MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Elixír života z dýní se hodí na salát i palačinky

12. 09. 2013 | Péče o tělo
Je pro vás olivový olej ten jediný a ostatní do své kuchyně nepustíte? Pokud je odpověď ano, možná je na čase tento postoj přehodnotit. Za vyzkoušení totiž rozhodně stojí tmavě zelený olej s hustou konzistencí, který se lisuje z dýňových semínek. Díky svému aroma po pražených oříšcích je lahodnou delikatesou a zároveň také vynikajícím zdrojem látek cenných pro naše zdraví.

Tradice výroby dýňového oleje sahá do 18. století k našim jižním sousedům. V rakouském Štýrsku se tento zázrak, kterému říkají Kürbiskernöl nejprve vyráběl jen podomácku k vlastnímu užití, po válce se však začal lisovat ve velkém. A není divu. Kromě chuťového zážitku je tento olej doslova elixírem mládí.

Jeho jedinečnost tkví v tom, že obsahuje velké množství vitaminu E a nenasycených mastných kyselin. Dále je v něm zastoupen vitamin A, vitamin C, zinek, selen, hořčík, fosfor a karoten.

Elixír života z dýní se hodí na salát i palačinkyNenasycené mastné kyseliny, které jsou v tomto oleji obsažené, pomáhají v těle snižovat hladinu cholesterolu. Tím mírní riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižují riziko trombóz, zlepšují kvalitu kůže a zvyšují obranyschopnost. Dýňový olej se dá pro svoje zdraví prospěšné vlastnosti užívat i samostatně – stačí jedna lžička denně. Je také úžasným masážním prostředkem.

V kuchyni je dýňový olej určen hlavně k použití za studena, zvládne ale i krátkou tepelnou úpravu. Zahřát by se však měl maximálně na 120 stupňů, rozhodně tedy není vhodný na smažení nebo fritování. Nenahraditelný je do salátů, na uzené maso, sýry, do tvarohových pomazánek, hlavních chodů i na krémovou polévku.

Díky své jedinečné chuti je však dýňový olej vhodný také do sladkých pokrmů – do zmrzlinových pohárů, na palačinky nebo sladkou kaši. Štýrskou specialitou jsou pak špagety s pestem z dýňového oleje a semínek.

Dýňový olej při skladování vždy chraňte před světlem v pevně uzavřených lahvích a uchovávejte ho v chladu. Pozor na to, že olej na vzduchu oxiduje. Je proto potřeba dbát na to, aby zbytky dýňového oleje byly z nádob vždy pečlivě odstraněny, protože jinak by zoxidovaly a znehodnotili nově nalitý olej.

Ještě malý tip na závěr. Pokud se vám podaří kápnout si dýňový olej na oblečení, nemusíte je hned vyhodit. I když barvivo z oleje je skutečně trvanlivé, stačí oděv důkladně vyprat a sušit na přímém slunci. Vypráním se odstraní mastnota a s přírodním barvivem si slunce snadno poradí.

A kde si tuto specialitu pořídit?
I přes svoji kvalitu byl dýňový olej po dlouhou dobu úzkoprofilovým zbožím, které bylo k dostání v podstatě výhradně v prodejnách zdravé výživy. Nyní bude k dostání běžně i v regálech supermarketů.

Pesto z dýňového oleje a semínek

Na štýrskou specialitu potřebujeme: 50g dýňových semínek, 10 ml dýňového oleje Vasco da Gama, 4 stroužky česneku, parmezán a sůl

Postup: Dýňová semínka nasucho opražíme. Až začnou zlátnout a praskat, přesypeme je na talíř a necháme zchladnout. Do mixéru dáme na kousku pokrájený parmezán, česnek a opražená semínka. Nasekáme nadrobno a přidáme olej a lžičku soli. Důkladně promícháme. Pokud pesto nespotřebujeme najednou, v uzavřené sklenici vydrží v lednici i několik dnů.

Zdroj, foto: Hamé


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !