Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem

9. 09. 2023 | Česká republika
Pokud budete pobývat v Beskydech, určitě nezapomeňte navštívit dřevěný kostelík svatého Prokopa a Svaté Barbory. A pokud dřevěné kostely milujete, je to prostě nutnost. Kostelík má zajímavou historii, která je v něčem podobná historii těchto dřevěných staveb, které zde nejsou původní a zároveň se i v mnohém odlišuje.

Kostelík byl původně postaven v zakarpatské obci Hliňance u Čynadijova v okrese Svalava na přelomu 17. a 18. století jako řecko-katolický. Za první republiky začal chátrat, místní chtěli kostel větší, modernější a méně nákladný na údržbu, tedy zděný. Za této situace odkoupil od místních kostelík ředitel Báňské a hutní společnosti v Ostravě ing. Eduard Šebela, který byl tehdy zároveň předsedou Okrašlovacího spolku ve Frýdlantu nad Ostravicí. Kostelík byl  na místě rozebrán a po železnici převezen do Kunčic pod Ondřejníkem.              

Dřevěný kostelík v Kunčicích pod OndřejníkemNa místě zvaném Na Humenci byl po řadě náročných oprav v roce 1931 zasvěcen patronům horníků sv. Prokopu a Barboře. Opravy kostela nebyly vůbec jednoduché, protože kostelík nebyl postaven ze smrkového dřeva, ale z mnohem odolnějšího a tedy i dražšího dubového. Přesto se to díky pracovitým a ochotným rukám místních řemeslníků podařilo za poměrně nízkých nákladů. Prvním zde odslouženým obřadem byla svatba Šebelovy dcery s hrabětem Larischem-Monnichem.  Koncem 80. let 20. století kostel velmi zchátral, zejména proto, že nebyl podezděný a vlhkost nejprve zničila dřevěnou podlahu a později začala nahlodávat i samotnou stavbu.

Předlistopadový režim se k záchraně památky postavil zády, naštěstí opět pomohly ruce místních ochotných lidí, takže dnes si můžete opět  stavbu prohlédnout v celé její kráse.

Kostelík se skládá ze tří oddělených částí (stejně tak má tři stupňovité věže). V přední části, tzv. svatyni neboli kněžišti sloužil kněz mši v řecko-katolickém duchu zády k věřícím. Ve střední části seděli pokřtění věřící a zadní část u dveří byla určena nepokřtěným. Dnes je kostelík římsko-katolický, takže kněz slouží mši čelem k věřícím.

Naproti široké kruchtě je bohatě vyřezávaný ikonostas se třemi vchody a pěti řadami ikon. V horní řadě jsou výjevy ze Starého zákona, pak jsou obrazy dvanácti apoštolů, ve třetí řadě výjevy z Nového zákona, dále pak patron kostelíka sv, Mikuláš, Kristus-učitel a archanděl sv. Michael. Dole je Abrahám a Svatá rodina.

Přestože místní kostelík neustále opečovávají, v roce 1994 se nepodařilo zabránit zlodějům ve vykradení kostela. Dnes je naštěstí kostel proti nenechavcům mnohem lépe zabezpečen.


Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem:

Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
Dřevěný kostelík v Kunčicích pod Ondřejníkem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a pěkná pozvánka na výlet, děkuejme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánka Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles