Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklistika - co dělá se zdravím

10. 09. 2011 | Cykloturistika
Jízda na kole patří mezi oblíbené způsoby zlepšování fyzičky a aktivní relaxace. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je důležitý nejen pro tělesné zdraví, ale také pro dobrou kondici. Čas strávený na kole tráví většina lidí. Výhodou cyklistiky je, že můžeme sportovat sami, společně s rodinou i přáteli. Můžete jezdit na výlety do přírody, do míst, kde je nám nejlépe. Cyklistika je tím pravým, kdy ve volné chvíli objevujete krásy naší země.

Cestou na kole potkáte spoustu zajímavostí a přírodních krás. Na kole můžete jezdit pro zdraví, na výlety a poznávat krajinu, na nákupy apod. Každopádně je cyklistika pravidelným cvičením, které prospívá zdraví. Někteří lidé si život bez kola nedovedou představit. Cyklistika patří k nejstarším sportům u nás, ale i v Evropě. Jediné, co cyklistiku komplikuje, je nepříznivé počasí.

Vliv na naše zdraví

Jízda na kole představuje jedinečnou formu aktivní relaxace. Je vhodná pro získání, udržení i zvýšení tělesné kondice. Jednou z největších výhod tohoto sportu je, že se hodí pro všechny věkové skupiny. Cyklistika je vhodná i pro lidi, kteří mají nějaké zdravotní problémy a potřebují si zlepšit kondici. Po chůzi je cyklistika nejpřirozenějším pohybem. Jezdit na kole mohou i lidé s nadváhou. Pokud chcete na kole zhubnout, musíte počítat s tím, že aktivita musí být delší, aby se dosáhlo snížení hmotnosti. Na kole musíte jezdit častěji a déle. Cyklistika prospívá kloubům, kolenům i kyčlím. Je výborná pro srdce a cévy. Posiluje srdeční činnost, posiluje plíce. Celkově zvyšuje odolnost organismu. Pomáhá odbourávat stres, pracovní problémy a zlepšuje psychickou pohodu. Jezdit na kole můžete každý den, i 20minutová jízda na kole prospěje vašemu zdraví.

Výbava cyklisty, servisní balíček

Cestou na výlety do přírody si nezapomeňte přibalit duši, lepení, pumpičku a drobné nářadí.

Bezpečnost cyklisty

Cyklista musí dbát na silnici velké opatrnosti. Protože může být velmi zranitelný současně s rychle jedoucími auty. Základem pro cyklistu a pohyb na silnici je dobrá viditelnost. Za tmy a snížené viditelnosti jsou podmínkou odrazky na kole, rozsvícená světla a reflexní prvky na oblečení. Vhodným doplněním cyklistické výbavy je helma, kterou lze vřele doporučit. Pro cyklisty mladší 18 let je cyklistická helma povinností. Helma zabrání mnoha úrazům nebo zachrání život. Kolo vybíráme podle charakteru cesty. Máme kola horská, silniční, treková nebo krosová, městská kola, která nejsou zatím u nás moc rozšířená.

Pokud ještě nejezdíte na kole, můžete právě začít, jízda na čerstvém vzduchu prospěje vašemu zdraví i tělesné kondici.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zítra se chystáme na vyjížďku podél Baťova kanálu. Při Moravě a Baťáku se dá na kole dojet až do Bratislavy Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za pěkné komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší relax, co znám: hezky kliďánko co nejdřív po ránu podél Moravy na nové cyklostezce hned za Hradištěm (UH).
Obrázek uživatelky
profil
já ale raději chodím pěšky.
Obrázek uživatelky
profil
Hurá na kolo...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Hezký článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles