Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Horní Cerekev leží na řece Jihlavě

12. 05. 2010 | Česká republika

Před léty jsem se narodila na Vysočině  a prožila krásných 25 let.  Další čtvrtstoletí jsem s manželem prožila v Praze, bydlela v paneláku, vychovali jsme dvě děti a na důchod si pořídili chaloupku  -  kde jinde jak na půvabné Vysočině.

 

Jezdili jsme s dětmi na víkendy, bourali a budovali, chodili na houby, jezdili na kolech, chodili se koupat do blízkého lomu.

 

Až nám pěkně důchod oddálili kamsi do budoucna a  manžel se den ze dne rozhodl, že se budeme z Prahy  stěhovat. Málem mne ranila mrtvice. Před zimou, pouze krbová kamna, akumulačky a přímotopy. Ale prosadil si svou, tak jsem se v říjnu stěhovali, honem zazimovali co se dalo a první zimu přežili...

Přežili jsme i tu už druhou, ale to už s elektrickým topením a plastovými okny, nemluvě o nových vchodových dveřích, které byly původně panelákové.  Pane jo, to je vchod do domu na Vysočině!

 

Nečekala jsem, že jsem tak zapustila kořeny v Praze. Pomalu jsme se tam nestihla ani se všemi známými rozloučit, o stěhování nechci do smrti slyšet, ač nám byt zůstal a moc jsme toho nebrali. Vždyť tu bylo zařízeno, byl to normální dům.

 

Když jsme domek kupovali, byla to vesnice. Dnes se už pyšníme statutem města, ač díky krizi tu ubývá obchůdků, kam jsem tak ráda chodila „na kus řeči“. Nikdy nás tu nebrali jako nafoukané Pražáky, pomohl nám každý, když jsme něco potřebovali a tak nějak jsme zapadli, inu máme tu krev přece jenom venkovskou.

 

A ráda bych vás seznámila, co u nás uvidíte, kam vyrazit, co zde máme za zajímavosti.

Jelikož se zde dá strávit pěkná dovolená, musíme se někde ubytovat.

 

Hotel Rustikal je originálně zrekonstruovaný starý venkovský statek, jehož majiteli jsou belgičtí podnikatelé. Nachází se přibližně v polovině cesty mezi Prahou a Brnem.

Nabízí svým hostům maximální pohodlí ve stylově zařízených pokojích se sociálním zařízením, minibarem, telefonem, TV.  V areálu hotelu je hlídané parkoviště.

 

Stylová restaurace a bar vám nabídne pestré pochoutky české i mezinárodní kuchyně. Konají se zde rodinné oslavy, firemní akce, svatební hostiny, promoce, symposia. Letní posezení na terase dokresluje romantickou atmosféru hotelu.

Rustikal nabízí možnost sportovního vyžití - vyjížďky na koních, projížďky v kočáře,  jízda na vodních lyžích, cyklistické stezky, krytý bazén, plážový volejbal, petang, tenis, stolní tenis, minigolf, sauna, fitness, solárium, karambol, billiard, pěší tůry....

Dámy mají k dispozici kadeřnictví, kosmetiku, masážní salon, pánové rybolov, lov zvěře, konají se večírky s živou hudbou a personál vychází ochotně vstříc i programům dle přání.

Ale dost! Přijeli jsme přece do přírody, program jsem ani nevyčerpala, nač, vyrazíme ven.

 

Jen malý kousek odtud je zatopený krásný veliký lom. Donedávna se v něm nesmělo koupat, ale dnes je křišťálová voda oblíbená široko daleko, je tak čistá, že je vidět i několik merů do hloubky.

Je zde dětské brouzdaliště, kde je voda teplejší  a hloubka asi 50 cm. Lom je oblíben i potápěči, kteří mají stanoviště z druhé strany.

Kolem celého lomu rostou břízky, smrčky a jsou stezky na krásné procházky, při kterých narazíte tu na zajíce, tu na křemenáče v trávě...i jiné věci.... Na nádherně strávené odpoledne jako v ráji jen tak nezapomenete.

Cestou zpět uvidíte nádherný zámek, který má velmi letitou a bohatou historii.

Posledními majiteli se  r. 1842 stali Hohenzollernové,  zámek však sloužil pro byty  úředníků velkostatku.

Zámek je dvoupatrová  trojkřídlá budova se vstupními věžičkami a nádvořím s barokními arkádami . Hlavní vstupní portál je  sklenutý, s otvory a kladkami pro padací most, který byl pouze pro pěší. Druhý most, postavený dříve přes příkop na západní straně, sloužil i pro povozy. 

Zámek přešel v r. 1948 do správy MNV,  který ho využívalo pro bytové účely.

Dnes je zchátralý zámek  krásně opraven, leč účelů, kterým měl sloužit,  se nedočkal.

V čistém a krásném prostředí mělo být sanatorium či ozdravovna na dýchací potíže. V restituci byl navrácen manželům Prinosilovým, kteří bohužel po opravě zámku oba krátce po sobě zemřeli.

Dnes je zámeček na prodej. Bohužel, přístupen veřejnosti není.

 

A dostáváme se na krásné náměstíčko, lemované domy a obchůdky. Z nich má  největší tradici prodejna U Vichrů, založena r. 1848. Město má školku, školu, zdravotní středisko, lékárnu, poštu, Místní úřad, knihovnu s internetem, hospodu, několik obchodů s potravinami, oděvy, květinářství, čili si na procházce můžete udělat i malou radost...

 

Máme i vlakové spojení na trati Plzeň – Brno, autobusové nádraží je na náměstí se spojení z Prahy až do Dačic.

 

Městečko je známé i tím, že zde bydlel několik let herec Josef  Dvořák,  který se k němu stále hlásí. Bydlel v rohovém domě, kde je dnes prodejna potravin.

Náměstí projde letos rekonstrukcí, krásné vzrostlé stromy poskytují stín v létě při posezení u kašny na lavičce. Děti zde mají pískovistě s prolézačkami.

 

Městečko vždy žilo bohatým kulturním programem. Pěkný kulturní dům slouží k různým oslavám a akcím, konají se zde každoročně Cyklistické závody přes Tři vrchy Vysočiny, startované a zakončené v SaunaBaru. Letošní 9. ročník se bude konat 17.7. 2010 - TREK MTB maraton - Horní Cerekev - Javořice - Čeřínek - Křemešník - Horní Cerekev.

 

Opomenout nemohu ani tradici Hasičského sboru obce,  který každoročně pořádá letní slavnost s ohňostrojem a taneční zábavu.

 

A něco o historii.

 

Horní Cerekev leží na řece Jihlavě, v nepoškozené krajině Českomoravské Vysočiny, plné kopců,  lesů, luk a rybníků a stále ještě čistým ovzduším.

První zachovaný písemný doklad o městě je z roku 1361.

Z historických památek se ve městě zachoval malý barokní zámeček, který byl postaven na místě původní tvrze, o kterém jsem se již zmínila. Na náměstí stojí barokní  kostel Zvěstování Panny Marie. Za městem je židovský hřbitov ze 17. století, který dokazuje početnou židovskou obec, která v městečku žila.

Jsem na město pyšná, je krásné, dobře strategicky umístěné a neměnila bych. Přestože bydlím kousek jinde než zamlada, není to daleko. Inu – kde se kdo zrodí, tam se taky hodí – říkávala moje babička. A měla pravdu. Asi tu Prahu necháme mladším, i když děti sem vytrvale a rády jezdí i s partnery.

Budiž mi odpuštěno, co jsem opomenula či mírně nerada pozměnila, ale přijďte se sami podívat.                                                                                                     

           

Roxana – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Horní Cerekev leží na řece Jihlavě:

Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
Horní Cerekev leží na řece Jihlavě
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jezdíme už přes 25.let do Počátek což je kousek o Horní Cerekve a lom si moc dobře pamatuji,také jsme se tam chodili koupat-voda byla docela studená,ale krásně čistá
Obrázek uživatelky
profil
Babička pochází z Vysočiny, ale z Třešti. Já jsem vyrostla v Krušných horách, kotvím deset let v Praze, ale mám často chuť volat spolu s básníkem - Já se tam vrátím!
Obrázek uživatelky
profil
ten náádherný zámek, béééééé.
Obrázek uživatelky
profil
Pekne napisaný článok krásne fotečky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles