Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stezka korunami stromů Lipno

3. 10. 2013 | Česká republika

První a jediná stezka v korunách stromů v České republice byla vybudována během května a června r.2012 na vrchu Kramolín u Lipna nad Vltavou podle německého architekta Josefa Stögera. Tento architekt vyprojektoval podobnou stavbu u Neuschönau v Bavorském lese.

Velice jsem si přála uvidět stavbu, o které jsem slyšela jen samá superlativa. Naplánovali jsme si letošní dovolenou na Šumavu.

Z našeho dočasného působiště jsme vyjeli ráno, pokračovali přes Stachy, Vimperk, Volary, Horní Planou a  Frymburk do Lipna nad Vltavou. Po absolvování asi 100 km jsme dojeli na rozsáhlé parkoviště, v pokladně si zakoupili vstupenky nejen na Stezku, ale i na čtyřsedačkovou lanovou dráhu, která nás měla dovézt na vrch Kramolín. Všude se doslova valily spousty turistů, hovořícími různými světovými jazyky. Na lanovku jsme si vystáli asi  30minutovou frontu. Konečně jsme nasedli a dojeli na vrchol Kramolína, kde Stezka v korunách stromů začínala.

Lipno korunami stromůNejprve jsme si prohlédli její okolí. Mezi stromy byla vybudována restaurace, stánky s občerstvením a suvenýry,  děti si mohly pohrát ve velice pěkném dětském koutku, kde byla rozestavena zvířátka vyrobená ze dřeva, měly možnost se vydovádět v menším lanovém centru, na prolézačkách  a skluzavce. Pro páníčky, kteří přijeli se svými miláčky zde byl vybudován psí útulek. Na Stezku mají psíci vstup zakázán! Stezka je citlivě začleněna do krajiny v okolí Lipenského jezera. Je 675 m dlouhá, 40 m vysoká, podpíraná 75 sloupy. Dřevěná lávka stoupá mezi korunami smíšeného lesa do výšky 25 m, dále pokračuje do devítihranné vyhlídkové věže o průměru 24 m.  Odtud do výšky 37 m vede točitá lávka, která je zakončena schodištěm s 19 schody a končí ve výšce 40 m.

Vycházeli jsme z vrcholu Kramolína a postupně jsme obdivovali stromy od kořenů až do výšky jejich korun. Smrky byly ověšeny zelenými šiškami, některé stromy pokrývaly různé druhy lišejníků a mechů. Vyrušili jsme ptactvo, hnízdící v korunách stromů. Během celé prohlídky se návštěvníkům nabízí 11 různých, adrenalinových zastávek. Já jsem např. vstoupila na pohyblivá prkna, špalíky, pohyblivé talíře, lana, řetězy, kde bylo nutné udržovat rovnováhu. Všechny prvky byly zespodu jištěny. Děti si mohly zahrát na dřevěné hudební nástroje. Dřevěnou tyčí se snažily vyloudit tóny na dřevěném xylofonu nebo trianglu. Stavba je naprosto bezpečná a cesta bezbariérová. Potkávali jsme rodiče s kočárkem, ale i vozíčkáře. Nejvýraznějším zážitkem je nejdelší suchý tobogán v České republice v délce 52 m, který prochází středem věže. Byla bych ráda tuto atrakci absolvovala, ale odradil mě místy zoufalý křik a jiné, nepříjemné zvuky malých i velkých návštěvníků projíždějících tunelem tobogánu.

Po zdolání Stezky až na samý vrchol se nám naskytl krásný výhled na hladinu Lipenského jezera, kde se na vlnách pohupovaly loďky, jel výletní parník a plachetnic jsme zahlédli nepočítaně. Nad hladinou se na padácích pohupovali parašutisté. Proti nám se rýsovaly Novohradské hory a Šumava.  Je-li obzvláště pěkné počasí, jsou prý odtud vidět i vrcholky Alp. Vůbec se nám dolů od úchvatného pohledu nechtělo. Když jsme opět stáli na pevné zemi, cestu dolů na parkoviště jsme absolvovali pěšky. Cesta vedla lesem, po kořenech stromů. Kvůli velkému suchu byla velice prašná. Dole jsme si ještě prohlédli okolí Lipenského jezera a před večerem jsme se vrátili zpět na Churáňov.

Všem, kteří si přečtou můj článek, bych vřele doporučila tento nevšední zážitek!


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Stezka korunami stromů Lipno:

Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
Stezka korunami stromů Lipno
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem tam, pěkné výhledy, dík za připomenutí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Lipno znám z dřívejška, ale o té stezce jsem ani neslyšel,natož ji viděl, to mi zcela uniklo.
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam vloni koncem září. Lidí jen tak akorát, nahoru jsme šli z Lipna pěšky a cesta je tam krásná. Já strašpytel jsem úplně poslední úsek vynechala. Pohyb lidí a trochu větrno způsoboval i lehký pohyb věže takže jsem čekala pod schody. Jinak opravdu krásný zážitek. Dolů jsme to vzali přímo po sjezdovce. Doporučuji. Možná mimo sezonu to není tolik lidí.
Obrázek uživatelky
profil
Mě se stezka jako taková líbila -něco jiného a nového než normálně znám takže super ....Akorát co mě teda opravdu ale opravdu hodně zklamalo tak to byl tobogán (a to mám tyto atrakce ráda ) !!To bylo něco strašného ,hlava mě bolela ještě dobu po dojezdu a nebyla jsem samotná takových lidí tam bylo víc !!!
Obrázek uživatelky
profil
každý má nárok na své pocity. Já jsem napsala to, co jsem zažila. Je pravda, že tam bylo hodně lidí, ale my jsme stáli ve frontě jan na lanovku a navíc, spousty lidí nedošly až na samý vrchol, kde jsme si výhled opravdu užili.
Ale stejně vám děkuji za komentáře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles