Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Deprese a drogy: co přichází dřív?

19. 11. 2009 | Nemoci
Otázka, zda drogová závislost spouští depresi, nebo naopak deprese zvyšuje pravděpodobnost závislosti, patří mezi ty, na něž asi nelze najít definitivní odpověď. U každého člověka to totiž může být jinak. Jisté však je, že všechny návykové látky depresi jenom prohlubují, i když to tak zpočátku ani nevypadá.


Deprese a drogy tvoří bludný kruh

Vztah mezi drogovou závislostí a depresí je velmi těsný. Tak těsný, že je někdy obtížné určit, kde končí jedno a začíná druhé. Ve skutečnosti velká většina drogově závislých lidí má nějaké příznaky depresivního onemocnění, i když jejich závažnost se pochopitelně v jednotlivých případech liší.

Mnoho lidí je zvyklých "řešit" stresující situace ve svém životě se skleničkou alkoholu v ruce. Je to naprosto přirozené a těžko se za to můžeme na někoho zlobit. Pokud taková situace nastane jednou za čas a podaří se ji překonat, je možné tento přístup bez následků uplatňovat po celý život. Člověk, který trpí chronicky špatnou náladou neboli depresí, má však k popíjení důvod každý den a po čase se u něj přirozeně vyvine závislost. Samotné požití drogy samozřejmě situaci vyřeší pouze nakrátko a pocit euforie nebo zklidnění, který nastupuje po požití drogy, je pravidelně vystřídán ještě hlubší depresí, spojenou navíc s únavou a v některých případech i pocitem viny a úzkostí. Tyto nepříjemné pocity pak vedou k dalšímu užití drogy a bludný kruh se uzavírá.


Deprese může vznikat "před" i "po"

Přestože deprese je v nějaké formě přítomná u většiny lidí závislých na drogách, bývá v konkrétním případě těžké rozhodnout, zda člověka dovedla deprese k drogám, nebo to bylo obráceně. Docela dobře možné jsou totiž obě varianty. Lidé s depresivní poruchou mají často sklon k užívání návykových látek s tlumivými (sedativními) účinky. Alkohol nebo například heroin jim přinášejí značnou úlevu, i když jen krátkodobě. Přesto i život s návykovou látkou, která působí jen dočasně, je pro těžce depresivního člověka snesitelnější než utrpení vyvolané jeho psychickým onemocněním.

Ať už deprese přivedla člověka k závislosti, či naopak, depresi i závislost je možné léčit. Při léčbě závislosti by se nemělo zapomínat na současnou léčbu deprese, jinak je pravděpodobnost návratu k drogám velmi vysoká. Dobrou zprávou je, že deprese je dnešními moderními léky u většiny lidí léčitelná, a je proto možné vyhrát náročný boj jak se závislostí, tak s ubíjející špatnou náladou, která nám jinak udělá ze života peklo. 


Zdroj: Substituční-léčba.cz


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdyby bylo ve společnosti více možností pro mladé lidi, určitě by se nenudili a chodili do dobré společnosti. Nejlepší vše bývalo na vesnici. Hráli jsme všichni společně fotbal, ať chlapci či děvčata. Vybíjenou, chodili jsme společně plavat, do lesä stavět bunkry. Co může dělat mládež dnes?
Vše je někoho, takže chodí a žalují, nemůže se ani na vesnici dobře vyřádit. Tak co mají dělat jiného. Něco prostě zkusit musí. Zrovna jak říkával pan Horníček. Dříve si vzali stromek z lesa, dnes je to krádež. Prostě úplně jiné zvyky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles