Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drážďany v zimě

4. 02. 2024 | Evropa
Pokud jezdí Češi v zimě do Drážďan, tak je to většinou o prosincových víkendech, kdy se zde konají proslavené vánoční trhy. Jestliže ale vánoční trhy nejsou hlavním důvodem vaší plánované cesty do tohoto saského města a vy si chcete projít památky v klidu a jindy než v parném létě, pak právě nastalo to správné období pro výlet do nádherného města na Labi.

Když se rozhodnete ve městě přenocovat, pak pro vás bude významným bonusem až o polovinu nižší cena za ubytování ve srovnání s tou, kterou byste zaplatili v prosinci. V adventním čase totiž ceny za noc i v levném penzionu během týdne začínaly na sto eurech. Teď zaplatíte polovinu nebo si za stejnou cenu můžete dopřát mnohem lepší hotel. A navíc prohlídka večerního města opravdu stojí zato. Jedna jízda městskou hromadnou dopravou stojí 3 eura, ale zdatní turisté mohou projít všechny hlavní památky pěšky anebo kousek u nádraží nastoupit na tramvaj číslo 8 a svézt se na zastávku Theaterplatz a odtud je to k většině památek co by kamenem dohodil. Můžete přejít nedaleký most a pokochat se pohledem na drážďanské panorama anebo jet o jednu zastávku dále a vrátit se přes most do starého města.

Z Theater Platz je to kousek k baroknímu drážďanskému Zwingeru. Vzhledem k názvu náměstí je asi nejvýznamnější zdejší památkou Semperova opera z roku 1841, před níž se tyčí pěkná socha krále Johanna. Naproti stojí za shlédnutí drážďanská řimskokatolická katedrála (Katedrála Nejsvětější Trojice). V nedalekém drážďanském zámku jsou vystaveny sbírky umění. Zámek byl zrekonstruován po bombardování za druhé světové války. Ostatně podobně zničena byla asi nejslavnější drážďanská památka barokní Frauenkirche vybudovaná ze saského pískovce. Budova kostela sice přímo bombardována nebyla, ale většina staveb v okolí ano a žár z mohutných požárů způsobil propadnutí kopule kostela. 

Po roce 1989 se místní rozhodli památku obnovit. Díky rozsáhlé sbírce a velkému množství finančních darů jednotlivců i institucí byl protestantský kostel obnoven (rekonstrukce začala v roce 1994) a znovu vysvěcen v předvečer protestantského svátku Den reformace v roce 2005.               
Z kopule kostela je nádherný výhled na celé Drážďany. Když se odtud budete vracet směrem k nádraží, narazíte na Altmarkt, náměstí proslavené právě vánočními trhy, na jehož jižním konci stojí budova luteránského kostela s 92 m vysokou věží. A až se budete vracet k vlaku, nezapomeňte projít ikonickou Prager Strasse. Před rokem 1989 byla tato výstavní ulice s řadou obchodů, fontán a pěknou parkovou úpravou jakýmsi oknem do velkého světa.

Obchodů, hotelů i restaurací je tady pořád dost, ale z dnešního pohledu nejsou nijak zvláštní. Možná vás zde překvapí skupinky poflakujících se arabsky hovořících mladých mužů. Také tu bývá docela dost ruských turistů. Nicméně pokud jste milovníci street foodu, tak tady najdete spoustu pouličních stánků s rychlým občerstvením: čajem, kávou, svařeným vínem, punčem a samozřejmě s bratwurstem nebo currywurstem, slavnými německými grilovanými klobásami. Občas narazíte i na stánek s rybami nebo jinými mořskými specialitami. Pokud naopak milujete sladké, určitě si nenechte ujít štolu nebo štrúdl. 

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Drážďany v zimě:

Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
Drážďany v zimě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam byli vlakem v únoru před lety..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles