Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Chrustenická šachta

18. 08. 2015 | Česká republika

Když je v Praze abnormální hic, a chodit k vodě nás nebaví, hledáme vhodnou alternativu, jak vedro přežít. Prosím nenavrhujte orosený půllitřík ve stínu kaštanů či lip, s odůvodněním nutnosti pitného režimu. Na ten třeba taky dojde, ale kam zajít s dětmi, které výjimečně zůstaly o prázdninovém víkendu ve městě? 

Nechce se nám vláčet autem příliš daleko a mělo by jít o místo, kde bude příjemný chládek spojený se zábavou a poučením. A výsledek je tady - zajedeme se podívat do hlubin země, do Chrustenické šachty. Železnorudný důl se nachází ve směru na Beroun, na okraji obce Loděnice; z Prahy jsme zde za necelou půlhodinku.

Uváděná teplota uvnitř dolu je 9°C, takže i když venku teče asfalt, přibalte si teplejší oděv a nepodceňujte vhodnou obuv, neboť chvílemi se čvachtá v blátíčku.

Kromě úlevy od venkovního vedra se dovídáme, že z chrustenického ložiska se do roku 1965 vytěžilo asi  7 780 000 tun rudy. Kdybychom ji naložili do důlních vozíků, byl by z nich vlak dlouhý 12 000 km, což je vzdálenost delší než z Prahy do Buenos Aires.

Z této železné rudy bylo vyrobeno zhruba 2 000 000 tun železa.

Chrustenická šachtaPokud bychom počítali, že jeden metr standardní vlakové kolejnice váží 50 kg (tzn. na 1 metr trati je to 100 kg), mohlo by se z této rudy postavit 20 000 km železničních tratí. Těžko představitelné, že.

Důl zasahoval do hloubky 426 metrů, tedy 120 metrů pod hladinu moře. Měl 84 podzemních pater a prosakující voda se musela neustále odčerpávat. Když se po ukončení těžby s odčerpáváním přestalo, stačily pouhé dva roky, aby se značná část dolu zatopila. Dnes v těchto prostorách trénují potápěči a bánští záchranáři. Pohled do zatopených ústí jam je opravdu působivý.

Ve zpřístupněných částech lze vidět nejrůznější důlní techniku i kolejová vozidla, podzemní konírnu, průvodkyně předvede, jaký hluk dělá hydraulická sbíječka i praktickou ukázku nakládání vytěžené horniny překlopným lžícovým nakladačem do vozíku.  Kdo chce, může si jedno patro zdolat po žebříku (vřele doporučuji) a nechybí ani jízda důlním vláčkem. U bývalé vlečné jámy nás čeká expozice mineralogie, nákladních lanovek, pracovního náčiní, strojovna i řada dobových fotografií.

Zbývá ještě dodat, že prostory chrustenické šachty občas využívají filmaři, natáčely se zde například některé epizody televizního seriálů Zdivočelá země a film Bumerang a v nedávné době vodnický seriál Neviditelní.

Jsem moc ráda, že se našlo dost nadšenců, kteří umožnili vybudování a zpřístupnění této zajímavé expozice. Otevřeno je pouze o víkendech a státních svátcích, od července do září. Vstup je s průvodcem v každou celou hodinu, tedy v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hod.

A protože jsme jen malý kousek od Berouna, určitě se zajeďte podívat, co dělají večerníčkoví medvědi Vojta, Kuba a Matěj (viz článek Za medvědy do Berouna)


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chrustenická šachta:

Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
Chrustenická šachta
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
paráda, pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sice od nás od ruky, ale ráda jsem si početla, tím místem očas projíždíme, o šachtě jsem nevěděla.
Obrázek uživatelky
profil
Ve vedrech a kousek za Prahou to byl dobrý nápad Smajlík Hezky napsané jako vždy Smajlík My už se hoooodně dlouho chystáme na lom Amerika...
Obrázek uživatelky
profil
V těch vedrech to byl určitě dobře vybraný výlet.Vše si zaznamenávám,až se tam někdy dostaneme.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles