Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Báječný ostrov Kypr

5. 09. 2012 | Evropa

Na ostrově jsme několik dní, ráda se procházím mezi pomerančovníky a obdivuji rozmanité druhy květin. Večer jsme poseděli v místní taverně a vychutnávali víno. Vedle seděla menší společnost, ve které se tančil typický kyperský tanec Datsia, při němž tanečník balancuje s tácem sklenic naplněných vínem. Nenechali jsme se dlouho pobízet a zapojili se do víru tance. Mezi hosty jeden statný domorodec nám obstojnou češtinou řekl, že studoval v České republice a rád na ni vzpomíná. Bylo to milé setkání, dozvěděli jsme se, kam se máme podívat, abychom poznali původ výborného kyperského vína.

Druhý den brzy ráno před východem slunce, jsme se vydali na výlet. Cestování po ostrově je velmi pohodlné, jsou zde kvalitní silnice a pořádek. Chce to jen trochu cviku a zvyknout si, že se jezdí na levé straně. Veškerá doprava je po silnici, vlaky tady neexistují. Alespoň v současnosti ne, poslední vlaková souprava vyjela v roce 1951. Vzhledem k podnebí a souvisejícímu nebezpečí se od vlakové dopravy ustoupilo.

Báječný ostrov KyprKdo nemá vlastní auto, může si jej půjčit, půjčovny jsou všude, malý krámek podobný trafice a koupíte v něm zmrzlinu i auto na pár dní. Cestovat po ostrově lze i autobusy, jezdí blankytně modré a samozřejmě klimatizované a čisté. Noční linky nenajdete, tady se svezete pouze do 19.00 hod. a celkem bezpečně, rychlost 50 km/hod v obci a na dálnici maximálně 100 km/hod se dodržuje. Další možností jsou sběrné taxíky, které jsou označeny jako sboret taxi nebo service taxi. Tyto taxíky jezdí s "přesností" 30-40 minut. Pokud tedy nespěcháte a přizpůsobíte se místnímu zvyku, že hodiny nehrají roli, tak se celkem levně dopravíte kamkoli. U stánku jsem koupila fíky, chutnají skvěle a navíc obsahují látky proti spálení kůže, což se nám bude hodit. Sladká chuť plodů rychle dodá energii a osvěží.

Vinařská vesnice v oblasti Limassolu Omodos je opravdu výjimečná. Ideální podnebí v kombinaci s jedinečnou půdou na jižních svazích pohoří poskytují vynikající podmínky pro pěstování nejlepšího kyperského vína, většinou z odrůd Xynisteri a Mavro. Sklizené přezrálé hrozny se před moštovaním suší na slunci. Po vykvašení extraktu následuje letité zrání v dubových sudech a výsledkem je víno jantarové barvy, skvělé chuti a vůně. Podle vyprávění toto víno měl rád Karel IV. i Marcus Antonius. Vesnice Omodos je proslulá výrobou skvělého vína a všude Vás rádi přivítají a nabídnou víno k ochutnání. Víno se pije, oslavuje a ctí. Na sklonku léta probíhá každoročně velká slavnost, na které se sejde okolo 100 000 lidí a déle než týden se ochutnávají různé druhy vín, festival probíhá v zahradách Municipal Gardens v Limassolu. K vínu patří dobré jídlo a skvělá lahůdka pochází z nedaleké oblasti Pitsillia, která je východně od Troodosu.

Pro tuto lokalitu je typická výroba uzené šunky a klobás. Nezapomíná se ani na sladkosti, které jsou součástí bohatého stolu. Dětem velice zachutnalo sujuko, které se vyrábí ze šťávy hroznů a oříšků a je vytvarované do dlouhého válečku. Po dobrém jídle je čas na procházku, v oblasti blízko Kykkosu je možné vyrazit po stezkách do Údolí cedrů, kde je více než 200 000 těchto stromů a budete-li mít štěstí, zahlédnete i vzácné kyperské muflony.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Báječný ostrov Kypr:

Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
Báječný ostrov Kypr
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný ostrov Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Omodos jsme taky měli tu čest navštívit, krásná vesničkaSmajlík to víno jantarové barvy se jmenuje Commandaria, moc dobré vínkoSmajlík a v Omodosu ho dávají ochutnat, ale přímo tam se nevyrábí, vyrábí se ve 14 vesnicích v Troodosu, ale přímo v Omodosu neSmajlík Ale jinak moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na Kypru jsem nebyla,tak jsem sio krásách alespoň přečetla...i fotečky jsou hezkéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles