8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chladná voda a její historie

29. 06. 2023 | Česká republika

Delší dobu jsem obdivovala na sociálních sítích fotografie mnohým neznámého místa v Beskydech. Tímto místem je Chladná voda, horské jezírko na úpatí Lysé hory, které se nachází v zalesněném terénu. Rozhodla jsem se i já toto místo navštívit.

Na toto místo vás nedovede žádná turistická značka ani jiná značená cesta, a proto musíte při jejím hledání trochu improvizovat. Kdo však chce, tak se dokáže dané lokality dopátrat. Chladná voda se nachází na úpatí Lysé hory poblíž Malenovického kotle. Hlavním orientačním bodem je lyžařský areál Malenovice – Hutě. Jezírko leží kousek nad nejvýchodnější sjezdovkou.

Jak už jsem uvedla, Chladná voda se dostává do povědomí lidí hlavně díky fotkám vášnivých turistů na sociálních sítích. V minulosti se zde nacházel ještě malý srub, který už ale neexistuje. Málokdo, kdo sem při svých toulkách Beskydy zavítá, však zná celou historii tohoto místa.

Proto jsem se rozhodla napsat tento krátký článek, abyste se o Chladné vodě dozvěděli víc a třeba vás zlákal také k její návštěvě. Uvědomit byste si ale měli, že toto je místo opravdu tajemné. Dýchne na vás historií a oslní vás svou krásou. A proto vše, co sem přinesete, měli byste si také odnést s sebou zpět a nezanechávat zde odpadky.

V čase, kdy jsme místo navštívili, bylo jezírko plné pulců a na jeho březích krásně kvetly blatouchy. Ticho a vědomí, že jsme místo chvilku hledali a nebylo jednoduché se k němu dostat, jako by znásobily jeho krásu a tajemnost.

Chladná voda byla oblíbeným místem už před 2. světovou válkou. Konkrétně se zde scházeli skauti, kteří zde pořádali skautské letní školy.

Během války pak Chladná voda sloužila jako tajná lokalita pro setkávání členů slezského odboje, jehož součástí byli i ostravští skauti. Jádro skautské skupiny s názvem Odboj slezských junáků tvořili Vladimír Čermák zvaný „Zuzina“, Vladimír Pach (Krásný Lavík), Otto Klein (Faty), Quido Němec (Háček) a Milan Rotter. Hlavními úkoly skupiny byla zpravodajská činnost, převádění osob přes hranice, shánění zbraní a spolupráce s partyzány ukrytými v Beskydech.

Ke konci války, když se blížila sovětská vojska k branám Ostravy, se začala plánovat i bojová činnost. Na Chladné vodě došlo na přelomu března a dubna roku 1945 ke schůzce s partyzány a byl dohodnut přesun odbojové skupiny do Beskyd, kde by se přidala k bojovým operacím. Přesun měl nastat 5. dubna. K němu však nikdy nedošlo. Skupina byla totiž vyzrazena a začalo hromadné zatýkání členů junáckého odboje. Následovaly tvrdé výslechy gestapem, při kterých byli vězni mučeni a biti.

Bohužel černý scénář se naplnil a celkem 18 skautů bylo během dubna 1945 převezeno do polského Těšína na starý židovský hřbitov, kde byli popraveni a pohřbeni v hromadném hrobě. Na počest všech zastřelených junáků byla vystavena mohyla Ivančena, která se nachází na modré stezce k Lysé hoře a dodnes slouží jako poutní místo pro skautské skupiny z celé České republiky. Kolem kříže se začaly vršit kameny, které na ni přikládali kolemjdoucí k uctění památky mrtvých. Kámen po kameni tak začala vyrůstat mohyla, která se v průběhu času, přes nástup komunismu v roce 1948 a následný zákaz Junáka, začínala z malého pomníčku padlým kamarádům stávat symbolem skautské nezdolnosti a protestem proti nesvobodě. Skauti, trampové ale i obyčejní lidé si výstupem k Ivančeně začali připomínat také další hrdiny protinacistického odboje.

Výletem jsem si splnila jeden zatím nesplněný výlet a mohla si místo odškrtnout. A myslím, že to nebylo naposledy, kdy jsem toto místo navštívila.


foto Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz

Zdroj, autor: Jan Tříska


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chladná voda a její historie:

Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
Chladná voda a její historie
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !