Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vedlejší účinky substituční léčby se dají zvládnout

16. 01. 2010 | Nemoci
Vedlejší účinky substituční léčby metadonem nejsou časté, nelze je však brát na lehkou váhu. Především pokud se objeví alergické projevy nebo příznaky předávkování, je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zároveň je při užívání metadonu nutné vyhnout se alkoholu a také poměrně širokému spektru léků.


Nežádoucí účinky vážné i méně vážné

Mezi nejzávažnější vedlejší účinky, při kterých je potřeba okamžitě přivolat záchrannou službu, patří projevy alergické reakce: kopřivka, potíže s dýcháním, otékání obličeje, rtů, jazyka nebo krku. Doktora také okamžitě vyhledejte v případě, že se u vás objeví halucinace nebo zmatenost, bolesti na hrudi, závratě, mdloby nebo bušení srdce.

Kromě těchto vážných příznaků může mít substituční léčba i méně vážné nežádoucí účinky, jako je například nervozita a neklid, pocity úzkosti, nespavost, slabost a ospalost, sucho v ústech, nevolnost a zvracení, průjem nebo zácpa, ztráta chuti k jídlu a pokles libida. Seznam nežádoucích účinků ovšem není nikdy úplný. Pokud se u vás v souvislosti s užíváním metadonu objeví nějaké neobvyklé příznaky, raději je proberte se svým lékařem. Mnohé z nežádoucích účinků lze potlačit vhodnou úpravou dávkování.


Pozor na alkohol a léky

Vážné až život ohrožující účinky může mít také současné požití metadonu a alkoholu. V průběhu substituční léčby nejenže je potřeba úplně se vyvarovat alkoholických nápojů, ale zároveň mít na paměti, že i jiné přípravky (například ústní voda) mohou obsahovat alkohol.

Kromě alkoholu je nebezpečné užívat spolu s metadonem také některé léky, především narkotika a sedativa, léky, které způsobují útlum a zpomalení dechu. Rozhodně však neuděláte chybu, když se před užíváním jakéhokoli léku nejprve poradíte se svým lékařem. Opatrnost je důležitá především při užívání těchto přípravků: léky s močopudným účinkem (diuretika), některé druhy antibiotik (například erythromycin nebo ciprofloxacin), léky na vysoký krevní tlak a také antidepresiva.

 

Zdroj: Substituční-léčba.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Určitě by se měly dodržovat návody na lécích a číst nežádoucí účinky. Ty kontroluji teprve až
když mám nějaké problémy a skutečně jsou na
léku jako nežádoucí účinky napsány. Nerada
kontroluji ihned, abych si je snad nevsugerovala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles