Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V kraji Jura Jánošíka

25. 07. 2013 | Evropa
Nastal poslední den naší tentokrát propršené dovolené a Tatry se s námi loučily, jak jinak než pláčem = deštěm. Nám bylo také smutno, že se musíme loučit s bezva partou a také že jsme nestihli žádnou pořádnou túru, ale na druhé straně jsme se už těšili na domov. Ale až tak moc jsme nespěchali a tak jsme s radostí přivítali návrh kamaráda, který nás vezl domů, abychom se šli podívat na Vrátnú dolinu a Terchovú, kterou proslavil hlavně náš legendární zbojník Juro Jánošík.

Vrátna dolina se nachází asi 25 km od města Žilina v Národním parku Malá Fatra. Území Vrátné doliny ohraničuje věnec vrcholů Boboty, Malý a Velký Rozsutec, Stoh, Poludňový grúň, Chleb, Velký Kriváň, Kraviarske, Baraniarky a Sokolie. Rozděluje se na dvě doliny: Starou a Novou dolinu, které odděluje Grúň (989 m n.n.). Působivý je především vstupní kaňon Tiesňavy s vícerými vodopády, které vytváří říčka Varínka. Skály z dolomitu vytvářejí zajímavé útvary nazvané Skalné mesto, Mnich, Ťava, Peť furmanov a jiné. 

Jura JánošíkVe Vrátnej dolině se nachází vícero lyžařských středisek: Paseky, Poludňový grúň, Tížinka, Příslop, Oštiepková mulda a Chleb s uměle zasněženými lyžařskými svahy s dobrými podmínkami pro sjezdové lyžování, běh na lyžích, snowboarding, skialpinismus, ale i pro paragliding. Na konci Staré doliny se nachází Chata Vrátna se sedačkovou lanovkou na Chleb, odkud je snadný přístup na hlavní hřeben pohoří. V létě je možné vybrat si z husté sítě  značkovaných turistických chodníků několik obtížností. Hřebenové túry ulehčí lanovky ze Snilovského sedla a na Grúň. Vrátna dolina nabízí ideální podmínky také pro cykloturistiku a v oblasti Vrátné je velké množství ubytovacích a stravovacích možností. Vrátná je místem pro různá sportovní utkání. Konaly se tu různé cyklistické závody, například Mistrovství světa v cyklotrialu v roce 2004 v Tiesňavách, nebo Evropský pohár v cyklistice tělesně a zrakově postižených v roce 2007. V zimním období se tu v letech 2008, 2009 a 2010 konal Světový pohár v snowboardingu.  

Střediskem turistického ruchu ve Vrátnej je i osada Štefanová. Tato bývalá pastýřská osada patří administrativně do obce Terchová. Rozprostírá se pod masivem Boboty a Velkým Rozsutcem na konci Vrátnej doliny v části Nová dolina. Je vyhledávaným turistickým místem s mnohými možnostmi pro turistiku. Nachází se tu několik ubytovacích a stravovacích zařízení a informační středisko NP Malá Fatra. V roce 1848 zasáhl osadu velký příval vody a zničil velkou část osady. Zahynulo 14 lidí, kterým je věnovaná pamětní tabule na Symbolickém hřbitově.Obec Terchová leží na severu Slovenska mezi Kriváňskou Fatrou a Kysuckou vrchovinou na severu Žilinské kotliny. Existuje víc než čtyři sta let. Území, na kterém se nachází, však bylo lidem známé už dřív. Za nejstarší doklad o pobytu člověka v terchovskom chotári je možné považovat železný hrot kopí, pocházející z doby římské, nalezený v blízkosti bývalé Chaty pod Rozsutcem. Zakládající listina obce pochází z 22. dubna 1580. Její vznik souvisí s tzv. kolonializací na valašském právu. Během druhé světové války byla obec při ústupu fašistických vojsk dne 8.-9. dubna 1945 vypálena. V obci se nachází stálá expozice Povážského muzea v Žilině s názvem Jánošík a Terchová. Je známá hlavně svojí kulturní tradicí a jako středisko cestovního ruchu.

Od začátku 60. let se každoročně koná kulturní festival Jánošíkovy dny. Z akcí jsou známé například Cyrilometodské dni, Country fest Rozmarýn, Buďzogáň, Den sv. Huberta a další. Terchovú nejvíc proslavil její rodák Juraj Jánošík, který se tu narodil 25. ledna 1688. Jánošík vstoupil do povstaleckého vojska Františka druhého Rákociho na výzvu plukovníka Viliama Winklera koncem roku 1707 a sloužil v pěším pluku. Po porážce v bitvě u Trenčína sloužil v císařské armádě na Bytčianském zámku. Seznámil se tam s vězněným vůdcem zbojnické družiny Tomášem Uhorčíkem, kterému na podzim roku 1710 pomohl uprchnout a po kterém v roce 1711 převzal vedení družiny. Legenda praví, že Jánošík byl zbojník, který bohatým bral a chudým dával. Byl víckrát chycený a uvězněný, ale pokaždé se mu podařilo z vězení utéct, ať už mu pomohli zbojníci z jeho družiny, nebo podplatili stráže. V březnu roku 1713 byl znovu chycený a 16. března byl obviněný z více loupeží a i z vraždy kněze Juraje Vertíka z farnosti Domaniže. K té se však ani po mučení nepřiznal. Jánošíkův obhájce Baltazár Palugyai odmítl přednesenou obžalobu, obzvlášť obvinění z vraždy. Obhájce uvedl, že Jánošík od povstalců přešel k císařskému vojsku a jako nejmladší člen skupiny nemohl zodpovídat za činy starších společníků, kteří ho ne vždy poslouchali. Věděl, že není známý ani jeden případ, že by Jánošík někoho poranil. Dne 17. března 1713 podrobili Jánošíka nejprve lehčímu, potom těžšímu mučení. Soud to zdůvodnil tím, že nic nepřiznal a na hodně otázek neodpověděl. Po krutém mučení soud vynesl nejtěžší rozsudek smrti a ještě ten den byl Jánošík popravený zavěšením na hák v Liptovském Mikuláši. Každý, kdo prochází Terchovou, si musí povšimnout sochy Juraja Jánošíka. Je součástí památníku nejslavnějšího rodáka z Terchové a byla odhalena při příležitosti 300. výročí Jánošíkova narození v době konání Jánošíkových dní v roce 1988. Socha je umístěna na Vrškách při cestě, která směřuje do Vrátné. Autorem sochy je akademický sochař Jan Kulich, měří 7 a půl metru a je vyrobená z ocelového plechu.

Přestože jsme neměli čas navštívit výše uvedené muzeum, nebo se vyvézt lanovkou na Chleb, aspoň procházkou po vzpomenutých obcích jsme si prodloužili dovolenku a, světe div se, počasí nám přálo víc jak za celý týden. Nezbývá než věřit, že příští rok, když si s partou naplánujeme společnou dovolenou, bude nám počasí víc nakloněné a my i všichni naši kamarádi na tom budeme zdravotně dobře a stihneme ještě nějaké ty túry po našich malých velehorách podniknout. Já se už teď na to velmi těším.

Dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku V kraji Jura Jánošíka:

V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
V kraji Jura Jánošíka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
půvabný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kraj i oblast cele Oravy.....radi tam jezdime
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně jsi to napsalaSmajlík Máš krásné fotkySmajlík
Tak snad příští rok se vám dovolená vyvede lépe
Obrázek uživatelky
profil
Malá Fatra byly mé prvé "velehory" a Velký Rozsutec můj první "Everest". Jak říkal náš pan učitel: "Děcka, Rozsutec je nejkrásnější skálou Československa."
Obrázek uživatelky
profil
jééé Dádi, článeček už je tady, krásný fotečky, superSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles