Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jedete autem na letní dovolenou?

3. 07. 2014 | Praktické rady
Sezóna dovolených právě začíná a řada lidí již nyní připravuje své automobily na výpravu mimo Českou republiku. Cesta vlastním autem patří stále mezi oblíbené varianty dopravy například do Chorvatska nebo Itálie. Před startem výpravy je však nutné provést několik detailních kontrol, a to nejen u technického stavu vozidla. Neméně důležitá je také kontrola dokladů, formalit i dopravních předpisů. Chybějící dokumenty či problémy s povinnou výbavou v cizím státě totiž mohou dovolenou znepříjemnit například placením pokut či nečekaným pobytem na policejní stanici.

Cestovní pas a řidičský průkaz na cestu do zahraničí nestačí


Základním předpokladem pro bezproblémovou cestu autem do zahraničí jsou platné a kompletní doklady. Kromě platného pasu či občanského průkazu motoristé automaticky přibalují do sady dokladů i řidičský průkaz a malý technický průkaz. Do zahraničí je však nutné vzít i další doklady. Při cestě do ciziny je nutné pamatovat například na potvrzení o platnosti povinného ručení, které je známo jako zelená karta.

Ta je nedílnou součástí dokladů, které po vás budou policisté při silniční kontrole či nehodě v zahraničí vyžadovat. U zelené karty s sebou berte vždy originál i duplikát. V případě dopravní nehody totiž policie originální zelenou kartu řidiči odebírá. Pokud byste s vozidlem pokračovali v cestě bez duplikátu zelené karty, hrozila by vám zbytečně pokuta.

Jedete autem na letní dovolenou?Půjčené auto nebo vyšší věk řidiče? Přibalte potvrzení navíc


Řidiči nad 60 let by měli mít po ruce také doklad o zdravotní způsobilosti. Dokumenty navíc si musí připravit i motoristé, kteří na dovolenou nevyrážejí vlastním autem. Pokud na dovolenou jedete v půjčeném autě a nejste v technickém průkazu uveden jako jeho vlastník, nezapomeňte si k dokumentům přibalit i prohlášení vlastníka či provozovatele vozidla, že s touto cestou souhlasí. Souhlas s cestou je často vyžadován například v Polsku. Podobný postup platí i u zahraničních cest se služebním vozem, v němž byste měli vozit potvrzení od provozovatele, že vám vozidlo k cestě zapůjčil. Potvrzení pro firemní vozy musí být navíc přeloženo do cizího jazyka a disponovat notářským ověřením.

  

Seznam kontaktů a připravené formuláře zjednoduší řešení nečekaných situací


Součástí dokumentové složky řidiče by měl být i seznam telefonních čísel na záchranné sbory v zemi, kam se na dovolenou chystáte. Rychlé kontakty na policii, záchranáře či hasiče mějte napsané na papíře i uložené v mobilním telefonu. Důležitým kontaktem a pomocnou rukou v případě potíží na silnici pro vás může být i asistenční služba. Asistenční služby jsou součástí povinného ručení i havarijního připojištění a pomohou vám s řešením nehod i oprav vozu. Aby byla vaše příprava na cestu kompletní, nezapomeňte si také evropský formulář pro záznam o dopravní nehodě a sadu propisek.

Podle mezinárodních úmluv povinnou výbavu řešit nemusíte, v praxi vám však hrozí pokuta


Ačkoliv Vídeňská úmluva, kterou podepsala většina evropských zemí, uvádí, že povinná výbava má odpovídat požadavkům státu, kde bylo vozidlo registrováno, praxe je bohužel jiná. U vozidla s českou povinnou výbavou tak nemusíte při silniční kontrole v cizině uspět. Všem řidičům doporučujeme seznámit se s povinnou výbavou cílové země a pokud možno požadavky na povinnou výbavu respektovat.

Odvolávat se na Vídeňskou úmluvu je sice možné, ale i pokud by místní policie či soud uznaly, že je cestovatel v právu, což není příliš pravděpodobné, znamená to minimálně značnou ztrátu času. Některé země mají navíc součásti povinného vybavení zakotveny přímo v pravidlech silničního provozu dané země a nikoliv v ustanoveních o povinné výbavě. Pravidla silničního provozu jsou ale závazná pro všechny řidiče bez ohledu na místo registrace automobilu.

Kupovat povinnou výbavu do zahraničí, nebo riskovat že vás silniční kontrola mine?


Požadavky na povinnou výbavu v zahraničí jsou přitom různorodé. V Bulharsku by měl být součástí výbavy hasicí přístroj, ve Španělsku by řidiči s dioptrickými brýlemi měli mít v autě povinně náhradní obroučky. Některé země vyžadují v automobilu dva výstražné trojúhelníky, v zemích bývalé Jugoslávie je specialitou výbavy i tažné lano. Investice do povinné výbavy na dovolenou se nicméně vyplatí. Pokuty za nekompletní povinnou výbavu se pohybují v desítkách až stovkách EUR. Na nehody i pokuty, které vznikly vinou nekompletní povinné výbavy, se navíc nevztahuje pojištění, a žádná pojišťovna proto za podobné pojistné události neposkytuje finanční plnění.

Nezapomeňte prostudovat dopravní předpisy a vůz označit MPZ


Každá evropská země má jiné dopravní předpisy, jejichž porušení může přijít řidiče na pokutáchJedete autem na letní dovolenou?pěkně draho. Před cestou do ciziny je tak dobré se seznámit se základními pravidly a předpisy cílové země. Každý řidič by se měl zajímat hlavně o povolenou rychlost v obci, mimo ni a na dálnici. Důležité je brát v potaz i pravidla svícení během dne nebo speciální předpisy, které upravují převoz dětí a zvířat v autě. Pokud vyrážíte na dovolenou mimo Evropskou unii, máte také povinnost svůj automobil označit mezinárodní poznávací značkou (MPZ).

MPZ všech států se skládá z jednoho až čtyř písmen a umisťuje se nejčastěji na zadní část vozu blízko registrační značky. Česká MPZ může mít podobu kovové cedulky či samolepky a graficky je ztvárněna černými písmeny CZ na bílém oválném pozadí. V zemích EU se přítomnost MPZ na vozidle zpravidla nevymáhá a postačuje, když je na národní poznávací značce modrý pruh s písmeny EU. V zemích mimo EU by však policisté mohli v případě absence MPZ s úspěchem požadovat zaplacení pokuty.

Seznam dokladů pro řidiče cestující do zahraničí


•    Platný řidičský průkaz řidiče a cestovní doklady všech členů posádky vozu
•    Platný technický průkaz + platná technická a emise
•    Doklad o zaplacení a platnosti povinného ručení (originál a duplikát zelené karty)
•    Doklad (ústřižek) o zaplacení dálniční známky (máte-li ji)
•    Doklad o zdravotní způsobilosti u řidičů nad 60 let
•    Při použití služebního vozidla při cestě do zahraničí – potvrzení od provozovatele vozu, že vám vozidlo zapůjčil
•    Pokud nejste v technickém průkazu uveden jako vlastník vozu – prohlášení vlastníka vozidla, že s touto cestou souhlasí
•    Mezinárodní poznávací značka (při cestě mimo EU)

Seznam kontaktů a formulářů pro nečekané situace


•    Telefonní čísla na místní záchranné sbory (policie, lékař, hasiči)
•    Telefonní čísla na asistenční službu
•    Evropský formulář záznamu o nehodě

Jaké dopravní předpisy před cestou znát?


•    Povinná výbava
•    Povolené rychlostní limity
•    Pravidla převozu dětí a zvířat v autě
•    Předpisy týkající se svícení
•    Povolené limity hladiny alkoholu v krvi

Zdroj: Triglav

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jěště nevím jestli a čím někam pojedemeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice