Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 29.05. 2024
Dnes má svátek Maxmilián
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Crohnova choroba

23. 03. 2013 | Nemoci
Co to vůbec je??? A proč zrovna já???
Ptala jsem se několikrát denně sama sebe. Do svých 18 let jsem si žila jako každý student. Škola, rodina, měla jsem milujícího přítele a vše, co jsem potřebovala. Zdárně jsem odmaturovala na škole, ale přišla do jiného stavu a mé plány na pokračování ve studiu byly ty tam. Narodila se nám dvojčata. Dva zdraví, krásní kluci. Dělali mi jen samou radost, ale já začala mít starost o sebe. Začalo něco, co jsem neznala. Ráno jsem vstala a proseděla na WC. Po každém jídle jsem ihned musela na velkou. Řeknu Vám, nic příjemného.

Mé návštěvy WC se stupňovaly a provázely je jen průjmy. Starost o dvě malé děti a nervozita, co se děje, mě dohnala k doktorovi. Seděla jsem tehdy v čekárně snad čtyři hodiny, než na mě došla řada. Další měsíce byly tak stresující, že dnes marně vzpomínám, jak jsme to zvládli. Následovalo několik vyšetření. Odběry krve, rentgen, ultrazvuk, výtěr a ještě do toho jeden ze synů musel na operaci s kýlou.     
Crohnova chorobaAž tu byl konečně den, kdy byly všechny výsledky. Doktorka si mě posadila a řekla jen, že mám Crohnovu chorobu (zánětlivé onemocnění střev). ,,Co to je?'' vypadlo ze mě. Začala postupně vysvětlovat a já snad vnímala jen půlku a po tvářích mi tekly slzy. Její poslední věta byla, že je to nevyléčitelné, ale žít se s tím dá. Místo toho, abych se radovala z dětí, jsem se užírala mou nemocí. Manžel stál při mně, ale nikdy nepochopil, jak člověku je. Léta utíkala a já i rodina se postupně sžívala s tím, že musím držet dietu, chodit pravidelně na kontroly, na krev, polykat haldy prášků, absolvovat pořád dokola ultrazvuky, enteroklýzu, kolonoskopii, rentgeny a mít hlavně vždy na blízku záchod. Kamarádky mi záviděly, jak jsem hubená a já už svoji nemoc po patnácti letech brala, jako bych se s ní narodila. Kupodivu byla má nemoc v klidu několik let a já žila jako zdraví lidé. Chodila do práce, věnovala se rodině, svým zálibám a už jsem se nebála jet ani na dovolenou k moři s tím, kde bude po cestě záchod.

V roce 2010 nastal zlom. Začala jsem mít neustálé bolesti břicha, horečky, návštěvy WC se zdvojnásobily a já každý týden zvracela. Zhubla jsem na 43 kg a doktorka mi sdělila, že musím na operaci, že mám kus střeva tak zúžený, že se  ucpává. Jak já se bála. Klukům bylo v té době 15 let a došli do puberty. Když mě vezli na operační sál, tak mi probíhal před očima můj život a tehdy jsem si říkala: ,,Proč zrovna já?'' Po probuzení jsem měla bolesti. Všechno kolem mě pípalo, viselo všude hadiček a sestry furt něco kontrolovaly. Bylo mi hrozně. Každý telefonát od rodiny mě rozbrečel. Byla jsem od nich 150 km a byla jsem tak sama. Jediné rozptýlení mi dělaly knížky a videa o kosatkách.  Ty já miluju od dětství a mým snem bylo je jednou vidět na vlastní oči. Postupně jsem se uzdravovala. Doma mě jen obskakovali a já se cítila čím dál líp. Odjela jsem i do lázní a můj život začal být znovu jako dřív, i když pořád s crohnem.

Dnes jsou to 3 roky, co jsem po operaci. Přibrala jsem snad 30 kg a výsledky vyšetření mám v pořádku. Seznámila jsem se s několika lidmi, co mají crohna a zjistila, že jsem na tom vcelku dobře. Že zdaleka nemám takové problémy jak jiní. Vím, že už celý život budu nemocná a chodit po těch snad nejhorších vyšetřeních co jsou, ale i  vím, že doktorka měla pravdu, když mi na začátku říkala, že se s tím dá žít. Je nás mraky s touto nemocí a stále lidé přibývají. Ale nezoufejte. Třeba jednou najdou lék a jak pan Crohn rychle přišel, tak třeba i odejde.

A můj sen vidět kosatky? I když to není k článku, tak Vám napíšu, že jsem si sen loni splnila a zajela se podívat do Marinelandu ve Francii. Ale o tom už zase jindy...

Kosatice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Úžasná jsi! Jenom by mě zajímalo, čím to vznikne, jen tak? Dva mí kamarádi mají Crohna, není to nic příjemného.
Obrázek uživatelky
profil
Prezila si toho dost,ale urcite to bude iba lepsie.Tak sa drz,ty aj tvoja rodina,a peknu dovolenkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkě napsané, přeji hodně štěstí ve zdravíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, držím palceSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkdržím pěsti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles