Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Katarínka

22. 01. 2015 | Evropa
Znám víc Katarínek, Katek, či Katušek, jednu máme dokonce i v rodině, ale v tomto článku byste je hledali marně. V tomto článku vám chci představit úplně jinou Katarínku. Tato má v rodném listu zapsaný rok 1618. Jsou to ruiny starobylého Kostela a Kláštera sv. Kateřiny Alexandrijské, podle které dostaly jméno Katarínka. Nachází se na západním Slovensku, v lesích Malých Karpat cca 20 km severně od Trnavy nedaleko obcí Dechtice a Naháč. Klášter i kostel jsou součástí přírodní rezervace Katarína, která spadá do CHKO Malé Karpaty.

A právě sem jsme se jednu letní sobotu vydali s našimi přáteli z chaty na výlet a neodradil nás ani začínající déšť. Doufali jsme totiž, že se počasí umoudří a bude nám přát. V dopoledních hodinách jsme teda nasedli do auta a vydali se směrem na Naháč. Za vesnicí jsme odbočili na polní cestu, která nás dovedla na travnaté parkoviště, za kterým začíná CHKO a odkud se musí jít k zřícenině pěšky asi 15 minut. Déšť sice neustával, chvílemi dokonce sílil, ale když jsme se chtěli nadýchat nejen čerstvého vzduchu i poznat něco z historie, vyzbrojeni nepromokavými větrovkami a deštníky jsme se vydali na cestu. 

KatarinkaPodle legendy se na místě zříceniny zjevila vesnickému pastýřovi svatá Kateřina a ten na památku této události vyhloubil ve skále malou jeskyni. V první třetině 15. století, za vlády Zikmunda Luxemburského, stála na skalnatém návrší nad Dubovským potokem gotická kaplička. Na začátku 17. století se svatá Kateřina zjevila i rolníkovi Janovi Mancovi z Dechtic, který tu oral. Možná i díky tomu si Ján Apponyi, syn zámožného grófa z Jablonice, vybral toto místo k tomu, aby zde vedl poustevnický život. Ze strany jeho rodiny mu to však nebylo dopřáno, násilím ho přinutili vrátit se do kostela v Jablonici, kde mladý muž druhý den ze žalu zemřel.

Zvláštní kouzlo tohoto místa přimělo Krištofa Erdödyho, aby 21. prosince 1618 vydal zakládající listinu pro tento klášter františkánů. Do roku 1646 byla postavena svatyně i ubytování pro bratry františkány. V tomto roce však Gabriel Erdödy (syn zakladatele kláštera) spolu s manželkou Juditou Amande rozhodli, že pomohou mnišskému společenství a přispěli finančně na rozšíření chrámu a areálu kláštera. V této době tu začalo působit i Bratrstvo pásikárů (chordigerů), kteří svoji aktivitu orientovali hlavně na pomoc nemocným a chudým. Ani to jim nepomohlo při odůvodnění zrušení jejich řádu Josefem II. v roce 1782. Císař své konání odůvodnil zneužíváním odpustků a milostí. Samotnému zrušení předcházely jiné, bezesporu zajímavé události, typické pro toto nepokojné období. Roku 1663 přepadli a obsadili klášter Turci. Císařská vojska je úspěšně vypudila, avšak zároveň povraždila i ukrývající se šlechtice. Po dobu císařských oslav roku 1697 vojáci knížete Lichtensteina násilím verbovali mladé muže do svých řad. Jednomu vojáku se to nevyplatilo a přímo v kostele ho zabili. Vraždou poskvrněný kostel byl znovu vysvěcený 9. ledna roku 1701. Komplex je postavený v zajímavém raně barokním stylu s pozdně gotickými prvky italským stavitelem Pietrem Spazzim. Katarínka byla místem rušného života mnichů a cílem mnohých poutí pospolitého lidu. V 17. století byla několikrát poškozena tureckými vpády či císařskými vojsky, ale vždy byla opravena a život v ní koloval dál. 

Co však nedokázala vojska, to se podařilo politice, v červenci 1786 byl klášter dekretem císaře Josefa II. zrušený. Mniši museli klášter opustit, inventář byl rozdaný okolním klášterům a obcím a klášter začal pustnout. Na konci 18. století přešel klášter a kostel pod státní správu. Úředníci udělali soupis inventáře a kostel a budovy začaly pustnout. Někdejší renesanční sídlo s gotickými základy se změnilo na velmi romantickou a trochu záhadnou ruinu. V 30. letech 20. století se v lokalitě organizovaly skautské tábory, výlety františkánských noviců.        
Aby se zabránilo dalšímu pustnutí Katarínky, vznikl projekt Katarínka. Sdružení křesťanských společenství mládeže začalo připravovat projekt záchrany lokality. Oslovila se svým záměrem Památkový úřad SR a jiné odborníky. Na základě výsledků rokování vypracovali projekt na záchranu lokality. V červenci 1995 se podařilo zorganizovat první dva turnusy letních táborů, kterých se zúčastnilo 70 mladých lidí. Vybudovalo se tábořiště a základní táborové stavby, vyčistil se areál ruin, odstranily se napadané skály a v neposlední řadě se podařilo zaměřit a zdokumentovat celý objekt. V roce 1996 se udělaly terénní úpravy, zakonzervovaly se zbytky klášterních zdí. Od roku 1997 tu probíhá komplexní archeologický, historický, památkový i geofyzikální výzkum. Součástí prací byl i antropologický výzkum nalezených pozůstatků cca 26 jedinců, které jsou dnes uložené v kryptě Františkánského kostela sv. Jakuba v Trnavě. Pod sutinou v presbytáriu byl objevený kamenný pískovcový barokový oltář s kamennými skulpturami sv. Kataríny, sv. Tekly a torzem anděla. Všechny archeologické nálezy jsou shromážděné v depozitáři Západoslovenského muzea v Trnavě.Táborů, zaměřených na záchranu lokality, se zúčastnilo víc jak 1200 dobrovolníků. A tak místo zvané Katarínka stále žije - žije elánem mladých lidí, kteří se o ni starají bez nároku na finanční odměnu a už dvacátý rok ho zvelebují svojí prací.

V těsném sousedství kláštera, u hájovny, je vybudovaná expozice věnovaná malokarpatské lesní úzkorozchodné železnici. Na konci 19. století bylo zprovozněno železniční spojení Trnava - Jablonica - Kúty se zastávkou Nádas - Szmolányi (tedy dnešní Smolenice). Pro Jozefa Pálffyho, vlastníka chemické továrny na zpracování dřeva suchou cestou to byl signál pro modernizaci lesního hospodářství. Do roku 1903 dobudoval lesní železnici s rozchodem 600 mm mezi obcemi Majdán - Smolenice - Dobrá voda. Původní délka tratě se z 32 km velmi rychle vyšplhala na 70 km a kromě parních lokomotiv a nákladních vagónů přibyly i osobní vagóny pro přepravu výletníků. Provoz trati se všemi dopravními prostředky vydržel do roku 1968. Po otevření závodu Chemolak Smolenice, který už pro svojí výrobu nepotřeboval dřevěné uhlí a orientoval se jen na výrobu nátěrových hmot, lesní železnička ztratila své opodstatnění a začala se pomalu ztrácet. V roce 1998 otec a syn Robert a Ivan Ružekovi dostali od Ing. Zemana ze Smolenic čtyři třímetrové kolejnice z původní železnice. Tím se doplnila jejich sbírka nálezů z původní lesní železnice. Nápad vybudovat několikametrovou ukázku lesní železnice na nádvoří bývalé grófské hájovny v blízkosti zříceniny fratiškánského kláštera sv. Kataríny v katastrálním úřadu Dechtic dostal konkrétní podobu. V krátkém čase vybudovali základ trati, zatím jen v délce několik desítek metrů. Na trať umístili zrekonstruované vagóny - jeden pomvágel a jeden vozík z gatra upravený na plošinový vagón. Z lokality Pod Prašcom přivezli poslední zachovalý sloup telefonické linky, která spojovala polesí s hájovnami při trati.

V areálu Katarínky se nachází i naučná stezka s pěti zastávkami, 1 informační panel o lesní železničce a tabulky s různými křesťanskými myšlenkami. Všechna tato místa jsme si prošli, nafotili celkem hezké fotky a abychom podpořili dobrovolníky, kteří tu i za deště usilovně pracovali, zakoupili jsme si kožené magnetky, které vlastnoručně vyrobili a také několik pěkných pohlednic. Trochu unavení a mírně zmoklí jsme se vrátili k autu a cestou na chatu dohodli, že jak bude příští léto pěkné počasí, určitě se na Katarínku ještě vrátíme.


Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Katarínka:

Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
Katarínka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně a zajímavě napsané.Smajlík
Moc hezké fotky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dádinko zajímavý, poučný a pěkně napsaný článek. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vždy si ráda přečtu Tvé články,jsou napsané hodně poutavě Dadko.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle