Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fuerteventura

16. 12. 2023 | Evropa
Fuerteventura je ostrov v souostroví Kanárské ostrovy v Atlantském oceánu. Je součástí Španělska. Z Kanárských ostrovů má nejblíže na africkou pevninu, konkrétně k jižní špičce pobřeží Maroka a území Západní Sahary, kde nikdo nežije.

Z Kanárských ostrovů je nejdelší a druhý nejrozlehlejší. Od severu k jihu je dlouhý asi 85 km, široký asi 25 km, místy jen 7 km. Spolu s ostrovem Lanzarote je geologicky nejstarší, má 24 miliónů let. Osídlen je velmi řídce. Většinu ostrova pokrývá poušť a sopečná krajina. Je na něm spousta pláží, některé se zázemím, jiné opuštěné.

Na ostrově Fuerteventura je velmi větrno. Vítr je obsažen i v názvu ostrova: španělské spojení el viento fuerte doslova znamená silný vítr. Místní obyvatelé větrnější části ostrova využívají ve svůj prospěch, v oblastech Antigua a Villaverde je plno větrných mlýnů.

Puerto del Rosario je hlavní město. Dříve se Puerto del Rosario, což znamená přístav růží, jmenoval přístav koz. Kousek od přístavu je malé náměstíčko s kostelem Parroquia de Nuestra Senora de Rosario. Naproti kostelu je vládní úřad. Pak tu jsou lokální muzea. A dál jen kavárny a relativně moderní domy.

Betancuria je malebné horské městečko, které bylo až do roku 1834 hlavním městem ostrova Fuerteventura. Zde je Kostel Santa Maria, Muzeum Casa Museo Arquebiologico, známé historickým dělem a sbírkou archeologických nálezů, Muzeum Centro Insular de Artesania se sbírkou dokumentující tradiční umění a řemesla ostrova a Muzeum Casa Santa Maria, kde je ruční výroba a prodej výrobků místních umělců.

Maják Punta Jandia byl zprovozněn roku 1864 a je stále funkční. Nachází se na nejjižnějším bodu Fuerteventury. Poskytuje krásné výhledy na otevřené moře a na vrchy pohoří Jandia.

Calderón Hondo je jedna z nejzachovalejších sopek na Fuerteventuře. Výlet do kráterů vyhaslých sopek turisty láká. Výstup na vrchol sopky je snadný i pro děti, přístup je ze severního turistického střediska Corralejo nebo z malého městečka Lajares. Z nejvyššího bodu kráteru (278 m) je nádherný výhled na Fuerteventuru a na sousední ostrov Lanzarote.

Fuerteventura je často označována jako „ostrov koz“. Kozy se po ostrově pohybují i volně, místní kozí sýry patří mezi ty nejlepší na světě. Specialitou jsou i tradiční pokrmy z kozího masa. Návštěva sýrárny je možná.

Veverka berberská. Pruhované veverky jsou na Fuerteventuře vetřelci. Veverčí invaze začala v roce 1965. Z města bývalé španělské kolonie byl pár veverek berberských jako dárek dovezen obyvateli města Gran Tarajal. Majiteli jedna veverka utekla, druhou vypustil. Samice rodí dvakrát do roka a každý vrh čítá pět až devět jedinců, takže se populace veverek rychle rozrůstala. Postupně obsadila jak ostrov Fuerteventura, tak i další Kanárské ostrovy. Veverky decimují místní faunu a flóru, na ostrovech platí zákaz jejich chovu. Navíc přenášejí několik nemocí a jejich kousnutí může být vysoce infekční.

 Na Fuerteventuře je hlavně na východním pobřeží mnoho obcí, které se pokládají za turistická letoviska, protože je turistický ruch jejich zdroj příjmů. Ale hlavní letoviska jsou 4 oblasti:  Corralejo, Caleta de Fuste, Costa Calma, Morro Jable.

Zda se na ostrov vypravíte, je jen na vás. Znalost španělštiny je výhodou. Přeji hezké zážitky.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Fuerteventura:

Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkHezký článek,krásné fotky. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, jistě hezká dovolená..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles