Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nordiska museet

21. 04. 2013 | Vaše tipy

Letos v únoru jsem měla možnost navštívit Nordiska museet (Severské muzeum), které se nachází ve Stockholmu na ul. Djurgårdsvägen 6-16 na ostrově Djurgården v krásné historické budově a dle svých možností jsem se tuto mou návštěvu pro vás pokusila alespoň několika fotografiemi zachytit. Pokud někdy navštívíte tuto metropoli a půjdete pěšky z centra Stockholmu po nábřeží a přejdete most směr Djurgården - po pravé straně v celé své kráse uvidíte úžasnou a nepřehlédnutelnou budovu tohoto muzea. Přibližně 300 m od Nordiska museet  se nachází další velmi známý a vyhledávaný cíl domácích i turistů - Skansen.

V obrovské budově Nordiska museet jsem si připadala jako v katedrále a několik minut jsem se kochala krásou stavby, která má úžasné kouzlo a jak já říkám i ”duši“ a úplně vás vtáhne. S výstavbou bylo započato r.1888, ale slavnostní otevření se konalo až o několik let později 8. června 1907. Celková délka budovy je 153 m a nejvyšší špička věže dosahuje 81 m. Velký sál v přízemí muzea pro vaši představu má 126,5 m na délku, 24 m na výšku a horní galerii podpírá 60 mramorových sloupů.

Nordiska museetNejdříve jsem vyjela výtahem přímo pod kopuli, kde jsou umístěny předměty denní potřeby ať už z keramiky, porcelánu či skla. Jen o pár schodů níže je skvěle připravená výstava věnována Sámům, jejich historii a kultuře, např. s ukázkami tradičního oblečení, zbraní, hudebních nástrojů atd. V patře mne také zaujaly dřevěné chaloupky ve skutečné velikosti včetně naaranžovaných pokojů, dále pak výstava šperků, hraček, oblečení, nábytku, porcelánu - vše precizně rozděleno dle staletí. Pokračovala jsem všemi expozicemi postupně až do Velkého sálu v přízemí muzea, kde je umístěna nepřehlédnutelná socha krále Gustava Vasy (1496 - 1560) z dubového dřeva v nadživotní velikosti. Sochu vytesal Carl Milles roku 1925 a jeho manželka Olga ji dokončila barvami.

Dále se zde nachází prostorná restaurace, prodejna s upomínkovými předměty a také výstava věnována vlasům. Byla jsem zvědavá, co by mne tak v expozici vlasů mohlo překvapit, a opravdu kromě interiéru kadeřnického salonu z padesátých let včetně dobových přístrojů jsem se několik minut nevěřícně dívala třeba na perfektně ušité šaty z lidských vlasů nebo další, které byly zase z vlasů upletené (máte je možnost vidět i na mé fotografii pod článkem), a jak jsem pak chvíli pozorovala reakce ostatních návštěvníků, byli na tom u této vitríny podobně jako já. V suterénu muzea je přednáškový sál, kde zrovna probíhal kurz pletení, dále jsou zde šatny a několik starožitných předmětů denní potřeby. Návštěvu muzea jsem zakončila krátkým posezením u horké čokolády v muzejní restauraci a pohledem na obří sochu krále Gustava Vasy, která mne svým provedením fascinovala.

Otevírací doba muzea bývá po všechny dny od 10.00 hod. do 17.00 hod., prodloužená otevírací doba je každou středu (pouze od 1. září do 31. května), kdy je otevřeno do 20.00 hod. Vstupné pro studenty, dospělé i penzisty je jednotné a momentálně činí 100,- SEK. Vstup pro osoby mladší 18 let je bezplatný.

Pokud vás historie Švédska i jeho obyvatel zajímá a budete-li mít při svém cestování čas navštívit Nordiska museet, jistě vás také jeho návštěva tak jako mne obohatí o mnoho nových informací.

Zvonko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nordiska museet:

Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
Nordiska museet
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dostala jsem pozvání do Finska. Poprvé se pořádně podívám do Skandinávie. Moc se těším, hlavně na to, jak Finové žijí, na skandinávský design..
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za možnost nakouknout do cizí země..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Před 25 lety jsme ještě jezdili po světě.Za vládnutí ODS s TOP09 nikde.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles