Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Filipíny- ztracený ráj?

2. 09. 2012 | Asie

Když jsem poprvé měla možnost tuto zemi navštívit v roce 2010, nebyla jsem si jista tím, co mám očekávat. Bylo to pro mě tak vzdálené – nejen počtem kilometrů, délkou letu, ale zejména odlišnou místní kulturou. Jasný byl jen jazyk a měna. Domluvíte se anglicky a i když je měnou filipínské peso, lze platit i americkými dolary.

Přímý let Amsterodam – Manila (hlavní město Filipín) trval 10 hodin. Letěli jsme na jaře, před obdobím dešťů, kdy Evropan může na těchto ostrovech přežít bez větší újmy (v důsledku vlivu teploty a vlhkosti vzduchu). Průměrná teplota bývá kolem 26 stupňů, v období březen až květen dosahují teploty 37 stupňů. Naši  dovolenou jsme strávili na třech místech –  přímo v hlavním městě, potom na námořní základně Subic Bay a na ostrově Boracay, o kterém se říká, že má nejkrásnější pláže na světě.

FilipínyManila -  rozkládá se na východním pobřeží Manilské zátoky na ostrově Luzon. Počet obyvatel v hlavním městě je 10,6 mil. Úředním jazykem je Tagalog (Pilipino). V Manile jsme se setkali s chudobou, slumy, žebrajícími dětmi, které pobíhají mezi stojícími či jedoucími auty na silnicích, a na druhé straně s bohatstvím, krásou letovisek a upravených rozlehlých parků, kde vám nechybí naprosto nic. V Manile zjistíte velmi zajímavý přístup v automobilové dopravě – každé auto má své povolení pro jízdu jen pro určité dny v týdnu – např. pondělí a úterý. V jiné dny na silnici nesmíte. Pokud ale máte v rodině další auto, tak žádáte o povolení např. na středu a čtvrtek nebo na jiné zbývající dny. Toto dělení je z důvodu velmi častých kolapsů dopravy v centru. Na silnicích v centru vás míjí  místní minibusy (typické pro Manilu- tzv. Jeepney, jedná se o kombinaci jeepu a miniautobusu) a ty jezdi jen určené okruhy po několika sousedících ulicích. Pro nás trošku nezvykle krátké trasy. Vedle tohoto dopravního prostředku nás zaujaly tzv. tricycle, což je něco jako taxi a je to motocykl nebo kolo se sajdkárou.

V historické části města jsme navštívili muzeum a park národního hrdiny a vlastence, bojovníka za nezávislost Joseho Rizala. Opravdovou dominantou Manily jsou mohutné španělské hradby, v jejichž středu leží pevnost Santiago. Tato pevnost byla sídlem španělských později amerických kolonizátorů.

V centru Manily najdete i druhé největší nákupní středisko v Asii – Mall of Asia a můžete si i zabruslit, pokud vás nákupy přestanou bavit.

Subic Bay - původně se jedná o americkou námořní základnu, nyní rekreační oblast pro turisty a obyvatele Manily. Cesta autobusem do této oblasti trvala téměř 3,5 hodiny. Najdete zde široké bulváry, obchodní centra a luxusní hotely. Je to pozůstatek z doby před rokem 1991, kdy Američané museli tuto základnu opustit.

FilipínyBoracay - jedná se o velmi malý ostrov o délce 9 kilometrů a šířce 1 kilometru a leží na severozápad od ostrova Panay. Přímý let z Manily trval hodinu. Přiletěli jsme v pátek večer a ubytovali jsme se v pokoji s přímým vstupem do hotelového bazénu. Další dny při procházkách a slunění jsme zjistili, že jsou zde desítky krásných letovisek lemující slibované bílé pláže,  hospůdky, které jsou vlastněny Evropany a pokud někdo miluje průzračné modré moře a  potápění  - je to pro něho ten pravý ráj. Bohužel pro mě tam bylo mnoho turistů – takže chyběl ten klid.

V roce 2012 jsem byla v této zemi podruhé. Náš let  Vídeň -  Dubai – Manila se uskutečnil opět na jaře a jen jsme změnili naší konečnou destinaci, a to na ostrov Palawan. Přímý let Manila – Puerto Princesa ( hlavní město ostrova Palawan) trval 2 hodiny. Tento ostrov najdete mezi Jihočínským a Suluským mořem, patří mezi 4 největší ostrovy Filipín, jeho rozloha je 11 785 km².  Ostrov je většinou hornatý, hodně zalesněný a kolem tohoto ostrova najdete dalších 1780 ostrůvků. Nedaleko od hlavního města se nachází národní park Puerto –Princesa Subterranean River National Park s nejdelší známou podzemní řekou ústící přímo do moře. Ovšem, získat povolení od místních úředníků k návštěvě tohoto unikátu, zařazeného v roce 1999 do Světového dědictví UNESCO, není vůbec jednoduché.  Z časového důvodu jsme o to povolení ani nepožádali.

Z tohoto ostrova jsme pokračovali na další, poměrně malý ostrov s jediným  letoviskem Los Palmas. Zde jsme našli ty prázdné bílé pláže, klid, který byl balzámem na duši a čisté modré moře, které vidíme na reklamách na dovolené.

Cesta lodí trvala na tento ostrov z Puerto Princesa 2 hodiny. Přes počáteční obavy ze stability lodi se cesta změnila v nezapomenutelný zážitek. Na téměř prázdném ostrově, ale s velmi příjemným personálem, jsme prožili několik dní.  Každý večer jsme seděli na pláži v blízkosti mangrovníků a dívali se na překrásný západ slunce a klidné moře. Pak nastal čas návratu….


Rena64 - čtenářka
ChtráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Filipíny- ztracený ráj?:

Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
Filipíny- ztracený ráj?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásny článok v špatnom počasí sa pri nom človek krásne zasníva.. a aj sa niečo nové dozvie
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané,tam bych se chtěla jednou podívatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo jo, tak to bych taky brala
Obrázek uživatelky
profil
No, tomu říkám dovolená. Krásný článek,krásné fotky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles