Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučná stezka Javorník

24. 09. 2013 | Česká republika

Osada Javorník na Šumavě se rozkládá v Javornické hornatině pod stejnojmennou horou.

Nejbližším městečkem jsou 10 km vzdálené Kašperské Hory. Autem jsme dojeli na parkoviště v uvedené obci, kde v malém parčíku stojí pomník spisovatele Karla Klostermanna. Od tohoto pomníku jsme se vydali po modré značce naučnou stezkou „Javorník“, která nás měla dovést na vrchol stejnojmenné hory do výšky 1066 m n. m.

První naší zastávkou byla Kaplička sv. Antonína Paduánského ve výšce 1009 m n.m. Jedná se o novodobou rotundu postavenou v létech 1939-1940. Koncem roku 2011 byl stav kapličky havarijní. Majitelé o ni nemohli z finančních důvodů pečovat, proto ji prodali Nadačnímu fondu, který ji nechal opravit podle dochovaných fotografií. Z fotografií, které přikládám, uvidíte, že se oprava vně i uvnitř podařila na 100 %. Také okolí je vkusně upraveno, byl vyčištěn pramen a studánka tímto pramenem napájená má prý léčivé účinky. Během krátkého odpočinku jsme se ještě pokochali výhledem  na osadu Javorník, Vacovsko, Stašsko, Vimpersko a část jižních Čech.  Následně jsme pokračovali po modré značce až na vrchol Javorníku, kde se nachází Klostermannova rozhledna. Tato byla postavena r.1938. Počátkem 80. let  byly smrčiny v okolí rozhledny vyšší, než samotná rozhledna, čímž tato ztratila svoji turistickou atraktivitu. V roce 1997 byla rozhledna pro špatný stav  uzavřena. Teprve v r. 2002 nastal obrat. Společnost  T-Mobile  projevila zájem umístit na vrchol rozhledny svá technologická zařízení pro zlepšení příjmu mobilních telefonů. Tím došlo k navýšení rozhledny osmibokou nástavbou o 14 m. Celková výška rozhledny s nástavbou  tak činí 39,6 m.  V červenci r.2003 byla rozhledna opět slavnostně otevřena návštěvníkům. Po zdolání 197 schodů jsme se ocitli v prosklené vyhlídce, odkud byl nádherný výhled do širokého okolí. Nad každým oknem bylo  na zdi namalováno  panorama toho, na co jsme se právě dívali. V dálce jsme poznali podle popisek vrcholky Ostrého, Poledníku, německého Javoru, Jezerní hory, viděli jsme Brdy, Cukrák  u Prahy, ale i Temelínské komíny a mnoho dalších pahorkatin a vrcholů hor. Viditelnost výborná, podívaná úchvatná.

Stezka JavorníkPo sestupu z rozhledny dolů jsme pokračovali stále po modré turistické značce k další zajímavosti.

Cesta na vrchol Javorníku byla celkem procházková, ale to se nedalo říci o cestě, která následovala. Šli jsme po kořenech stromů, podél cesty byly jakési kamenné valy. Místy se cesta svažovala, ale následně jsme šplhali do prudkého kopce. Spolu s námi šli mladí manželé s malým děckem v hlubokém kočárku. Chvílemi museli kočárek přenášet. Konečně jsme došli ke Královskému kameni. Zde, podle příběhu, ve výšce 1058 m n.m. vytesal r.1916 ve skále nicovský kameník Johan Klement  se svým synem kapličku Panny Marie jako odčinění za nějaký špatný čin svých předků. Po dokončení vážně onemocněl a po sedmi dnech zemřel. Mně tato kaplička připomínala spíše krásný oltář. Foto se ale nepovedlo, sluníčko svítilo z opačné strany než jsem potřebovala.

Zdejší krajina je velice pěkná, ale cesta od Královského kamene dále byla přímo hrozná. Z modré značky jsme se dostali na červenou a pokračovali prudkým svahem balvanového moře dolů. Manželé s kočárkem se museli vrátit zpět k rozhledně. Měli jsme možnost jít lepší cestou dále po modré, ale dostali bychom  se do obce Nicov a ta byla poměrně dost vzdálená od parkoviště, kde jsme zanechali auto. Když jsme konečně zdolali balvanovitou cestu, pokračovali jsme lesními úseky, horskými lukami, procházeli kolem horských chat, chatek, domků i luxusních staveb. Na oplocených lukách se pásli koně, černý i strakatý skot, místy kozy či ovce. Výhled do okolní krajiny byl stále nádherný.

Konečně jsme došli na kraj obce Javorník a to už bylo jen několik desítek metrů od parkoviště, kde byl náš dopravní prostředek. Cestou zpět do našeho dočasného působiště jsme ještě stačili zdolat několikakilometrovou turistickou cestu na opravenou zříceninu gotického hradu Kašperk.  Hrad byl postaven r.1356  na pokyn českého krále a římského císaře Karla IV., který potřeboval ochránit nejen zemské hranice se sousedním Bavorskem, ale i zlatonosnou oblast Kašperských Hor a zabezpečit obchodní cestu zvanou Zlatá stezka. Tento hrad později koupilo město Kašperské Hory. Cesta na hrad byla celkem schůdná.  Hrad Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách. Původní hrad musel být opravdu obrovský. Velká část hradu je opravena. Obdivovali jsme, jak mohly lidské ruce, bez použití jakékoliv mechanizace, postavit něco tak velkolepého. Na nádvoří hradu byly různé atrakce. Opravdový lučištník učil střílet malé i velké návštěvníky z luku a kuše, někteří turisté zkoušeli chůzi na chůdách, jiní stáli často v půlhodinové frontě na pravé Kašperské placky, párek v rohlíku či medovinu a jiné pochutiny. Prohlídkové okruhy nabízí hrad dva – Stavba hradu a Život na hradě. Obrovská návštěvnost hradu nás odradila od prohlídkových okruhů. Prohlédli jsme si nádvoří, padací most, okolí hradu a vychutnávali si impozantní výhled do okolí.

Stejnou trasou jsme se vrátili na parkoviště. Do hotelu jsme dojeli  těsně před večeří. Po večeři jsme si neodpustili výborný zmrzlinový pohár v cukrárně a do západu slunce se těšili z krásného pohledu do širokého šumavského okolí tamtéž.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Naučná stezka Javorník:

Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
Naučná stezka Javorník
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek, výlet byl určitě pěkný.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Moc pěkně napsané i fotky.
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko,moc pěkný článečky a fotečkySmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles