Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Londýna za vším možným

4. 07. 2021 | Evropa

Londýn je jedno z největších měst na zeměkouli a také jedno z nejnavštěvovanějších. Žije zde téměř devět milionů obyvatel a město je protkané zajímavostmi.

Takže začneme hned, a to například s památkou zvanou Big Ben. Jedná se vlastně o věžní hodiny, nicméně Big Ben je jenom přezdívka či hovorové označení. Od roku 2012 je tato památka přejmenována na Elizabeth Tower. Big Ben je také jméno zdejšího největšího zvonu, podle kterého této věži lidé říkají. Kdysi byly tyto hodiny největšími na světě a jejich schopnost spočívá i v tom, že odbíjí první úder každé celé hodiny s přesností jedné vteřiny.

Jeden z historických symbolů města je i most Tower Bridge, který často lidé zaměňují s London Bridge. Jak je zřejmé už z názvu, tak stojí nedaleko hradu Tower a spojuje londýnské City s městskou částí Tower Hamlets. Od roku 2000 zavedli nový počítačový systém, díky kterému se dá most dálkově ovládat. Ovšem podle důkazů je to zatím velmi poruchová záležitost. Dokonce došlo v roce 2005 k zaseknutí mostu v zavřené pozici.

Most se účastnil i Letních olympijských her v Londýně v roce 2012, kdy na něj byl připevněn jeden z jejich symbolů - olympijské kruhy. Hned poté se konala paralympiáda, přičemž kruhy byly vyměněny za její symbol v podobě tří barevných srpků. Když už jsme nakousli hrad Tower, tak se na něj také podíváme. Lidé mu říkají zkráceně Tower, ale jinak nese velmi dlouhé pojmenování - Palác a pevnost Jejího Veličenstva, Tower of London.

Je to svým způsobem zajímavé, protože královna Alžběta II. ho nepoužívá. Poslední z králů, jenž tu sídlili, byl Jakub I. Přestože ho královská rodina nepoužívá, střeží ho její garda. Tower je hlavně turistickou atrakcí. Na náklady vlády se tu chovají krkavci. V jedné z pověstí se říká, že dokud tady budou krkavci, je Anglie chráněná proti invazi. Momentálně je zde osm krkavců - Gwylum, Thor, Hugine, Munin, Branwen, Bran, Gundulf a Baldrick.

Tower je i místem mnoha incidentů. Například v roce 1999, 9. srpna, hnal jistý muž přes most ke hradu stádo dvou ovcí. Šlo o to, že chtěl uplatnit jisté právo svého jména, aby se mohl vyjádřit k pravomocem starších občanů a způsobů, jakým byla tehdy narušována jejich práva. No, a jaká by to byla návštěva, kdybychom v jednom z největším měst na světě nezašli za zvířátky. Takže půjdeme do zoologické zahrady.

Londýnská zoo byla otevřena 27. dubna 1828. Původně to měl být prostor, jenž by sloužil k vědeckým účelům. To však poměrně záhy padlo a dnes je to jedno z vůbec nejnavštěvovanějších míst v Londýně. Za rok zde projde téměř více než milion lidí, jenom v roce 2018 to bylo 1 133 952. Co se týká zvířat, tak tu mají 19 289 v 673 druzích - počítáno k roku 2018. Jsou zde například tato zvířata - lvi, tygři sumaterští, gorily, zebry Chapmanovy, okapi, hroši, žirafy Rotshildovy, afričtí divocí psi, krokodýli a spousty dalších.   


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles