Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset hodin - ideální začátek školy pro teenagery

2. 11. 2008 | Náctiletá

Výzkumy z poslední doby ukazují na skutečnost, že děti v pubertě, tedy teenageři, rády vyspávají déle a chodí tak často pozdě na vyučování. Proč tomu tak je, odhalila americká studie.


Mladí spáči

Na většině středních škol začíná výuka v osm hodin ráno. Experti v oblasti spánku však potvrzují fakt, že pubertální mládež vstává z postele čím dál tím později. Během puberty se totiž doba spánku velice mění. Mnoho teenagerů je vzhůru dlouho do noci, protože se chodí bavit nebo se učí. Ráno potom spí déle a nechce se jim vstávat.

Profesorka psychologie Mary Caskardon z univerzity v Brownu se zabývá studiem vlivu brzkého ranního vyučování na děti v pubertě již od roku 1980. Říká, že se jedná spíše o biologickou nutnost. Starší teenageři mají noční změny v hladině melatoninu, hormonu mimo jiné ovlivňujícího také nespavost. Tento fakt zapříčiňuje to, že děti v pubertě jsou dlouho vzhůru a ráno potom pozdě vstávají a jsou unavené.


Kolik hodin potřebuje

teenager spát

Podle národní asociace pro spánek potřebuje většina dětí mezi 10 a 18 lety každou noc 8,5 až 9,25 hodiny spánku. Dodržet takový spánkový režim ale předpokládá:

  • prosadit u dítěte pravidelný spánkový rozvrh a dbát, aby ho dítě dodržovalo,
  • mluvit s teenagerem o jeho spánku, vstávání a o tom, jak je unavený,
  • diskutovat s ním o tom, kolik času stráví při mimoškolních aktivitách.


Hodina spánku navíc

Spánkoví experti preferují začátek školy pro děti v pubertě v půl desáté nebo v deset ráno. Výzkumníci z univerzity John Hopkins objevili, že teenageři, jimž dopolední vyučování začíná později, mají i lepší školní výsledky. Otázkou však zůstává, do jaké míry by bylo možné v jednotlivých zemích změnit rozvrhy. Pokoušeli se o to například v Minnesotě. Učitelé potvrdili, že jedna hodina spánku navíc má na studenty pozitivní vliv.

Zda se tato „drobná“ změna povede prosadit i u nás je otázkou. Dle mého soudu a zkušenosti si myslím, že většina studentů by přivítala spíš rozvrh od deseti dopoledne, ale končit by rozhodně chtěli stejně jako končí vyučování nyní. Průměrně teda ve tři hodiny odpoledne, to se ale v žádném případě nebude líbit pro změnu učitelům… že by věčný boj????


Zdroj:Dobrý-spánek.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem to nechápala jako malá, ale dnes bych spala jako šípkováSmajlíkNevím zda by posun na 9 pomohl, o to déle by šly děti spátSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ta 9-tá hodina by nebyla špatná a já bych ji v práci brala taky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
syn začíná v 8.30hod.To je tak asi zlatý střed.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
I na základce bych raději viděla, že by škola začala v 9,ráno jsou všichni ospalí a špatně reagují.....hlavně pak dojíždějící děti, keré vstávají v 6 ráno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles