Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festival

19. 07. 2009 | Praktické rady
Z letního festivalu si obvykle hodláme přivézt hudební zážitek, příjemné vzpomínky a pár suvenýrů na památku. Snadno to ovšem může skončit naprostým opakem: návratem bez fotoaparátu, bez peněz, s kupou štípanců a vzpomínkou na dobu strávenou v plastových kabinkách mobilních toalet. Sezóna festivalů je v plném proudu a je skoro letní povinností se alespoň na jeden vypravit. Přinášíme vám několik tipů, jak si festival příjemně užít a hlavně jej také ve zdraví a bez úhony přežít.

Ještě než vyrazíte
1.    Rozpočet  
Nepočítejte s tím, že nejvyšší položkou ve vašem festivalovém rozpočtu bude cena za vstupenku. Rovnou přičtěte i náklady na cestu, dražší jídlo a pití v areálu a také finanční rezervu pro všechny případy. Vždy je lepší přivézt peníze domů než jich mít na místě nedostatek. Nepočítejte s tím, že na místě konání festivalu seženete bankomat, a vezměte si s sebou dostatek peněz v hotovosti. Už proto, že ve stáncích často seženete netradiční CD, plakáty či trička svých oblíbených interpretů, které v běžném prodeji nedostanete, a byla by škoda rozmýšlet se, jestli poslední peníze utratíte za skvělou nahrávku, nebo za večeři…
10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festival
2.    Plán festivalu
Vytiskněte si program festivalu s časovým plánem vystoupení a ještě doma si sepište svůj hrubý denní program. Možná si říkáte, že si na festivalu chcete odpočinout a užít si, co čas přinese. Malé plánování vám ale zajistí, že vám koncert nezkazí protestující žaludek, kterému se nelíbí, že jste si kvůli koncertu nestihli koupit nic k obědu. Hodit se vám budou také hodinky, díky kterým si ohlídáte začátek vystoupení svých oblíbenců.

3.    Oblečení a obuv

Nevěřte předpovědi počasí. Pláštěnku si zabalte i přesto, že televizní rosničky slibují na celý víkend vymetené nebe a slunečno. Vezměte si s sebou několik vrstev oblečení, které můžete dobře kombinovat a přizpůsobit se tak teplu i zimě. Značkové sluneční brýle a nové džíny nechte raději doma a spakujte do batohu starší kousky šatníku, které můžete zašpinit nebo roztrhnout. Pokud to kapacita vašeho zavazadla umožňuje, přibalte také náhradní pár bot a na noc nezapomeňte na teplé ponožky. Boty volte pohodlné a prošlápnuté, ať vám puchýře nezabrání festival protancovat.

4.    Lékárnička a kosmetická taštička

Drobné zdravotní nepříjemnosti vás mohou potkat i na festivalu a vyplatí se s nimi počítat. Do cestovní lékárničky přibalte léky proti bolesti hlavy, kocovině, žaludeční nevolnosti a průjmu. Zabalte si i opalovací krém a panthenol, repelent a balíček náplastí. Oceníte také toaletní papír, zásobu vlhčených hygienických ubrousků a desinfekční vodičku na ruce. S hygienou to na festivalech nebývá valné a to poslední, co si přejete, je strávit víkend v žaludečních křečích na veřejných toaletách.

5.     Telefon
Před odjezdem si nabijte baterii svého mobilního telefonu a připravte se na to, že v areálu konání pravděpodobně nebude k dispozici zdroj, kde byste si jej mohli znovu dobít. V případě, že máte předplacenou kartu, si nezapomeňte koupit kredit, karty telefonních operátorů by také mohly být na místě 10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festivalnedostatkovým zbožím. Počítejte raději také s tím, že může dojít k přetížení a výpadku sítě, takže volání i posílání SMS nebude dočasně možné.

Na festivalu
6.     Domluva
Jedete-li na festival s partou lidí, je dost pravděpodobné, že se přes den na čas rozdělíte. Proto je dobré smluvit si hned na začátku místo, na kterém se ve stanovený čas sejdete. Pokud se rozdělíte nečekaně, třeba uprostřed davu před pódiem, mějte pro tento případ domluveno, že se na místě sejdete v celou hodinu. Díky tomu si budete moci koncert užít, byť každý zvlášť, až do konce a bez obav, že jste se ztratili.

7.     Bezpečí
Připravte se na to, že kolem vás bude řada lidí v různé fázi opilosti, která bude stoupat přímo úměrně s časem. Pozorovat opilce, který tančí uprostřed davu, může být legrace, potkat ho cestou do stanu už menší. Vezměte si pro svou obranu pepřový nebo slzný sprej. Uvolněná atmosféra a množství lidí nahrává i kapsářům. Peníze mějte v dobře chráněné kapse na těle a MP3 přehrávače, nepotřebné doklady a značkové svršky a doplňky raději nechte doma. Máte-li s sebou na festivalu auto, můžete do něj zamknout věci a navíc se do něj v případě deště a zimy i schovat. Opatrujte také své pití a nenechávejte ho bez dozoru, někdo by toho mohl snadno zneužít.

8.     Jídlo a pití
Pokud je to dovoleno a pokud jedete autem, vezměte si s sebou dostatek nealko nápojů a balené vody. U festivalových stánků byste za ně zaplatili daleko více a balenou vodu využijete i na čistění zubů a nutnou hygienu. Počítejte však s tím, že vám vlastní nápoje mohou pořadatelé zabavit při vstupu. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim, obzvlášť je-li horko. Co se týká jídla, pravděpodobně strávíte víkend na rychlovkách z fastfoodu, což 10 tipů, jak si užít (a přežít) letní festivalvašemu zažívání nemusí úplně svědčit. Zabalte si proto dostatek trvanlivých potravin – např. sušenek nebo tzv. polystyrénů. Doma raději nechte uzeniny a mléčné výrobky, které se na slunci rychle zkazí.

9.     Alkohol
Každoročně si řada lidí zkazí festival tím, že neodhadne účinky alkoholu pod žhnoucím sluncem a skončí dehydrovaní a s úžehem v nemocnici. V teplém počasí je třeba pití alkoholu (ano, i pivo se počítá) prokládat dostatečným množstvím vody či jiného nealka. Díky této strategii také vydržíte déle v náladě a neprospíte nejlepší koncerty, které se většinou konají později večer.

10.    Bydlení
Naplánujte si nocleh předem. Někdy je možné zajistit si ubytování třeba v tělocvičně poblíž místa konání, většinou však budete muset rozbít stan. Vyberte si místo, které je dostatečně vzdálené od centra zábavy, abyste měli jistotu, že budete mít klid na spaní. Nestavte stan poblíž toalet. Důvody jsou zřejmé… Přestože ve dne je venku horko, od země jde chladno, takže se vyplatí vzít si i karimatku nebo jinou podložku.

Zdroj: Linex forte

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To u nás začne Colours of Ostrava.
Před cca 20-ti lety jsme si koupili domek v klidné části města, kousek nad ostravským hradem, kde v té době dávaly lišky dobrou noc a snad občas přespal nějaký bezdomovec.
Před několika lety se u nás Coloursy konaly poprvé a od té doby každoročně. Začne to ve čtvrtek a končí v neděli v noci. Před tím hlukem není úniku. Začínají ráno kolem osmé, končí v noci kolem čtvrté.
Navíc se celé prostranství kolem hradu oplotí a bez vstupenky tam nelze projít. Jsme zvyklí chodit pěšky do centra - máme to asi 15-20 minut, takže musíme řešit i náhradní trasy kudy-kam.
Takže dnes v neděli se už těším na neděli příští až to skončí.
I když musím objektivně přiznat, že policie a pořadatelé celkem dávají pozor na slušný průběh a v podstatě nás účastníci festivalu neobtěžují tím, že by nám spali rozloženi před domem a konali tam svou potřebu a podobně.
Obrázek uživatelky
profil
Nemám je také ráda je tam vždy strašně moc lidí a to mi vadí. Celé dny pracuji s lidma víc jak 12 hodin denně. A jsem pak ráda že do takových dabů nemusím.
Obrázek uživatelky
profil
nemám ráda velké davy,opilce atd.!!
Obrázek uživatelky
profil
nie je to zabáva pre mňa, davy nemusímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles