Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete žít dlouho a lépe užívat života?

9. 02. 2022 | Fitness

Udělejte denně k 6 000 kroků ještě 1 000 navíc!


Podle výsledků několik let trvající zahraniční studie každých 1 000 kroků denně, které uděláme navíc k doporučovaným 6 000 kroků, přispívá k tomu, abychom si mohli déle a lépe užívat života. Chůze jako jednoduchá fyzická aktivita je tak tím nejlepším lékem proti kardiovaskulárním a dalším onemocněním, kvůli nimž často zbytečně umíráme.

Pro každého z nás znamená pojem fyzická aktivita něco jiného. Pro někoho je naprosto samozřejmé být pořád v pohybu. Po práci si jde ještě zaběhat, dovolenou má spojenou s turistikou a sportováním. Jinému stačí dojít si nakoupit nebo obejít s pejskem blok, a hned se rychle vrací domů do křesla nebo na gauč, protože nejspokojenější je, když se nemusí moc hýbat. A zdaleka přitom nejde o seniory vyššího věku, pro které je už každý pohyb obtížný…

Problém nedostatečné fyzické aktivity (nebo spíš pohodlnosti či lenosti) se týká především mladších lidí v produktivním věku, kteří mnohdy ani netuší, jak velké zdravotní problémy si tím mohou v budoucnu způsobit.

Naše tělo je pro pohyb stvořené a k normálnímu fungování ho nutně potřebuje. Když se pravidelně nehýbeme, trpí cévy, kosti, klouby, přibýváme na váze… Je prokázáno, že pohyb je možné považovat za prevenci i lék mnoha zdravotních obtíží, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol, osteoporóza či deprese. Proto například Světová zdravotnická organizace doporučuje 5x 30 minut pohybové aktivity týdně pro dospělého člověka (pro dítě je to min. 60 minut denně), což představuje 150 minut mírné aerobní aktivity nebo 75 minut aktivity s vyšší zátěží týdně. Pokud tyto hodnoty převedeme na chůzi, měli bychom svižnou chůzí zvládnout minimálně 6 000 kroků, což je denní limit, který by měl zdravý člověk bez problémů ujít. 
 

Co dokáže 1 000 kroků za den navíc?


Vztah mezi počtem denních kroků a rizikem úmrtí, kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob byl také hlavním cílem několikaletého rozsáhlého zahraničního průzkumu, který zahrnoval 17 studií a probíhal ve více než 40 zemích světa (patřily sem např. Austrálie, USA, Velká Británie, Jižní Afrika, Čína a Japonsko). Z jeho výsledků vyplývá, že můžeme svůj život prodloužit a také zkvalitnit, pokud budeme ochotni udělat denně aspoň o 1 000 kroků víc, než jsem zvyklí (průměrný počet kroků napříč studiemi byl 6 000 za den).

Závěr vědců je tedy zcela jednoznačný – každý krok nad doporučovaných 6 000 denně může každému z nás přinést delší a příjemnější život.  

O chůzi

+ měla by být základní pohybovou aktivitou každého člověka
+ denně člověk ujde 4 000 až 18 000 kroků
+ intenzita chůze se pohybuje v rozmezí 64 až 170 kroků za minutu
+ optimální zátěž střední intenzity vyvolá chůze o frekvenci 100 kroků za minutu
+ doporučuje se každých 30 minut sezení přerušit 2–5 minutami pohybové aktivity


Zdroj, foto: FISAF.cz.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !