Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co způsobuje stres a jak mu správně odolávat.

5. 08. 2009 | Péče o tělo
Stres způsobuje způsob života lidí a je snad předurčen k tomu, aby vedl k infarktům. Stresové hormony kolují nevyužitelně v těle, a místo aby nám zachránily život, ničí nám zdraví. V současnosti máme dlouhodobě problémy. Přejeme si mít svůj život pod kontrolou, ale vše kolem nás se neustále mění. Můžeme přijít o práci, manželství. Napětí v rodinných a ostatních mezilidských vztazích je dalším bodem problémů. To vše je náš recept na stres.

Účinky stresu můžeme zmírnit správnou životosprávou. Ve stresu je jídlo důležitější než za normálních podmínek. Nervy potřebují vitamín B, který najdeme v hojném množství v zelenině, celozrnném pečivu, fazolích, mléčných výrobcích, a také vejcích. Stres vyčerpává imunitní systém , proto v období stresu snáze podlehneme nemocem – tím důležitější je jíst zdravě a posílit obranyschopnost těla.

Co způsobuje stres a jak mu správně odolávat.Vhodné jsou jednoduché přírodní potraviny, čerstvá zelenina, ovoce, obiloviny, celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, bílkoviny, ryby, mléčné výrobky ale také maso. A trochu olivového nebo rostlinného oleje taky neuškodí, spíše organismus posílí.

Nemusíte vynechat všechno co máte rádi. Hotová jídla, salámy, a jiné lahůdky obsahují nezdravé množství cukru, soli, bílé mouky, nasycených tuků a umělých přísad. Pokud jimi nahradíte zdravé potraviny, které tělo potřebuje, připravíte se o množství vitamínu a minerálů a navíc budete mít obtíže je strávit.

Po těžkém jídle
budete ospalá, večeře bohatá na bílkoviny vás naopak udrží čilou. Tučná jídla, kofein v kávě i čaji vyvolává neklid. Nadměrné množství cukru a soli má také mnoho neblahých účinků, způsobí výkyvy nálad. Vynechání jídla zejména snídaně, vede k výraznému poklesu krevního cukru, nemůžete pořádně přemýšlet. A jste podráždění.

Přejídání je další nepřítel, který se vám bude pobízet, když budete ve stresu.
Pokud se uklidňujete přejídáním změňte alespoň jídelníček - zkuste ovoce, mango, banán třešně. Dejte si třeba kousek čokolády, ale jezte je pomalu a vychutnejte si je. Přestaňte jíst, když máte dost. Nemusíte sníst všechno co máte na talíři. Dejte pozor abyste nejedla příliš málo. Většina redukčních diet neposkytuje dostatek živin a má za následek nízkou hladinu cukru. Nejvhodnější dlouhodobá dieta je zároveň zdravá dieta, která obsahuje hodně čerstvé zeleniny a ovoce a co nejméně tuků.

Nedostatek sacharidů vede k vyčerpání


Těstoviny, rýže, obilniny, ovoce, brambory jsou vhodným zdrojem sacharidů.
Skvělá obrana proti stresu. Potraviny po kterých se budete cítit lépe: banány, papriky, citrusové pečivo, ovesné vločky, para ořechy a také listová zelenina. Při jídle si dopřejte krátkou přestávku i když na ní máte málo času. Chcete-li si dopřát zdravou svačinku, snězte pár ořechů, rozinek, kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny.Co způsobuje stres a jak mu správně odolávat.

Dalším pomocníkem v boji proti stresu je cvičení s hudbou, tanec, aerobik, fitness cvičení. Klidné cvičení vám zlepší náladu, ať ji máte sebehorší. Máte-li depresi, rozveselí vás, cítite-li se dobře dodá vám energii. Spotřebujete škodlivé stresové hormony. Cvičením se můžete dopracovat k lepší fyzické kondici a vaše tělo si pak se stresem snáz poradí. Musíte se zamyslet nad tím co vám nejvíce vyhovuje a co naopak nechcete zkusit. Dejme tomu, že nestojíte o plavání, tak můžete jezdit třeba na kole.

Nejlepším způsobem odstranění stresu je radost ze života. Zkuste se na okamžik zastavit a zamyslet nad tím, co by vám opravdu udělalo radost.
Najděte si čas na své přátelé. Zajděte si do divadla nebo kina. Jděte se proběhnout se svým psem. Můžete jít na delší procházku do přírody. Zkoušejte to tak dlouho, až najdete to, co by vás opravdu bavilo. Pak to udělejte!

Nejen správná životospráva, ale také pohyb, zlepší vaší schopnost relaxovat a slouží k postupnému odstraňování stresu.

Čtěte také:
Nestresujte svoje srdce
Dvě tváře stresu: zvolte si tu lepší

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ja jsem zvladla stresove obdobi jen diky Cordyshen. Navíc mam vic sily, vydrze a celkove se citim lip!
Obrázek uživatelky
profil
V dnešní době se stresu vyhne málokdo, což není v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
jsme v této době asi všichni,bohužel.
Obrázek uživatelky
profil
Ve stresu jsme již od mala.Některé matky jsou samy ve stresu a přenášejí to na své dítě.Potom příjde škola...ale zde jsme sice ve stresu, ale je to stres ,který si kontrolujeme sami.Tím, že se bud připravíme a nebo ne.Pokud jsem se učila a umím, nemusím se bát a jsem v pohodě.Pak přijde stres z rodiny,kdy si necháme všechno naložit na záda a nestíháme,ale co by jsme pro své miláčky neudělaly? Potom manželství, zde pokud jsou časté hádky a spory, je to špatné ,zrovna tak jako v práci.Pokud jste v dobrém pracovním kolektivu a máte rozumného šéfa ,chodíte do práce rády, horší je opak.Zde je potom stres na denním pořádku.Nejhorší je to ,že to člověk docela dlouhou dobu ustojí,protože stres nebolí.Pak se to nastřádá a vrátí se jako bumerang v kterékoli nemoci.Článek nám sice dobře radí, ale hůře se to dělá,aby se člověk odprostil od věcí, které ho stresují.Znám z vlastní zkušenosti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles