Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do Vlčnova za králem aj za slivovicú

22. 09. 2012 | Česká republika
Vlčnov leží na Moravském Slovácku východně od okresního města Uherského Hradiště a svými lidovými tradicemi patří mezi nejznámější obce u nás. Svou tradiční Jízdou králů a překrásnými místními kroji je zapsán Vlčnov na listině světového kulturního dědictví UNESCO.

Slavná Jízda králů se koná každoročně o posledním květnovém víkendu. Takovou záplavu krojů, tolik muziky a zpěvu, tolik snědených koláčků - vdolečků a vypitého dobrého moku hned tak někde neuvidíte.

Dnes ale nechci psát o Jízdě králů. Viděla jsem ji sice jako host, ale vyprávět o ní by se slušelo spíš těm, kdo ji připravují, aktivně se jí zúčastní a vědí o ní daleko víc než já, pouhý návštěvník.

Do Vlčnova za králem aj za slivovicúJak jsem zmínila, k Jízdě králů patří neodmyslitelně dobré jídlo a pití. Samozřejmě nejvíc se vypije vína, vždyť jsme ve vinařském kraji, ale stranou nezůstává ani domácí slivovice. Bez slivovice se na Slovácku neobejde žádná oslava a doprovází člověka doslova od kolébky až do hrobu. Když se narodí dítě, vezmou  rodiče nebo kmotr láhev nejlepší slivovice toho roku, zapečetí ji voskem a uschovají do svatby právě narozeného potomka. Často jsou zapečetěné láhve se slivovicí zakopávány na zahradě, ale takováto skrýš nebývá vždy nejlepším řešením: občas se stane, že po létech ženich zakopanou flašku nenajde, i když překope málem celou zahradu. Bez slivovice se tedy neobejde křest, oslavy narozenin, svatba, plesy a zábavy, lidové slavnosti a nakonec se zapíjí i nebožtík.

Ve Vlčnově před několika lety otevřeli unikátní muzeum – Muzeum lidových pálenic. Ten opravdu tradiční lidový mok si své muzeum určitě zaslouží. O čem všem se návštěvník muzea dozví?

Například že vyrobit dobrou slivovici není jen tak. Ta domácí, pravá slovácká se totiž nekupuje v obchodě, ta se pálí v obecních pálenicích z vlastnoručně posbíraných švestek, tady se říká z trnek, nebo z durancií. Uvidíte taky, že připravit z trnek kvalitní kvas vhodný k pálení je velké umění, vždyť na jeho kvalitě závisí nejen množství vypálené slivovice, ale především její chuť.  Ne vždy ale místní využívali služeb oficiálních pálenic. I přes zákazy, vysoké pokuty nebo dokonce tresty vězením se mnoho slivovice vyrábělo podomácku. Lidé se snažili vyhnout poplatkům a daním z lihu a své trnky zpracovávali v domácích palírnách. Z čeho všeho místní vyráběli své domácí „destilační přístroje“? Většina exemplářů v prostorách tohoto muzea jsou policií nebo celníky zabavené domácí „palírny“. Lidová tvořivost v tomto ohledu nezná tady na Slovácku hranic. V muzeu jsou vystavené takové atrakce jako palírna z pračky Romo nebo z koupelnového ohřívače vody, další zase z mlékárenských konví, a k pálení byly využívány i kotle na prádlo. Je zde ukázáno, jak se vyráběla tzv. lavorovica, tedy jen narychlo vyrobená kořalka přímo v nějaké míse nebo lavoru, nebezpečná vysokým obsahem metanolu, který způsobuje oslepnutí nebo dokonce smrt. Právě kvůli velkému nebezpečí, že podomácku vyrobená slivovice může být zdraví nebezpečná, je její výroba i dnes přísně kontrolována.

Na Slovácku se nepálí jen trnky, ale i meruňky, třešně, hrušky, v poslední době taky oskoruše, a mnozí zkouší dokonce vypálit kvas z kivi, banánů nebo pomerančů. Občas se „přepaluje“ i víno a vzniká tzv. vínovica, slovácký koňak.

Takže o všem kolem výroby i konzumace slivovice se dozvíte ve vlčnovském muzeu. Jako suvenýr si můžete koupit nejen vzorek pravé slovácké slivovice, ale i nejmenší stolní palírnu na světě, která je na seznamu světových rarit. Za pár stovek si ji v muzeu můžete koupit a sami si pak vyrobit náprstek vlastní trnkovice třeba za dlouhých zimních večerů doma ve Vašem obýváku.

Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Do Vlčnova za králem aj za slivovicú:

Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
Do Vlčnova za králem aj za slivovicú
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsem ráda, že pocházím z Vlčnova :D mj se zde natáčelo Slovácko sa nesůdí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
musím se přiznat,že i když bydlím nedaleko, tak jsem na Jízdě králů ve Vlčnově ještě nebyla, jen v Kunovicích a v muzeu taky ne,musím to brzy napravitSmajlík
10bodíkůSmajlíkpro Nelke
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem tento článek posílala do redakce ChŽ, tak ještě nikdo netušil, jaká tragédie se za pár dní začne v Česku odehrávat... To muzeum ale za nic nemůže a za podívání stojí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles