Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co vězí za špatným spánkem a jak ho zlepšit

13. 09. 2022 | Péče o tělo
1, Jaké jsou nejčastější důvody špatného spánku?

Důvodů je opravdu mnoho – fyzických, psychických i “environmentálních”, pokud to tak lze označit – a mám tím na mysli prostředí, ve kterém spíme. Pokud se však nejedná o nějakou spánkovou poruchu, jsou úplně nejčastěji příčinami právě špatně nastavené prostředí, ve kterém spíme, rozhozený spánkový režim (tedy člověk nemá určenou dobu, kdy chodí spát a kdy vstává), pije kávu či energetické nápoje i pozdě odpoledne nebo má příliš mnoho stresu přes den. Z toho pramení neschopnost se večer zklidnit, případně škodí ještě přílišné vystavování se modrému světlu, které brání produkci hormonu spánku, melatoninu. A to jsem ještě rozhodně nezmínila všechny.

Co vězí za špatným spánkem a jak ho zlepšit2, Jaký vliv má strava na spaní?

Stravou se dá ovlivnit hodně, včetně spánku, jeho kvality i rychlosti usínání. Není dobré jít spát o hladu, ale ani s úplně plným žaludkem. Typicky se doporučuje jíst komplexní jídlo cca 2–3 hodiny před spánkem. A co ideálně jíst? Příliš tučné, těžké jídlo velmi pravděpodobně zapříčiní, že vám bude v žaludku ležet dlouho a nebude se vám spát úplně nejlépe. V kontrastu k typickému “pravidlu”, že se večer nesmí jíst sacharidy – příjem komplexních sacharidů (rýže, brambory, ovesné vločky, celozrnné pečivo) k večeři naopak s kvalitou spánku i rychlejším usínáním pomáhá.

3, Jaké jsou nejčastější chyby, které před spaním děláme, a usnutí nebo spánek komplikují?

Najíme se příliš, nebo vůbec. Koukáme do obrazovek chvilku před tím, než chceme jít spát, nebo celkově nevěnujeme dostatek času přípravě na spánek. Potom se nám nedaří usnout, anebo se neustále budíme, protože naše mysl nemá dostatečný klid.

4, Jak změnit životosprávu, aby se nám lépe spalo?


Opravdu markantní efekt bude mít na spánek výborně nastavené prostředí a nastavený spánkový režim. Minimálně dvě hodiny, ještě lépe však déle, nekoukat do obrazovek telefonů či počítačů, a k tomu se zklidnit večer protažením nebo třeba četbou knihy. Samozřejmě se vždy lépe spí, pokud jsme unavení – proto bych zde zmínila i důležitost pohybu.

5, Jaké doplňky ke spánku pomohou?

Existují rostliny, které obsahují látky napomáhající psychické i duševní pohodě, zklidnění, a tím pádem jsou vhodné pro užívání za účelem lepšího spánku. Meduňka, kozlík lékařský či levandule mezi ně patří. Pokud bychom se odklonili čistě od rostlin a bylin, k lepšímu spánku dopomáhá suplementace hořčíku, případně ještě melatonin (hormon spánku, nenávykový).


Zdroj, foto:  Vitapack




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !