Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 nejdůležitějších jízdních tipů, nejen při cestování na letní prázdniny

1. 08. 2013 | Praktické rady
Miliony rodin, kamarádů i jednotlivců již vyrazily, či se připravují na letní dovolenou. Mnoho stovek tisíc vozidel se tak během prázdnin ocitne na cestách po Evropě. Ať už cestují z České republiky do Itálie, Chorvatska, jižní Francie či Španělska, být připravený na cestu na delší vzdálenost je často podceňováno mnoha řidiči. Sestavili jsme pro vás 10 důležitých tipů, které je třeba brát v úvahu před každým takovým usednutím do vozidla:

1.    Buďte připraveni:


Zní to dost prostě, ale nedostatečná příprava často může změnit drobné problémy ve velké starosti, když řídíte tisíce kilometrů napříč Evropou. Vždy překontrolujte, zda jste vše zabalili, zda jste váš dům či byt nechali v pořádku, a ujistěte se, že jste se dohodli s přáteli či příbuznými, aby vám vybírali poštovní schránku, či aby nakrmili kočku či rybičky, které necháváte doma. Vyhnete se stresujícím telefonátům, abyste tyto problémy vyřešili a nemuseli se vracet zpět. Seznam s úkoly pomáhá.

2.    Buďte odpočinutí:


10 nejdůležitějších jízdních tipů, nejen při cestování na letní prázdninyToto se vztahuje jak na řidiče, tak na spolujezdce. Nikdy nepodceňujte, jak je dlouhá jízda fyzicky vyčerpávající, obzvláště na silnicích, které neznáte, nebo při hustém provozu. Řidiči by měli být dobře odpočinutí a plně vnímat své okolí za jízdy. Dobře odpočinutí spolujezdci taktéž napomáhají snižování stresu ve vozidle.

3.    Řádně zabalte:


Je to klasická hra do auta – cestou na dovolenou najděte vozidla, která jsou až po střechu plná zavazadel. Vyvarujte se přeplnění vašeho auta a přemýšlejte dvakrát o tom, co si s sebou berete – velký slunečník se může zdát důležitý, ale pokud vyčnívá do prostoru pro cestující, má cenu si ho raději pronajmout na místě, než abyste strávili mnoho nepohodlných a potenciálně nebezpečných hodin ve vozidle. Můžete si přidat (ano, nevzhledný, ale užitečný) střešní box na střechu vašeho vozidla, abyste lépe rozložili náklad.

4.    Prostudujte trasu:


GPS je skvělým pomocníkem, ale malé nastudování délky jízdy, stavu a typu silnic, po kterých je třeba jet, a potencionálních zastávek ještě před cestou značně zmírní potenciální stres.

5.    Řiďte v menších úsecích:


Všechny organizace zabývající se bezpečností silničního provozu doporučují, aby byly dlouhé jízdy rozděleny na “malá sousta”. Zastávky při nejmenším každých pár hodin pomáhají zvyšovat koncentraci řidiče. Jezte lehké maso a pijte dostatek vody, abyste se vyhnuli pocitu nasycenosti (a únavy), který se dostaví po konzumování těžkých či mastných potravin. To samé platí pro vaše spolucestující – oni (a řidič) budou mnohem šťastnější, pokud dostanou šanci se občas projít.

6.    Střídejte se v řízení:


Najděte si partnera, s kterým se bude možné střídat v řízení vozidla až do cíle. Umožní to každému řidiči si odpočinout a zvýšit koncentraci. Druhý řidič může také slovně asistovat ze sedadla spolucestujícího, pokud čelíte potencionálně nebezpečné situaci.

7.    Nechce si zkontrolovat vozidlo:


Dnešní vozidla jsou mimořádně spolehlivá, ale porucha i kvůli drobnému problému se může uprostřed dlouhé cesty rychle změnit ve stresující a drahý zlý sen. Nezapomeňte si zkontrolovat pneumatiky před odjezdem – pokud si nepřezujete/ vyměníte vaše pneumatiky včas, může to vést k nebezpečným situacím. 

8.    Používejte odstavný pruh, pouze pokud je to absolutně nezbytné:


Tyto pruhy jsou určeny pro nouzové situace, ale nezaručují vám bezpečí. Kamiony a osobní automobily projíždějí ve vzdálenosti jen pár metrů od vás, takže tam, kde je to možné a bezpečné, si nasaďte reflexní vestu, zapněte výstražná světla a odveďte každého do bezpečí za svodidla. Pokud máte nemocné či strádající dítě, nejlepší je pokusit se dojet k nejbližší čerpací stanici, kde můžete bezpečně zaparkovat.

9.    Zkontrolujte si pneumatiky:


Ujištění se o tom, zda jsou vaše pneumatiky v řádném provozním stavu, je také důležité pro vaši bezpečnou a pohodlnou cestu.   Nekontrolujte jen běhoun z hlediska opotřebení, ale ujistěte se, že jsou optimálně nahuštěny, aby vyhovovaly potřebám (naloženého) vozidla. Pokud potáhnete karavan, přívěs, či přívěs se člunem, budete se také muset ujistit, že také pneumatiky přípojného vozidla jsou ve správném provozním stavu. Není třeba se zmiňovat o překontrolování zapojení tažného zařízení a elektrických obvodů, abyste se ujistili, že všechna koncová světla a další požadované vybavení řádně fungují.

10.    Stáhněte si bezpečnostní aplikaci:


Dnes již seženete bezpečnostní aplikaci, která je vhodně zkoncipovaná tak, aby napomohla při prázdninovém cestování po evropských silnicích. Zahrnuje například užitečné tipy týkající se místních dopravních zákonů a pravidel. Je k dispozici ke stažení jak pro platformy iOS tak Android.

Zdroj, foto: Goodyear

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky bez řidičáku
Obrázek uživatelky
profil
jsme na tom podobně, taky nemám řidičákSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
snažíme se vše dodržovat..jen muž nemá druhého řidiče..já neřídímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles