Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina

18. 05. 2015 | Česká republika
Zimní měsíce lze trávit různě. V teple domova s grogem a knihou, sportováním na sněhu nebo třeba návštěvami čajoven, výstav, divadel a jiných kulturních stánků. A když nás všechny tyto aktivity omrzí a sněhu se nedostává, lze vyrazit prostě jen tak, pěšky, na nějakou vycházku.

Po pravdě musím říct, že spící přírodu, holé větve, bláto a všudypřítomnou šeď, vlhko a lezavo nepovažuji za ideální prostředí pro dlouhé túry. Ale co naděláme, na modré nebe a zelené lístky si ještě musíme počkat, a tak volíme vycházku jen při východní hranici hlavního města Prahy, do míst, která zatím známe pouze z mapy. Ta v těchto místech nese proložený nápis Přírodní park Škvorecká obora - Králičina.
Králičina začali místu říkat chataři a trampové pro hojný výskyt králíků, ale jde o pozůstatek bývalé obezděné obory pro chov jelenů a daňků. Tu si zde zřídili Lichtenštejnové na přelomu 17. a 18. století.
Oborou protéká říčka Výmola a v roce 2011 zde byla vytyčena pětikilometrová okružní naučná stezka. Má 9 zastávek a provede nás převážně lesem a kolem lesních mokřadů.

Škvoreckého oboraKdysi tvořila Škvorecká obora celistvý porost s Klánovickým lesem. Ten je dnes oddělen silnicí vedoucí z Prahy do Českého Brodu. Už v minulosti tudy vedla důležitá obchodní stezka a v hlubokých hvozdech řádili zloději a loupežníci. Jedna z tabulí uvádí, že zde působil i legendární loupežník Petrovský, kterého známe z pohádky Zvířátka a Petrovští.

Stezka oborou je určena pro pěší, což dokazuje hned její začátek. Od první tabule blátivou cestou sestoupíme k potoku, přejdeme ho po lávce a stoupáme zalesněným svahem do míst, kde ve 14. století stával hrádek Skara. Neměl však dlouhého trvání a ani mnoho historických pramenů se nedochovalo. Většina kamenů byla použita na stavbu zdi obory, takže můžeme v terénu dohledat pouze stopy příkopu a valu a dle kruhových pahorků a vyvýšenin jen usuzovat, kde asi stávaly nárožní bašty a kde hradní palác.

Strání a pěšinou podél břehu potoka přijdeme ke Starému splavu. Dnes už jen zbytky zdiva uprostřed potoka Výmoly upomínají na most, který zde stál od přelomu 18. a 19. století. Nedaleko býval i rybník.

Jakkoli to v tuto roční dobu nevypadá, je údolí potoka vhodným stanovištěm pro řadu rostlin a živočichů. Vyskytuje se tady blatouch bahenní, kosatec žlutý, orsej jarní, devětsil lékařský i podbílek šupinatý. Hnízdí zde řada ptáků: cvrčilky, rákosníci, čápi i volavky. I další tabule u zastávky Květnická studánka nás seznamuje se zdejšími obyvateli, divočákem, liškou, poštolkou, kukačkou...

Tady, v západní části obory si uděláme malou odbočku. Zavede nás ke kamennému mostku přes Výmolu. Je dvouobloukový, a přestože pohled na něj svádí říci románský, není tomu tak, letopočet udává rok 1842. Nedávno byl citlivě opraven a moc se nám líbí.
Severní částí obory se kolem Mariánského dubu pohodlnou cestou vracíme do výchozího bodu. Cestou se ještě na další zastávce seznámíme s životem v mokřadech, které mají v přírodě velký význam. Tvoří jakýsi přechod mezi suchozemským a vodním ekosystémem a jsou zásobárnou vody. Jejich typickými obyvateli jsou obojživelníci, zde žije například ropucha a skokan.

Zprvu to vypadalo, jako kus „obyčejného“ lesíku, ale díky hezky udělané stezce jsme si opět uvědomili, jak důležitý je každý kousek přírody, který odolá nájezdům developerů. K návštěvě je ale vhodnější jaro nebo léto, abyste zdejší rostlinstvo i živočišstvo mohli spatřit i ve skutečnosti a ne jen na obrázcích.

Vlastně jednoho zástupce zdejší fauny jsme při lednové vycházce potkali i naživo. A hádejte kterého? No přece toho „s těma žahnutejma žubama“ a hned ve třech exemplářích!
Vycházku přírodním parkem Škvorecká obora - Králičina můžete spojit s návštěvou Klánovického lesa.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina:

Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina
Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina
Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina
Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina
Za hranice velkoměsta: Škvorecká obora - Králičina
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkná procházka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký koutek u velkoměstaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..člověk by si myslel, že kolem Prahy jsou jen paneláky a satelity. A ono je tam dokola moc hezkých míst.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé okolí Prahy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles