Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při vzniku závislosti hraje roli třeba i počet sourozenců v rodině

13. 02. 2010 | Péče o tělo
Tušíme, že vznik závislosti je složitý děj, ke kterému přispívá řada okolností. Přesto se ale často ptáme, jaké povahy jsou v nejvyšším riziku závislosti. Na tuto otázku však neexistuje úplně jednoduchá odpověď.

Je to dáno tím, že naše osobnost je tvořena postoji, pocity, chováním, způsobem, jakým odpovídáme na rozdílné podněty. Charakter je jakýmsi otiskem našeho psychologického "make-upu" – způsobu, jakým myslíme a jednáme.

Co se v dětství naučíš…

Psychologové se domnívají, že tyto stránky naší osobnosti se formují v dětství, jsou ovlivněny chováním našich rodičů, vlivem okolí, společnosti, ale i komplexní sadou genetických a biologických předpokladů.

V minulosti převládala poměrně jednoduchá teorie, že alkoholiky se stávají lidé s nepevným charakterem a slabou vůlí. V současné době se o těchto lidech hovoří spíše jako o jedincích, kteří se špatně vyrovnávají se zátěží a nedokážou ve svém životě zvládnout běžné situace.


Slaboch? Ne, jen "zaseknutý" v orální fázi

Rozšířená představa o závislých lidech je taková, že jde o slabého nedůvěryhodného jedince. Z hlediska vývojové psychologie jde o člověka, který zůstal zaseknutý v "orální fázi", což zároveň odráží i neukojenou potřebu lásky a závislosti na druhých lidech. Bohužel ve složitosti světa tyto jednoduché představy neplatí, často zjistíme, že do hry vstupuje řada okolností…

Teorie alkoholového kopce

Vysvětlení závislosti nemůžeme hledat jen v látce, která závislost vyvolává. Většina dospělých lidí je schopna pít alkohol bez toho, aby se z nich stávali alkoholici, aniž by to nějak ohrožovalo jejich osobní život nebo kariéru. Někteří z nás se opakovaně setkali s opiáty – například při operacích nebo při tlumení silných bolestí – bez toho, aby se na nich stali závislými.

Opravdu to, zda určitý typ osobnosti, člověk s určitým charakterem, bude tíhnout ke zneužívání alkoholu nebo drog a vzniku závislosti, je ovlivněno celou řadou faktorů – sociálním kontextem, tím, o jakou drogu jde, a také jak blízko jsme se k ní dostali.

I počet sourozenců hraje roli

Rozhoduje i to, zda jde o bohaté dítě vychovávané jako jedináček, nebo o dítě z chudší rodiny a horšího sociálního prostředí, zda jedince obklopují lidé užívající drogy a jaký postoj k drogám společnost zaujímá.

Droga jako rychlé řešení

Je důležité si uvědomit, že každý z nás má určitá slabá místa, určité pochybnosti, "defekty" ve svém charakteru. Také nedokážeme vždy zvládnout zátěžové situace a vyrovnat se s neúspěchem. Drogy přinášejí zdánlivě jednoznačné a rychlé řešení – každý z nás bude spíše inklinovat k droze, která může částečně "zaplnit děravá místa" a "napravit chyby" v charakteru. Nikdy ale nejde o řešení, které by nám pomohlo něco změnit ve skutečném životě… Spíše naopak. Největší zákeřnost závislosti spočívá v tom, že nám neumožní se svobodně rozhodnout a dělat věci ve svůj prospěch.

 

Zdroj: Substituční-léčba.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lidé jsou závislí na hospodě, kam původně chodili
kvůli lidem, ale nakonec člověka vůbec nepotřebují a stávají se závislí na pivu, alkoholu, či automatech.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík