Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Elektrický zubní kartáček a jeho použití

12. 07. 2010 | Péče o tělo

Člověk je od přírody líný, ale přitom si rád hraje. Elektrický zubní kartáček splňuje oboje. Někoho láká, že „to čistí jakoby samo“, jiný má rád, že vrčí a vypadá high-tech. Málokdo ale ví, že používání elektrických kartáčků má řadu úskalí.

 

Elektrický kartáček má ve svém nitru ukrytý motor, který vykonává hlavičkou kartáčku kývavé pohyby nebo vibrace. Tyto pohyby zajišťují po přiložení kartáčku na zub vlastní rozrušení plaku. Podle použitého pohybu obvykle hovoříme o kartáčcích mechanických, které dnes již považujeme za zastaralé a pro zuby a dásně nebezpečné, nebo sonických, které svou efektivitou i šetrností jistě dosahují podobných výsledků jako běžné kartáčky a jejich použití není třeba se obávat.

 

„Elektrický kartáček může být vhodnou pomůckou, pokud způsob jeho použití vysvětlí a názorně nacvičí s pacientem lékař nebo hygienistka. Pokud je elektrický kartáček pro pacienta lépe přijatelný, není vhodné se snažit pacienta za každou cenu snažit motivovat k použití kartáčku “klasického”, vzkazují stomatologové.

 

Bylo by chybou se domnívat, že elektrický kartáček udělá všechnu práci za vás. Elektrické kartáčky nahradí pouze jemné pohyby, ale stále je na jeho držiteli, aby kartáček správně přiložil na zuby a trpělivě počkal, než se zuby očistí. Z hlediska času stráveného hygienou se tedy až tak moc nezmění. Technika čištění je v zásadě stejná jako u běžného kartáčku.

 

Starší typy elektrických kartáčků, které vykonávají rychlé kývavé pohyby, mohou být, zejména v kombinaci s abrazivní zubní pastou, značně nebezpečné pro povrch zubů a dásní. Používáním takového kartáčku mohou během krátké doby vzniknout defekty, které bychom obtížně „vyráběli“ běžným kartáčkem roky! Je obtížné prokazovat, zda takové defekty vznikají pouze kývavými pohyby, tvrdou hlavičkou kartáčku nebo více působením hrubé zubní pasty. Výsledné defekty jsou ale značným oříškem i pro zkušeného zubního lékaře.

 

Elektrické zubní kartáčky ale mohou být značným pomocníkem v situacích, kdy je z nějakého důvodu omezena jemná motorika ruky. Např. ve vyšším věku, při degenerativních onemocněních (Parkinsonova choroba), při dočasných omezeních (zlomená ruka). Může být i užitečným pomocníkem ošetřovatelům při čištění chrupu klientů ústavů sociální péče nebo podobných zařízení.


Zdroj, foto: E-zubar
 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dpteraz som ho ani neskúsila, neláka ma
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles