Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Humenné má nádhernou přírodu a mnoho památek

14. 08. 2021 | Česká republika

Na dovolenou se dá jet v podstatě téměř kamkoliv. Někdo vyznává zahraniční destinace, druhý zase vlasti české a posléze je tu třetí skupina - Slovensko.

Humenné je jedno z velkých východních slovenských měst, patřící do kraje Prešovského. Žije zde více než 33 tisíc lidí a do Bratislavy to mají hodně daleko - 496 km. Člověk tu má mnoho možností, co vidět a kam jít na výlet. Jednou z nejvýznamnějších památek je zdejší zámek. Původně renesanční, dnes novobarokový, kdysi sídlo francouzsko-italské dynastie Drugetovců. Spolu s přilehlými zahradami se jedná o národní kulturní památku. V zámku návštěvníci najdou Vihorlatské múzeum. Zámek postihly různé věci, například požáry, či když byl poškozený během druhé světové války. Zahrady jsou stylizované jako francouzské a anglické.     

Další významná památka v centru města je Kostol všetkých svätých, jenž byl původně zasvěcen Panně Marii. Jedná se o gotický kostel, který je nejvýchodnějším situovaným na celém Slovensku. Uvnitř jsou velmi zachované prvky z 15. století. Hlavní oltář zobrazuje svaté maďarské patrony, jak vzdávají hold Panně Marii - sv. Štefan, král, sv. Ladislav, král, sv. Imrich, král, sv. Alžběta, královna a Blah. Margita z rodu Arpádovců. Na bocích jsou sv. Gerard a sv. Astrik. Mají zde i další oltáře - Oltár Panny Márie Karmelskej, Oltár sv. Jána Nepomuckého, Oltár sv. Kríža. Tento kostel je slovenskou národní památkou.

Když už se o něm mluvilo, tak si tam zajdeme. Mluvíme o tomto místě - Vihorlatské múzeum. To je ve výše zmíněném zámku. Mají tu pět expozic - Umelecko-historická, Prírodovedná, Ľudovej architektúry a bývania, Sakrálna expozícia, Galerijná sieň Oresta Dubaya. Mimo prohlídek expozic tu mají i tzv. Objektové vyučovanie v mnoha oborech.

Do přírodní rezervace trochu z města. Humenský sokol je národní přírodní rezervace, jenž patří pod správu státní ochrany přírody v CHKO Východné Karpaty. Je to velmi rozlehlé místo. Nachází se v katastrálním území nejen města Humenné, ale také v obcích Chlmec, Ptičie a Jasenov. Území je vyhlášeno od roku 1980 na ploše 241,5 ha. Území bylo vyhlášeno v souvislosti například s dubem plstnatým.

A ještě půjdeme do další přírodní rezervace. Okres Humenné skrývá velký kus chráněné přírody, například Kyjovský prales. Kdysi se mu říkalo Vihorlatský, jenž je další z národních přírodních rezervací. V roce 1974 ji vyhlásili na rozloze 50 ha. Od roku 2007 ji rozšířili na velikost 400 ha. V tomto pralese se nacházejí hlavně listnaté stromy, například buk, ale i jiné stromy - javor. Tato rezervace byla kandidátem na zápis do Světového přírodního dědictví UNESCO.    

Snad se turistům v České republice trochu líbil výčet, co vše je v tomto větším městě. Samozřejmě, že to není úplně všechno, nicméně tohle výše vypsané je vysoce navštěvované. Třeba to někomu tak ulahodilo, že si tam zajede.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles