Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Petřín

16. 03. 2012 | Česká republika
Petřín je kopec vskutku nepřehlédnutelný, nachází se v podstatě v centru Prahy, poblíž Pražského hradu. Název bývá odvozován z latinského "petra" = skála, neboť šlo o vrch skalnatý a ze zdejších opukových lomů pochází stavební materiál mnoha pražských domů. Líbí se mi i výklad, že jde o zkomoleninu "Patřín", neboť se odtud patří = hledí na město.

Svou výškou 327 m sice není nejvyšším bodem města, poskytuje však dokonalý výhled a nalezneme zde mnoho zajímavostí a památek. Většina návštěvníků míří na rozhlednu, (připomenu jen, že v suterénu rozhledny je výstava, věnovaná Járovi Cimrmanovi), do zrcadlového bludiště, zvídavé láká Štefánikova hvězdárna. Milovníci růží určitě nevynechají Růžový sad.

PetřínRozepisovat se více o těchto populárních turistických atrakcích by bylo nošením dříví do lesa, sov do Athén a piva do hospody. Chci vám nabídnout návštěvu Petřína, jak ji možná neznáte. Petřínské svahy jsou protkány spletí cest, takže sem můžete zavítat mnohokrát a stejně budou stále místa, která  byste mohli snadno přehlédnout.

Jedním z nich je dřevěný pravoslavný KOSTELÍK SVATÉHO MICHALA, jehož střechy jsou pokryté šindeli. Původně stával u Mukačeva na Ukrajině a byl sem přenesen, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Nejsnazší cesta ke kostelíku je od LETOHRÁDKU KINSKÝCH, v němž jsou umístěny sbírky lidového umění. Za pozornost stojí i drobná stavba, kterou byste v Praze rozhodně nečekali - je jí VALAŠSKÁ ZVONIČKA a je tak trochu ukryta za empírovou budovou letohrádku.

Vydáte-li se nejzazší pěšinou vzhůru svahem k dřevěnému kostelíku, míjíte romantické jezírko s vodopádem a sochou HERKULA. Druhé upravené jezírko se pak nachází kousek nad kostelíkem a hlídá ho SOCHA LACHTANA. Poblíž stojí sluneční hodiny - BOŽÍ MUKA. Další zajímavostí, na kterou bych vás chtěla upozornit, je KAŠNA U ŽABIČEK se sochou dvou chlapců nedaleko dolní stanice lanovky na Újezdě. Dlouho se nevědělo, že předlohou byli Masarykovi vnuci, synové Olgy Masarykové, Herbert a Leonard Revilliodovi, kteří později zemřeli během 2. světové války.

Herbert na následky střelné rány do břicha, k níž došlo za dosud nevyjasněných okolností, Leonard ve vojenském letadle jako nadporučík RAF. Bylo jim něco málo přes 20 let. Více o osudu Masarykových vnuků se můžete dočíst v knize Libuše Paukertové-Leharové : Herbert a Leonard Revilliodovi a jejich zvláštní osudy. Na východním úpatí Petřína směrem na Újezd pak stojí POMNÍK OBĚTEM KOMUNISMU, které vytvořil český sochař Olbram Zoubek.

Uvnitř petřínského vrchu se nachází 18 PODZEMNÍCH ŠTOL, z nich nejdelší je dlouhá 365 metrů. Tyto štoly vznikaly od středověku díky dobývání železných rud, uhlí a keramických surovin, většina ale slouží k odvádění vody.
 Z nitra kopce vytéká mnoho pramenů, ústících na povrchu nebo přímo do štol. Za nejkrásnější se považuje tzv. štola Železitá, s malým jezírkem a krápníky, jejichž barvy přecházejí od zelené do rudé.

Kostel Svatého VavřinceJedna ze štol - ta nejmladší - je dokonce přístupná, a to každý víkend od poloviny dubna do konce října od 10 hod do 17 hod. V tuto dobu zde bývá umístěna výstava fotografií, plánů a starých map PODZEMNÍ PRAHA. Počítejte s tím, že tu i v létě bývá kolem 10 stupňů Celsia. Štola se nachází v Lobkovické zahradě na Petříně těsně u tzv. vyhlídkové cesty, která vede od stanice lanovky Nebozízek směrem na Úvoz. Když půjdete Vlašskou ulicí a Petřínskými schody, dostanete se sem také. Štola je na palouku v dohledu od pomníku Jaroslava Vrchlického.

Za Lobkovickoku zahradou jsou zdi Schönbornské zahrady, která je spolu s Schönbornským palácem sídlem ambasády USA. Tento prostor je samozřejmě nepřístupný a střežený, ale pokud sestoupíte podél zdi ambasády Lobkovickou zahradou, naskytne se vám hezký pohled na LOBKOVICKÝ PALÁC, který je považován za jeden z nejkrásnějších pražských paláců. Nyní slouží jako velvyslanectví SRN. Na zahradě je skulptura "QUO VADIS" - Trabant od Davida Černého.

Doufám, že vás tato nabídka zaujala a že se sem budete rádi vracet; přiložené fotografie dokazují, že Petřín je krásný v každé roční době.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Výlet na Petřín:

Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
Výlet na Petřín
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čtení, krásné obrázky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
růže odkvétají a já na Petříně zase nebyla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na Petříne som bola viackrát, ale veľa vecí som do dnešného dňa o ňom a o jeho okolí nevedala. Keď tam ešte niekedy pôjdem, zameriam sa práve na tie, pre mňa, novinky.
Obrázek uživatelky
profil
krásné fotky. Na Petříně jsme byli několikrát, a stále je tam co obdivovat.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavý článok a pekná pozvánkaSmajlík
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles