Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhledna - Blahutovice

11. 08. 2022 | Česká republika

Jako každé prázdniny, tak i letos, trávili pár dní naši vnuci na naší chaloupce, která se nachází na území Starého Jičína. Abychom jim nějak zpestřili dny, tak jsme se rozhodli pro malý výlet do blízkých Blahutovic.

Blahutovice je malá vesnice v okrese Nový Jičín, je součástí obce Jeseník nad Odrou a žije zde trvale asi 160 obyvatel. Když se řekne Blahutovice, tak skoro každý si vybaví spojitost se stavbou jaderné elektrárny v 70.letech, jež nebyla uskutečněna  a její výstavba je plánována až v letech 2040, po dostavbě Temelína a Dukovan. Teď jsem trochu odbočila od tématu.

V této malé vesničce se nachází rozhledna, která stojí na vršku na konci vesnice. Rozhledna byla postavena před rokem, v roce 2021 v krásném prostředí a s krásnými výhledy do okolí. Rozhledna je vysoká 27,5 m, má kruhové schodiště s 85 schody, vyhlídková plošina je 15 m nad zemí. Věž připomíná tvarem raketu a v noci je osvětlena.

Z rozhledny je za krásného počasí výhled na Moravskou bránu, to je od Hranic na Moravě až po Ostravu, jsou vidět Hostinské vrchy, Radhošť, Hranická cementárna, Odry a vesnice v okolí.

Stavba rozhledny byla zahájena v srpnu 2020, podle projektu firmy Kudělka s.r.o., ale silné dešťové srážky komplikovaly práce na začátku. Výstavba stála asi 10 200 000 Kč. Oficiálně a slavnostně byla rozhledna dokončena a otevřena 26.srpna 2021 a pro návštěvníky byla volně přístupná v červenci 2021. Rozhledna je přístupná na vlastní nebezpečí.

Rozhledna je přístupná autem po asfaltové cestě s malým parkovištěm nebo také z vlakové zastávky Polom, vzdálené asi 3 km. U rozhledny je krásné posezení, poblíž se nachází vodojem a Boží muka. Škoda, že zde není možnost koupě občerstvení, třeba se v budoucnosti dočkáme.

V Blahutovicích se také nacházel klášter, vznik lze datovat do 20. let 20.století. V roce 1926 dostal klášter jméno u Božské prozřetelnosti. V roce 1951 byl klášter zrušen a částečně používán jako byt, školka a jesle. Po zrušení školky v r. 1980 převzal klášter JZD Jeseník nad Odrou a byla zde provozována přidružená výroba. Po dvou letech byla tato činnost ukončena. Od roku 1983 do roku 1999 klášter chátral a neopravoval se. Po opravách slouží jako místo k ubytování, kurzy nebo se  využívá ke konání velikonočních a adventních výstav.

Rozhledna je pravděpodobně zatím ještě dost neznámá, lidé o ní neví a bude zde i malá návštěvnost. U schodiště rozhledny v jednom místě je kamera, která asi snímá  počet návštěvníků na rozhledně.

Pokud se rozhodnete rozhlednu navštívit, doporučuji i návštěvu hradu na Starém Jičíně, který je v blízkosti rozhledny.

Výlet jsme zakončili dobrým a chutným obědem v Motorestu na Starém Jičíně.


Komadi - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledna - Blahutovice:

Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
Rozhledna - Blahutovice
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdeni, pekný článok aj fotky SmajlíkSmajlík.
Užili ste si s vnukmi výlet na zaujímavé miesto Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka, Zdeni. Moc pěkné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc zajímavá rozhledna Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles