Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chov hrošíků liberijských v ZOO Olomouc

3. 09. 2008 | Zvířátka

Hrošíky liberijské chová ZOO Olomouc od roku 1987. Našemu páru se narodila již čtyři mláďata: Viktorka, Tereza a Lady, čtvrté mládě, narozené v loňském roce, uhynulo 24 hodin po porodu.

 

Rodiče: Matka Blanka, narozená 5.4. 1986 v Zoo Ústí nad Labem, Otec Quido narozený 21. 11. 1986 v ZOO Poznaň.

 

Další přírůstek v rodině hrošíků přišel na svět v nočních hodinách 4. března 2006. Je to samička, jmenuje se Růženka. Jméno dostala proto, že je hodně spavá. Po narození vážila 5, 3 kg, nyní již 7,5 kg.

Sameček HugoBlanka je již starší matka a pravděpodobně neměla dost mléka. Mládě je od narození přikrmováno umělou výživou. Nejdříve  šestkrát denně, nyní již jen pětkrát a zdá se, že stále více pije od matky. Před i po jídle se musí omýt. Koupe se v teplé vodě a omývá se houbičkou.

Mládě je krmeno mlékem Tatra 7,5% tučným, ředěným na půl kojeneckou vodou. Do této náhražky se přidávají ještě aminokyseliny. První krmení je v 5.00 h ráno a poslední ve 23.00 h večer. V červenci roku 2007 odcestovala Růženka do nového domova v maďarské zoo Szegedu, kde našla i vhodného  partnera, to znamená takového, který s ní není vůbec pokrevně příbuzný.

 

Hrošík Hugo se narodil v úterý 19. 8. 2008 v pravé poledne. V zoo bylo ten den hodně návštěvníků, takže ti, kteří měli štěstí, sledovali porod hrošíka tak říkajíc v přímém přenosu.

Hugo měl při narození hmotnost 5,5 kg, přikrmovat se na rozdíl od své starší sestry Růženky nemusí. Pravidelně se však při kontrolách váží a koupe se ve vaničce. 

Hugo se koupeMládě bude do dvou let žít se svou matkou Blankou. Je již jejím šestým potomkem. Poté koordinátorka chovu hrošíků liberijských najde pro Huga nové působiště. Vzhledem k tomu, že v současné době vládne mezi hrošíky liberijskými chovanými v  evropských zoo, nedostatek samců, bude o něj jistě velký zájem. Navíc koordinátorka chovu samce z našeho chovu od rodičů Quida a Blanky opravdu potřebuje.

 

Rozšíření: rovníková Afrika, Sierra Leone až Nigerie.  Hrošík je pralesní zvíře, není způsobem života vázán na vodu tolik jako jeho příbuzný hroch obojživelný. Žije samotářsky, nanejvýš v páru nebo tříčlenné rodině. V nebezpečí neprchá do vody, ale snaží se zachránit útěkem. Je aktivní spíše v noci, přes den pospává pod vývraty stromů. Mládě po narození neumí plavat, to se teprve učí. Samci si své teritorium značí rozmetáním trusu ocasem. Březost 192 – 210 dnů.  Mládě váží po narození 5 – 7 kg. Dospělý jedinec 160 – 270 kg.  V zajetí se dožívá 30 – 40 let.

 

Hrošík liberijský je považován za ohrožený druh, o početních stavech tohoto pralesního zvířete nemá  však nikdo ani přibližnou představu. Zatím se zdá, že počty hrošíků dramaticky klesají. V zajetí se rozmnožují poměrně dobře. Mládě žije s matkou do věku tří let.

 

Zdroj: ZOO Olomouc

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hrošík je jedno z nejkrásnějších zvířat, proto u nich v zoo trávím nejvíce časuSmajlík Děkuji za článek.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za hezký článek.Určitě se pojedeme na Huga do Zoo podívat!
Obrázek uživatelky
profil
krásný zvířátko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za zajímavý článek a nádherné fotky mláděteSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle