8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

EU chce omezit testy na zvířatech

29. 05. 2009 | Zvířátka
Ze zcela zřejmých etických důvodů je třeba omezit využívání zvířat pro vědecké účely a zlepšit jejich životní podmínky. Toho je však nutné dosáhnout, aniž by došlo ke zpomalení vědeckého pokroku a výzkumu, uvádějí poslanci ve zprávě, kterou přijali na plenárním zasedání ve Štrasburku. Každoročně je pro vědecké účely v EU použito přibližně 12 milionů zvířat. Je třeba vyvinout veškeré úsilí, aby se počet zvířat používaných při pokusech co nejvíce snížil a veškeré plánované testy, které podléhají povinnému etickému hodnocení, musí zohledňovat postoje veřejnosti

Využívání lidoopů pouze za účelem zachování druhu

Poslanci s návrhem Komise plně souhlasí a zejména podporují zákaz používání lidoopů (šimpanzů, goril a orangutánů), kterým hrozí úplné vyhubení, s výjimkou pokusů, které si kladou za cíl tyto druhy zachránit.

Některé aspekty návrhu, které by drasticky omezily využívání primátů, jako jsou makakové, by mohly poškodit evropský výzkum ve prospěch jeho amerických a asijských konkurentů, kteří se nemusí řídit tak přísnými pravidly. Poslanci proto upravili návrh Komise tak, aby byl vyváženější a aby umožnili další rozvoj lékařského výzkumu. Parlament navrhl také opatření na podporu alternativních testovacích metod.

Využívat méně primátů, aniž by byl ohrožen boj proti vážným onemocněním

EU chce omezit testy na zvířatechPoslanci ve zprávě odmítají myšlenku, že využívání subhumánních primátů by mělo být omezeno na postupy týkají klinických stavů, které ohrožují lidský život či člověka invalidizují, neboť jsou přesvědčeni, že by to bránilo dalšímu rozvoji výzkumu některých nemocí, jako je rakovina, roztroušená skleróza nebo Alzheimer. Zdůrazňují v tomto ohledu, že podle evropských a mezinárodních pokynů je nutné některé léky nejprve otestovat na primátech, a testy za použití těchto zvířat by měly být podle jejich názoru i nadále povoleny ve všech odvětvích lékařském výzkumu.

Studie proveditelnosti před odchytem zvířat

Poslanci podporují návrh na ukončení odchytu divokých zvířat. Domnívají se, že na místo divokých zvířat by měla být využívána zvířata druhé generace narozená v laboratorních podmínkách, názory na to, jak do budoucna vytvořit kolonie zvířat druhé generace, se však liší. Parlament proto žádá Komisi, aby vypracovala studii proveditelnosti, v níž by ověřila, zda množství těchto zvířat by bylo dostatečné, aby uspokojilo poptávku v celé EU. Mezitím by mělo být podle jejich názoru zavedeno desetileté přechodné období, a nikoli pouze sedmileté, jak navrhuje Komise.

Klasifikace testů podle stupně utrpení

Poslanci dále předkládají pozměňovací návrhy, které mají vyjasnit text legislativy, a uvádějí definice tří kategorií utrpení, kterému jsou zvířata vystavena během testů („bezbolestný nebo způsobující mírnou bolest“, „umírněný” nebo „závažný”). Aby bylo možno zabránit opakovanému utrpení, Komise požaduje, aby mohla být stejná zvířata použita opakovaně pouze v případě, že utrpení, kterému byla během zákroku vystavena, spadá maximálně do kategorie „způsobující mírnou bolest ”.

Poslanci jsou nicméně přesvědčeni, že uplatnění příliš přísných pravidel by vedlo ke zvýšení počtu zvířat, na nichž jsou prováděny testy, což není cílem návrhu. Navrhují proto, aby mohla být zvířata opakovaně využita k pokusům, pokud daný test spadá nejvýše do kategorie „umírněný”. Do této kategorie se řadí například operace za použití anestetik a vhodných analgetik či opakované odběry krve.

Větší úsilí při hledání alternativních metod

EU chce omezit testy na zvířatechJedním z klíčových bodů návrhu o omezení testování na zvířatech je vývoj alternativních metod testování. Směrnice však není zcela jednoznačná, pokud jde o úlohu Evropského střediska pro validaci alternativních metod (ECVAM). Poslanci se domnívají, že toto středisko by mělo být rozšířeno a mělo by mít skutečné pravomoci při koordinaci a podpoře využívání testovacích metod, jež by nahradily testování na zvířatech. Zdůrazňují dále, že Komise a členské státy musí na rozvoj těchto nových experimentálních přístupů poskytnout materiální podporu.

Více transparentnosti bez zvýšení administrativní zátěže

Další pozměňovací návrh si klade za cíl vymezit požadavky na transparentnost, pokud jde o prováděné testy, a zamezit vzniku nové administrativní zátěže, která by nebyla pro dobré životní podmínky zvířat žádným přínosem.

Parlament zejména požaduje, aby byla předběžná autorizace pro pokusy na zvířatech omezena na projekty, při kterých by míra utrpení spadala do kategorie „umírněná” nebo „závažná” a na pokusy na primátech.

Poslanci v neposlední řadě také zdůrazňují, že směrnice by se neměla týkat larválních forem a embryí či plodů jiných zvířat než savců. Argumentují přitom tím, že některé druhy ryb a obojživelníků produkují velké množství larválních a embryonálních forem a zaznamenat tato množství by bylo velmi pracné.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !