Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Želivský klášter

27. 03. 2024 | Česká republika

Letošní zima mi přišla hodně zvláštní: trochu sněhu a opravdu zimních teplot jsme si sice také užili, ale snad nepamatuji takové množství dní (a dokonce často po sobě jdoucích), kdy se existence sluníčka a modré oblohy dala jen tušit… Nebylo ani potřeba sledovat předpovědi počasí, protože se „zataženo, oblačno a deštivo“ jste se trefili téměř vždy. Tak vlastně každý „nešedivý“ den bez deště a navíc se sluníčkem byl jako malý zázrak. Alespoň u nás doma jsme to takhle vnímali. Příležitostí na výlet za pěkného počasí bylo jako šafránu, takže jsme se každou snažili využít.


Při plánování našich výletů tentokrát padla volba na želivský klášter, kde jsme byli naposledy před slušnou řádkou let. Rozsáhlý komplex kláštera v obci Želiv se nachází asi 10 kilometrů západně od Humpolce, u soutoku Trnávky a Želivky. Opravdu stojí za návštěvu – stejný názor mělo i velké množství turistů, na které jsme tu narazili. Oproti naší poslední návštěvě zhruba ve stejnou roční dobu tu parkoviště praskalo ve švech a se štěstím jsme chytili poslední volné místo!

Želivský klášterJe vidět, že areál kláštera, kde žije řád premonstrátů, prochází zdařilou a hlavně rozsáhlou rekonstrukcí. Turistům je k dispozici návštěvnické centrum – zde si můžete zakoupit vstupenku na prohlídku kláštera s přilehlým kostelem Narození Panny Marie, který projektoval významný český barokní architekt Jan Blažej Santini. Klášter byl založen v roce 1139 českým knížetem Soběslavem I.  a jeho prohlídka patří k největším turistickým lákadlům (samozřejmě společně s prohlídkou zmíněného kostela). Klášter byl v roce 2010 zapsán na seznam národních kulturních památek.

Dále si v centru můžete koupit turistické známky nebo různé upomínkové předměty a drobné občerstvení včetně piva z klášterního pivovaru, který provozují přímo řeholníci. Pivovar s restaurací si můžete nejen prohlédnout, ale do pivovaru si třeba objednat prohlídku spojenou s degustací originálního rukodělného piva. V rámci prohlídky klášterního areálu se můžete projít po Opatské zahradě, prohlédnout si Trčkův hrad s kazetovým sálem, kde je na stropě vyobrazeno deset českých madon včetně želivské Madony s dítětem. Milovníci veteránů si mohou objednat prohlídku expozice známých československých motocyklů.         

Dále tu najdete expozici o historii včelaření a od roku 2022 se v přízemí Trčkova hradu nachází expozice nazvaná Duše z periferie. Jde o expozici věnující se historii psychiatrické léčebny s dobovými fotografiemi pacientů a zajímavostmi o způsobech léčby. Do této části kláštera totiž v letech 1956 – 1992 byla přestěhovaná havlíčkobrodská psychiatrická léčebna… Musím říct, že prohlídka některých původních prostor léčebny, zdí poškrábaných od pacientů nebo dokonce „samotky“ je pro mě osobně něco, co ráda vynechám – stačí, když se mi v této souvislosti vybaví známý Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem nebo mnohé články s dobovými fotografiemi z různých psychiatrických léčeben, které popisují tehdejší moderní „léčbu“. Brrr! V době fungování léčebny se v jejích prostorách natáčel například známý film Dobří holubi se vracejí.

Jak jsem zjistila, klášter má i další část své temné historie: nacházel se tu také zajatecký tábor (jemu byla v loňském roce věnovaná zvláštní prohlídka s názvem Akce K - takzvaná Akce K měla v padesátých letech za úkol likvidaci mužských řeholních řádů. Želivský klášter se tak po této akci stal na dlouhých šest let internačním táborem pro stovky režimu nepohodlných řeholníků).

Všechny prohlídky se uskutečňují po předchozím objednání v návštěvnickém centru. Doporučuji před plánovaným výletem navštívit webové stránky kláštera. Konají se tu totiž také různé koncerty, přednášky, speciální prohlídky a jiné akce.

Kdyby se vám tu zalíbilo a v srdci Vysočiny byste chtěli pobýt déle, můžete se ve zdejším areálu rovnou ubytovat: v barokní budově bývalého opatství je otevřený i hotel. Tomuto místu se prý také říká Údolí štěstí. I když tu zrovna štěstí nenajdete, rozhodně je tu krásně!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Želivský klášter:

Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
Želivský klášter
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výlet se vám vydařil...hezké fotečky..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles