Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrad Lukov

26. 02. 2016 | Česká republika

Je tomu už dávno, co na hradě Lukov vládl hradní pán Šternberk. Lukov pod jeho vládou vzkvétal hojností, neb to byl zdatný rytíř a těšil se náklonnosti samotného krále. Největší jeho pýchou však byla jeho spanilá dcera Johanka. Stála mu jako skvost po boku při každé slavnosti, návštěvě i turnaji. Byl rozhodnut, že jí najde skvělého ženicha, který jí bude ušlechtilostí i majetkem hoden.

Srdce Johanky však zahořelo láskou k panošovi jejího otce. Jmenoval se Vítek a pocházel z rodu nevýznamného a ani majetku příliš neměl, přesto ani on ani Johanka nedokázali stále sílící lásku zadusit. Velmi dobře si byli vědomi, že by Johančin otec byl proti jejich vztahu a tak jej tajili, jak jen to šlo. Jen stará chůva věděla o jejich lásce a tajných schůzkách na hradní zdi. Tam nikým nezahlédnuti mohli trávit alespoň chvilku jen sami dva.

Jak se o nich hradní pán dozvěděl, se neví, ale v jeden krásný večer, kdy se opět setkali na svém místě, vtrhl na hradní zeď rozlícen k nepříčetnosti.

Hrad LukovJohanku z Vítkovy náruče vytrhl a přímo před jejíma očima mu do hrudi vrazil dýku. Vítek přepadl dolů a pod hradní zdí zůstal nehybně ležet. Johanku otec v mdlobách odnesl do jejího pokoje. Když se probudila, už byla jen svým vlastním stínem. Bílá jako duch chodila po hradě. Marně unáhlený otec svého činu litoval. S těžkým srdcem přihlížel, jak se mu dcera ztrácí před očima a pod hradní zdí svého milovaného oplakává. Netrvalo to dlouho a vydala se na onen svět za ním.

Od těch dob už osudné hradní zdi nikdo neřekne jinak, než Vítkova zeď.

Ať už se vydáte na hrad Lukov hledat Vítkovu zeď, tajnou chodbu z hradu nebo Katovu studánku, rozhodně vás bude čekat příjemný výlet. Hrad se tyčí nad obcí Lukov ve Zlínském kraji. Tam se dostanete autobusem nebo autem, které můžete zaparkovat na parkovišti nad obcí. Od parkoviště si vás už neomylně na hrad povede naučná stezka Lukov. Vede souběžně se zelenou trasou a cestou narazíte na skalní útvar Králíky. A že nejde o obyčejný kus skály, zjistíte na první pohled. Do skaliska jsou vytesány schody a nahoře několik trůnů, kde údajně zasedali lesní páni. Cesta je mírně do kopce, jak už to s výstupy na hrad bývá. Útěchou vám může být vědomí, že na vás nahoře čeká bohaté občerstvení i s hřištěm pro nejmenší členy výpravy.

Na hrad se pak dostanete přes jeho charakteristický dřevěný most položený na silných pilířích z kamenů. Po hradě se můžete toulat vlastním tempem, vše je úhledně popsáno a kdo by přece jen dal přednost průvodci, nebude ochuzen. Ve sklepení západního paláce se v pravidelných intervalech provádí.

Tento okruh na hrad a zpět je asi 2 km dlouhý s převýšením asi 128 metrů. Je tím vhodný pro celou rodinu. Kdo si chce okolní lesy plné zvěře a studánek užít o něco více, může se vydat následně z parkoviště po žluté trase k posezení U Obrázku a pak zase po zelené zpátky. Tento okruh má 9,5 km a je podstatně náročnější. Převýšení je zde okolo 400 m, v jednom místě vede cesta pár metrů do strmého svahu a po dešti s čistou obuví rozhodně nevyváznete.

Hrad je otevřený veřejnosti od dubna do října (v červenci a srpnu denně) a plné vstupné činí 30 Kč. Příjemně překvapí vstupenka, tou je pohlednice hradu Lukov.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hrad Lukov:

Hrad Lukov
Hrad Lukov
Hrad Lukov
Hrad Lukov
Hrad Lukov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok, ktorý pozýva na návštevu hradu a vstupné je tiež lákavé.
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem tam byla jen jednou z voučaty..budeme to muset napravitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bydlíme sice nedaleko, ale byla jsem tam jen jednou asi před třemi roky. Bylo tam krásně - hezký výhled do okolí a trocha romantiky na místě samém. Zrovna se tam připravovali nějací šermíři na večerní představení a pak ještě přijeli novomanželé se svatebčany na focení.
Obrázek uživatelky
profil
hezká procházka a směšná cena za kulturu SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles