Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Frýdštejn

17. 02. 2023 | Česká republika
Ačkoli to ještě před pár dny vypadalo, že zima a sníh letos ani nedorazí, tak opak je pravdou a již během víkendu jsme u nás na severu Čech mohli vyrazit na lyže, boby, sáňky a nebo se jen tak projít zasněženou krajinou. No a já bych vás tím pádem ráda pozvala na procházku jen pár kilometrů vzdálenou od Kozákova, kde jsme byli na Nový rok a o kterém jsem psala před nedávnem. Tentokrát naše kroky směřovaly na Frýdštejn.

Frýdštejn je obec v okrese Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji. Žije zde zhruba 800 obyvatel. Na východním okraji obce se nachází zřícenina hradu Frýdštejn, od něhož pochází jméno obce.
Zřícenina hradu Frýdštejn je jedním ze tří hradů jabloneckého okresu. Doba jeho založení není přesně známa, zrovna jako se neví, kdy bylo vytvořeno frýdštejnské panství. Víme však, že bylo majetkem Markvarticů. V roce 1363 jsou zmiňováni páni z Dražice a o pár let později pak Jan s Bibrštejna. První zmínka o Frýdštejně pochází z roku 1385, kdy církevní prameny zmiňují Bohuňka, řečeného Puklice z Frýdštejna.

Na přelomu 14. a 15. stol. byl hrad v držení rodu Kamenců ze Střížovic a Čakovic, ale již v roce 1409 byl majitelem frýdštejnského panství Bohuš z Kováně. Byl katolíkem a proto v srpnu 1432 obléhali hrad husité pod vedením Oty z Lozy a Jana Čapka ze Sán. Bohuš z Kováně však učinil s husity dohodu, že proti husitům nebude podnikat žádné nepřátelské akce a později dokonce přestoupil ke kališníkům.

V roce 1448 pomáhal Jiřímu z Poděbrad při dobývání Prahy. Po jeho smrti v roce 1460 se stal správcem panství Jan Zajíc z Haznburka. Poté se zde vystřídalo několik majitelů. V roce 1540 koupili hrad a panství Vartenberkové. Majiteli byli však jen krátce, neboť Adam z Vartenberka jako účastník odboje českých stavů proti králi Ferdinandovi I. v letech 1546 - 47 ztratil své statky včetně Frýdštejna. Posledním majitelem panství byl Jan z Oprštorfu, který jej koupil spolu s Českým Dubem od krále v roce 1556. Jan však frýdštejnské panství postupně rozprodal, čímž zanikla funkce Frýdštejna, ať již jako panství, tak i jako strážního hradu.

Když Oprštorfové v roce 1591 hrad prodávali Zikmundu Smiřickému ze Smiřic, byl již neobyvatelný.

Frýdštejn byl typickým skalním hradem a dominoval jak směrem k Hodkovicím, tak zejména do údolí Jizery, kudy vedla stará cesta z Turnova k severu a procházela vískou Frýdštejnem původně nazývanou Zásada, v níž býval poplužní dvůr, zajišťující základní obživu obyvatelům hradu.

Hlavní dominantou a nejlépe zachovalou částí hradu je velká hradní věž, postavená na nejvyšším skalisku. Měří 15 m, její průměr je 9 m a má dvoumetrovou tloušťku zdiva. Zatímco hlavní věž odolává času, někdejší dřevěné hradní stavby zmizely zcela a hradební zdi jsou zachovány již jen částečně. Do měkkého pískovce bylo vyvrtáno mnoho světniček a sklepů. Jedna ze světniček sloužila jako kaple.

Od kapličky Krista Trpitele se k hradu vydáte po červeně značené turistické trase, která je též známa jako Zlatá stezka Českého ráje. Na hradě byla natočena pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Tajemství hradu v Karpatech.


Kahomar - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Frýdštejn:

Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
Frýdštejn
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezke povidani
Obrázek uživatelky
profil
v zimě snad ještě hezčí než v létě Smajlík, už jsem tam hodně dlouho nebyla
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles