Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co je to Modin a na co je dobrý

20. 12. 2020 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Většina lidí ví, jaké to je být nervózní. Ať už trpí chronickou úzkostí, nebo pociťují nervy během stresových situací, málokomu je cizí ten okamžik, kdy se potápí žaludek, ztrácí dech a nastupuje chvění.  Ať už je úzkost součástí vašeho každodenního života, nebo jen nervy sem a tam na pohovor, rande nebo basketbalové utkání, vaše mysl může být v pohodě. Existují doplňky výživy, které vědí jak zklidnit mysl, snížit srdeční frekvenci a redukovat  pocit, že se blíží konec světa. Patří k nim i Modin?


Co je Modin?


Lidé trpící úzkostí někdy považují bylinné léky za alternativu k lékům na předpis. Může to být proto, že některé léky, například beta-blokátory nebo benzodiazepiny, mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Modin je přírodní doplněk výživy s unikátním složením, které působí příznivě na psychickou aktivitu, emoční vyrovnanost, duševní rovnováhu a v neposlední řadě podporuje pozitivní naladění. Článek, který je věnován tomuto doplňku výživy najdete zde: https://bioporadce.cz/modin/ a my se dnes podíváme blíže na látky, které jeho jedinečné složení tvoří a taky na to, zda je jejich vliv na naši psychiku opravdu tak působivý.
MODIN
Zdroj: bioporadce.cz

Extrakt třezalky tečkované


Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je kvetoucí keř původem z Evropy. Je to  rostlina se žlutými květy ve tvaru hvězdy a pěti okvětními lístky, která roste v Evropě, Severní a Jižní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu a ve východní Asii. Rostlina roste na slunných, dobře odvodněných místech. Dorůstá do výšky 50-100 cm.

Třezalka tečkovaná se nejčastěji používá pro zmírnění deprese a příznaků, které někdy doprovázejí náladu, jako je nervozita, únava, špatná chuť k jídlu a potíže se spánkem. Existují vědecké důkazy o tom, že je účinná při mírné až středně závažné depresi. Mezi další použití patří bušení srdce, náladovost a další příznaky menopauzy, duševní poruchy, které vykazují fyzické příznaky, premenstruační syndrom (PMS), porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), obsedantně-kompulzivní porucha (OCD), sociální fobie a sezónní afektivní porucha.

Upozornění: Třezalka může způsobit vážné interakce s některými léky. Z tohoto důvodu Francie zakázala používání třezalky v produktech. Několik dalších zemí, včetně Japonska, Velké Británie a Kanady, je v procesu aktualizace varovných štítků na produktech z třezalky. V jiných zemích je třezalka tečkovaná dostupná pouze na lékařský předpis.
Třezalka

Zdroj: Eskemar/shutterstock.com

Jak funguje?


Vědci si dlouho mysleli, že za její účinky na zlepšení nálady je zodpovědná chemikálie z třezalky tečkované zvaná hypericin. Novější informace naznačují, že jiné chemikálie, jako je hyperforin, mohou hrát větší roli. Tyto chemikálie působí na posly v nervovém systému, které regulují náladu.

Užívání výtažků z třezalky zlepšuje náladu a snižuje nervozitu a únavu související s depresí. Zdá se, že je přibližně stejně účinná jako mnoho léků na předpis. Třezalku lze považovat za možnost krátkodobé léčby mírné deprese. Protože však způsobuje mnoho lékových interakcí, nemusí to být pro mnoho lidí dobrou volbou. Třezalka tečkovaná není tak účinná u závažnějších případů deprese.

L-tryptofan


L-tryptofan je esenciální aminokyselina, která pomáhá tělu vytvářet bílkoviny a určité chemické látky signalizující mozku. Naše tělo mění L-tryptofan na mozkovou chemickou látku zvanou serotonin. Serotonin pomáhá řídit naši náladu a spánek.
L-tryptofan, který tělo potřebuje, získáme zdravou a vyváženou stravou. Doplňkové dávky závisí na zdravotním stavu, kterému se snažíte předcházet nebo jej léčit. Někteří lidé užívají doplňky L-tryptofanu, aby jim pomohli usnout.

Nízké hladiny L-tryptofanu byly pozorovány u lidí s depresí. Někteří tvrdí, že 6 gramů L-tryptofanu denně vám může pomoci zlepšit náladu nebo odvrátit poruchy duševního zdraví, jako je deprese. Existuje omezený výzkum na podporu těchto tvrzení a studie ukazují smíšené výsledky při jejich podpoře.

Některé ženy užívají doplňky L-tryptofanu, aby se pokusily zmírnit změny nálady v důsledku premenstruačního syndromu (PMS), nazývaného také premenstruační dysforická porucha (PMDD). Teorie spočívá v tom, že tyto stavy mohou souviset s problémem se zpracováním serotoninu v těle a že L-tryptofan by tomu mohl pomoci. Existuje však jen málo důkazů o tom, že to opravdu funguje.

L-phenylalanin


Fenylalanin je aminokyselina, „stavební blok“ bílkovin. Existují tři formy fenylalaninu: D-fenylalanin, L-fenylalanin a směs vyrobená v laboratoři zvaná DL-fenylalanin. D-fenylalanin není esenciální aminokyselina a jeho role u lidí není v současné době známa. L-fenylalanin je esenciální aminokyselina a je jedinou formou fenylalaninu v bílkovinách. Mezi hlavní potravinové zdroje L-fenylalaninu patří maso, ryby, vejce, sýr a mléko.

Fenylalanin se používá k léčbě kožního onemocnění zvaného vitiligo, deprese, poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD), Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, bolesti, akupunkturní anestezie, osteoartritidy, revmatoidní artritidy, úbytku hmotnosti a abstinenčních příznaků. Někteří lidé ji aplikují přímo na pokožku pro vitiligo a tmavé skvrny na kůži v důsledku stárnutí (jaterní skvrny). Tělo používá fenylalanin k výrobě chemických poslů, ale zatím není jasné, jak fenylalanin funguje.
L-phenylalanin

Zdroj: Maryna Olyak/shutterstock.com

Vitamin B3


Niacin - také známý jako vitamin B-3 - pomáhá štěpit živiny na energii. Je to jeden z mnoha vitamínů B. Vitamin B-3 pomáhá udržovat všechny buňky těla a je nezbytný pro metabolismus.
Deprese je porucha nálady charakterizovaná intenzivními pocity smutku a beznaděje, které mohou zasahovat do každodenního života. Někteří lidé žijící s depresí tvrdí, že vitamin B-3 s tím pomohl. Někteří říkají, že snižuje pocity smutku a beznaděje a jiní říkají, že jejich deprese úplně zmizela. Existuje široká škála příčin a léčby deprese. Podle vědeckého výzkumu však v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že niacin lze použít k léčbě deprese. Existují však určité důkazy, že lidé s depresí mohou mít nedostatek vitamínů B.

Vitamin B5


Vitamin B5, nazývaný také kyselina pantothenová, patří do skupiny vitamínů B rozpustných ve vodě. Adekvátní přísun kyseliny pantothenové je důležitý, protože je zabudován do koenzymu A (CoA), který je klíčovým hráčem ve všech aspektech metabolismu, jako je rozkládání tuků, sacharidů a proteinů na energii. Nedostatek vitaminu B5 může vést k problémům, jako je deprese, únava a infekce horních cest dýchacích.ADHD nebo nespavost. Ačkoli lidé užívají vitamin B5 na tyto stavy, podle Mayo Clinic existuje jen málo důkazů, že pomáhá. K určení jeho účinnosti je zapotřebí více vědeckých studií.

Vitamin B6


Vitamin B6, známý také jako pyridoxin, je ve vodě rozpustný vitamin, který naše tělo potřebuje pro několik funkcí. Je významný pro metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů a tvorbu červených krvinek a neurotransmiterů. Naše tělo nedokáže produkovat vitamin B6, takže jej musíme získat z potravin nebo doplňků. Konzumace dostatečného množství vitaminu B6 je důležitá pro optimální zdraví a může dokonce předcházet a léčit chronická onemocnění. Vitamin B6 hraje důležitou roli při regulaci nálady. Je to částečně proto, že tento vitamin je nezbytný pro tvorbu neurotransmiterů, které regulují emoce, včetně serotoninu, dopaminu a kyseliny gama-aminomáselné. Vitamin B6 může také hrát roli při snižování vysokých hladin aminokyselin homocysteinu v krvi, které jsou spojeny s depresí a dalšími psychiatrickými problémy.. Několik studií ukázalo, že depresivní příznaky jsou spojeny s nízkou hladinou a příjmem vitaminu B6 v krvi, zejména u starších dospělých, kteří jsou vystaveni vysokému riziku nedostatku vitaminu B Jedna studie u 250 starších dospělých zjistila, že nedostatečné hladiny vitaminu B6 v krvi zdvojnásobily pravděpodobnost deprese.

Modin ano či ne?


Nějaká ta úzkost, stres i nervozita jsou normální součástí života. Jsou to vedlejší produkty života v často chaotickém světě. Úzkost však není tak špatná. Upozorní vás na nebezpečí, motivuje vás k organizovanosti a připravenosti a pomůže vám kalkulovat rizika. Přesto, když se stává každodenním bojem, je čas jednat, než se sněhové koule roztočí. Nekontrolovaná úzkost může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho života. Převezměte kontrolu a... proč ne, po konzultaci s vaším lékařem. vyzkoušejte i Modin.


Zdroje informací:
    • www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin#1
    • www.healthline.com/nutrition/phenylalanine#importance-for-body-function
    • www.healthline.com/health/tryptophan
    • www.healthline.com/health-news/is-st-johns-wort-safe-080615#The-benefits-of-St.-Johns-wort
    • www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b5-do#medical-uses





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !