Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co vám napovídají vaše rty? Naslouchejte, vnímejte a dopřejte jim péči

3. 02. 2022 | Krása
Kůže na rtech je až pětkrát tenčí než okolní pokožka, tím pádem také mnohem více náchylná k různým kožním problémům. Ty mohou mít různé původy i projevy. Signalizovat vám mohou vážná onemocnění, špatnou životosprávu nebo třeba nesprávnou péči. Naučte se rozumět tomu, na co vás vaše rty upozorňují!  

Proč jsou rty červené aneb základní fakta na začátek
Abyste lépe porozuměli svým rtům je potřeba si říct základní fakta. Asi nejzásadnější věc je, že kůže na rtu je, ve srovnání s tou okolní, velmi tenká. Ta, pokud je světlá obsahuje méně buněk, které produkují pigment melanin, který mu dodává barvu. Proto krevní cévy prosvítají přes kůži rtů, což vede k jejich červenému zbarvení.  Rty nemají také žádné mazové a potní žlázy, nenajdete na nich také chloupky – to vše přispívá k jejich choulostivosti a nárokům na zvýšenou péči.

péče o rtySuché a popraskané rty? Dopřejte sobě i rtům pořádnou dávku hydratace
Právě suché rty jsou jedním nejčastějších problémů, které nás trápí. Oba jevy, tedy suché i popraskané rty, jsou obvykle důsledkem dehydratace organismu, proto pijte čistou vodu a hydrataci rtům dodejte kvalitním balzámem. A pozor, nikdy ze rtů neodlupujte suchou kůži, nekousejte si je, a hlavně si je neolizujte. Namísto kýženého zvlhčení byste totiž dosáhli přesného opaku, tedy vysušení. Pokud už jsou vaše rty ve stavu, kdy vás bolí a jsou rozpraskané, použijte jako první pomoc balzámy, které obsahují hojivé a chladící složky.


Zase ty koutky
Popraskané koutky vysílají jasný signál, že v těle není něco v pořádku. Bohužel příčin může být opravdu mnoho například hormonální změny, alergie, užívání některých léků, povětrnostní vlivy, různé infekce a záněty v těle a často také nedostatečná výživa. Pokud vás trápí popraskané koutky doplňte tělu, železo, zinek, vitaminy skupiny B (zejména B2 a B6). A pokud se s tímto nepříjemným a často bolestivým jevem potýkáte často, zbystřete, může se jednat o předzvěst cukrovky.  

Když si tělo říká o odpočinek
Šupinky a odlupující se kůže nepřidá rtům na kráse. Tímto projevem se nám snaží tělo říct, že mu chybí vitamíny a hlavně spánek! Snažte se proto nastolit vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, doplňte vitamín C a jděte si lehnout. Dopřejte tělu i mysli regeneraci.

Máte občas pocit mravenčení rtů? Pak si běžte odpočinout, je to totiž příznak dlouhodobého stresu a úzkosti. Rty mohou ale také natékat. Otoky jsou často ukazatelem alergií, ale také dalších onemocnění. S natékajícími rty může souviset také Cronhova choroba.

Pozor na „oparové spouštěče“
Asi nejvíce bolestivou záležitostí, která může vaše rty v rámci kožních problému potkat, je opar. Způsobuje ho infekce virem nesoucí název Herpex simplex. Zákonitě vždy v tu nejméně vhodnou dobu se objeví známé brnění rtů, které je předzvěstí vzniku bolestivých puchýřků. Zkuste se zaměřit na prevenci vzniku, ačkoliv občas není jednoduché na spouštěč přijít. Posilujte imunitu, jak jen to půjde. Dobře jezte, spěte a nezapomínejte ani na duševní pohodu. Spoustě lidem totiž opar spouští stres. Do denních rituálů, zařaďte péči o jemnou pokožku vašich rtů.

Nepříjemné pálení
Věděli jste, že si rty můžete také spálit od sluníčka? Proto na ně myslete pokaždé, když se vydáte na sjezdovku. Vaše tělo je sice na lyžích chráněné oblečením, ale pleť čelí náporu větru, mrazu a nízké vlhkosti. Zajistěte si také denní péči s vysokým ochranným faktorem. Pokud vás ale rty pálí i v běžném, nejen dovolenkovém, životě, pak to může být dáno nedostatkem vitaminu B-12, depresemi, nebo také i menopauzou.


Zdroj, foto: Blistex


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !