Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásy východní Kréty

15. 03. 2012 | Evropa
Po příletu na ostrov a poznávání života na něm jsme se dostali po severní části Kréty až k městu Sítia. Je tady klidněji než jinde a jsme zvědaví, co ještě objevíme. Na východním pobřeží Kréty není tak rušno, a tak se vydáme dále na východ, naším cílem je nejvýchodnější místo ostrova.

Cestou si uděláme několik zastávek na prohlídku zajímavých míst. Ze Sitia jedeme podél pobřeží pohodlnou asfaltovou silnicí směrem na Palekastro. Cedule nás navedla za vesnicí Anaroukas doleva ke klášteru Moni Toplou. Nenechte se odradit cestou do kopce pustou krajinou. Po 18 km jízdy jsme viděli jeden z nejkrásnějších a historicky nejvýznamnějších krétských klášterů.

Krásy východní KrétyKlášter ze 14. století na náhorní plošině vypadá jako pevnost. Kolem vnitřního nádvoří s kostelíkem jsou tři podlaží mnišských cel. Dnes zde žijí tři mniši. Kostelík má nádherné fresky a jednu z nejznámějších ikon zvanou Kristus vladař. Klášter Moni Toplou se také zapsal do vojenských dějin, kde toplou znamená turecky dělo. Byl vypleněn piráty i maltézskými rytíři a několikrát ho vydrancovali Turci. Nynější podoba kláštera pochází z roku 1718 a v 90. letech minulého století jej rekonstruovali. Odtud si také můžete odvézt organický olivový olej vyráběný místními mnichy.

Pokračujeme v naší cestě a už se nemůžeme dočkat moře. Od kláštera je to asi jen 10 km na palmovou pláž Vai. Tato pláž je nejznámější turistickou atrakcí východu ostrova, proto tady bývá hodně lidí. Je tady veliké parkoviště, šatny a sprchy. U pláže je taverna a plážový bar, s chutí jsme si objednali Pasticio a udělali jsme dobře. Po všech specialitách a rybách se nám zastesklo po české stravě a tohle jídlo se jí trochu podobalo. Na stole jsme za chvíli měli zapečené těstoviny s mletým masem a sýrem. Byli jsme nadšeni a chutnalo to skvěle. Určitě ochutnejte víno s pryskyřicí zvané Retsina, které má jako všechno na Krétě svoji legendu.

Okolo pláže je rozlehlý háj s datlovými palmami, do jehož větší části nemají turisté přístup. U křižovatky s hlavní silnicí jsme se vydali na nedalekou banánovou plantáž. Můžete ji projít s průvodcem a přitom libovolně ochutnávat, otevřeno je denně kromě neděle.

Viděli jsme několik autobusů s turisty a pláž Vai už byla i tak přeplněná, že jsme raději jeli podle rady přátel cca 3 km dál na pláž do bývalého antického města Itanos. Jde o menší a méně známou kopii palmové pláže Vai. Krásná klidná zátoka s kouzelnou pláží nabízí dostatek soukromí. Místo je velmi vhodné pro potápění, údajně jsou zde na dně vidět pozůstatky budov památek, které se postupem času dostaly až pod mořskou hladinu.

Pro příznivce památek mohu doporučit výlet na dvě raně křesťanské baziliky nebo prohlídku vykopávek na rozloze 6500 m² z mínojského období, zničený palác a jeho nádvoří, hospodářská stavení a dílny zničené přílivovou vlnou způsobenou činností vulkánu na Santorini.


Setury – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Krásy východní Kréty:

Krásy východní Kréty
Krásy východní Kréty
Krásy východní Kréty
Krásy východní Kréty
Krásy východní Kréty
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vyzerá to tak krásne.
Obrázek uživatelky
profil
já jsem na Krétě nebyla,ráda jsem si o ní přečetla...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výlet i fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles