Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ergonomie a její zásady

11. 04. 2013 | Péče o tělo
Řada z nás má v současné době sedavé zaměstnání, které při nedodržování základů ergonomie může být jednou z příčin bolestí zad. Špatná pracovní poloha nebo vykonávaný pohyb, stejně jako způsob stání a sezení zvyšují riziko vzniku bolestí zad. Čím se ale ergonomie přesně zabývá?

Jedná se o obor, který se soustřeďuje na potřeby a výkon pracujících, na jejich pracovní podmínky a prostředí, řeší také kvalitu a zdravotní nezávadnost pracovní polohy a pohybů. Podle zásad ergonomie je také velice důležité, jaký tvar a velikost mají předměty, které při práci používáme. Cílem je, aby nedocházelo k nepřiměřené pracovní zátěži a následně k přetížení pohybového aparátu.

Zásady ergonomie

Pravé úhly aneb správné sezení ─ pokud budeme myslet na pravidlo pravých úhlů, ulehčíme svalům a šlachám a krvi umožníme proudit v uvolněných cévách a žilách.

Nastavitelný nábytek (židle, deska stolu, podložka pod nohy) nám v dodržování této zásady pomůže. Na židli seďte rovně bez povolení zad a celou dobu buďte opřeni o opěradlo židle s nohami pokrčenými v kolenou v pravém úhlu a ploskami položenými na podlaze.

Ergonomie a její zásadyKlávesnice ─ prsty by měly být ve stejné úrovni se zápěstím a předloktím, zápěstí se neopírá o rám klávesnice, nutí totiž držet lokty od těla. To způsobuje zatížení ramenního pletence a zvyšují se nároky na páteř, které vedou k bolestem hlavy.  

Monitor ─ měl by být v úrovni očí tak, abychom dobře a bez námahy viděli. Jednoduchým řešením je podložit monitor knihou, balíkem papírů nebo si pořídit speciální držák, předejdete tak možným potížím s krční páteří. Máte-li notebook, doporučuje se podložit celý počítač a pořídit si externí klávesnici.

Myš ─ poloha ruky při pohybu s myší by měla být opět v pravém úhlu, položená od zápěstí po loket na ploše stolu. Při výběru myši dbejte na její velikost, musí dobře padnout do ruky. Vhodné je myš používat co nejméně a raději se naučit klávesové zkratky.

Osvětlení a uspořádání předmětů ─ důležitou roli má také správné osvětlení. Nezavírejte se s počítačem v tmavých koutech, světlo z počítače nestačí. Nejvhodnější je denní světlo nebo alespoň zářivky, které se takovému světlu podobají nejvíce. V zorném poli byste také neměli mít žádný zdroj světla, ani okno ne. Uspořádání stolu má také svůj význam. Nesnažte si všechny předměty a techniku, které během dne používáte, poskládat na pracovní stůl. Každou cestu ke kopírce berte jako protažení těla, které je velice prospěšné.

Sport a bolesti zad

Při sportování se nám nejen zvyšuje fyzická kondice, pravidelný pohyb navíc působí také pozitivně proti stresu. Pokud vás trápí bolesti zad či jiných častí vašeho těla, je nutné pečlivě si zvolit sport, který vám bude vyhovovat a působit nejmenší potíže. Vyvarovat byste se měli sportům, které vyžadují jednostranný  a trhavý pohyb, stejně jako prohnutí v kříži a náhlé otáčení.

Mezi doporučované sporty patří plavání (pozor na styl prsa, s hlavou neustále nad hladinou páteř zatěžujete), běh na lyžích, jóga, jogging (nutné je mít správnou obuv a terén), posilování ─ pomůže zpevnit ochablé svalstvo, ale pokud již trpíte problémy s bolestmi zad, posilujte raději pod dohledem fyzioterapeuta. Vhodné je vyhnout se tenisu, squashi a sjezdovým lyžím. Rotace a otřesy těla, které během těchto sportů probíhají a v případě tenisu či squashe ještě jednostranné zatížení, mohou zádům ještě více ublížit.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !