Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov

26. 08. 2021 | Česká republika

Za kopcem, přesně jeden a půl kilometru od nádraží, je ukryt klenot mezi klenoty. Jedná se o jednu z nejhezčích památek Českého ráje – Zámek Sychrov. Od Turnova je vzdálen cca 6 km a od Liberce 12 km. Obklopen je několika cyklistickými stezkami, a tak se k němu můžete vydat i na kole.

Zámek vás okouzlí na první pohled. Najednou se totiž ocitnete na území Francie, přestože jste ve skutečnosti stále ještě v Českém ráji. Jde o krásné místo plné romantiky a příjemného klidu svádějící ke snění. A tak, ač jste dávno dospělí, začnete opět věřit na princezny a pohádky. Na své si zde přijdou dospělí i děti.

Státní zámek Sychrov vznikl v místě dřívější tvrze, která zde stála již v 15. století. Zámek měl původně barokní tvář, dnes se však může chlubit svou novogotickou podobou. Proč vás ale zavede do Francie? Sychrov byl po řadu let rezidenčním sídlem francouzského rodu Rohanů, kteří se o něj vzorně starali a zvelebovali ho. I dnes jsou proto jeho pokoje zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky. Ty nesou znaky tehdejší francouzské módy.

Jeho velkou chloubou je bohatá řezbářská výzdoba i obrazová galerie s tou největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Jako jediný zámek v České republice má i klasické královské apartmá, které tu bylo připraveno pro ty nejvýznamnější hosty.

Tento zámek je obklopen nádherným 26hektarovým parkem rozkládajícím se na konci náhorní planiny strmě se svažující do údolí říčky Mohelky. Zahrada kolem zámku se začala budovat již v 18. století a má tak bohatou historii. Park je vytvořen v půdorysu, který má tvar husí nožky. Jeho součástí jsou nejen vzácné dřeviny a rostliny, ale i zajímavé stavby. Průhled ze zámku je například zakončen pohledem na klasicistní oranžérii, v níž se dnes nachází příjemná romantická kavárna. Mohu doporučit kávu se zákuskem, jsou vynikající.

Po pravé straně zámku se nachází příjezdová alej lemovaná dubovou alejí, na kterou navazuje lipová alej. Klenby stromů zde vytváří příjemný stín.

Levá strana pak prochází okolo romantické zříceniny z poloviny 19. století. Je známá jako Arthurův hrad. Právě z těchto míst máte krásný výhled do Mohelského údolí.

Krása tohoto místa uchvátila také filmaře. Vznikla zde například Zlatovláska, Strašidlo cantervillské, Radúz a Mahulena, Kočičí princ, Nesmrtelná teta, Tmavomodrý svět, Nejkrásnější hádanka nebo třeba Tři mušketýři. Ve filmových pohádkách Kočičí princ a Zlatovláska vynikne také krása zdejšího parku a zahrady.

Zámek nabízí celkem deset rozličných prohlídek. Základní jsou však tři. První se věnuje novogotickému klenotu Rohanů. Druhá, zvaná Zlatý poklad, se věnuje uměleckým předmětům z drahých kovů. A ta třetí umožňuje prohlédnout si celý areál zámku, jeho nádvoří a sklepení pod jižním a východním křídlem.

Devět prohlídek je zaměřeno především na děti. Zavedou vás do dětských pokojíčků malých princezen, zaměřují se také na zde natočené pohádky. Většina těchto prohlídek je v převleku, kdy vás po zámku provede např. Zlatovláska, princezna či duch nebo strašidlo.

Desátou, zcela jedinečnou expozicí je výstava zvaná Technopolis, která se zaměřuje na vynálezy z 19. a 20. století. Součástí této expozice je i hra, která je umístěna v zámeckém parku. Z osobní zkušenosti vím, že zabaví i nás dospělé.

Zajímavou atrakcí zámku je i možnost shlédnout historické sokolnické ukázky s dravými ptáky. V romantickém prostředí anglického zámeckého parku zámku Sychrov si můžete vychutnat jedinečnou atmosféru spojenou s přelety a kroužením našich i cizokrajných dravých ptáků.

Tyto jsou naplánovány na různá data, během letních prázdnin se však konají každou neděli. Jedinou překážkou může být jen nepřízeň počasí. Ukázky sokolnictví začínají vždy v 10, 13 a 15 hodin.

Zajímavostí tohoto zámku je to, že je jako málokterý otevřen po celý rok. Na zámku Sychrov se v průběhu roku koná celá řada kulturních akcí i koncertů. Každoročně se zde konají Velikonoční trhy, v červnu Dvořákův Turnov a Sychrov, v srpnu Skotské hry a v prosinci pak adventní trhy.

Protože je zámek dobře přístupný autem, vlakem i autobusem, bývá hojně navštěvován turisty. Pro vše, co zde bylo uvedené, se zámku Sychrov právem přezdívá Vyřezávaná pohádka severu.

 


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov:

Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
Vyřezávaná pohádka severu, zámek Sychrov
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nadherny zamekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpěkná pozvánaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles