Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hvězda Broumovských stěn

24. 11. 2022 | Česká republika

Samozřejmě není hvězda jako hvězda, ale dnes bude řeč o Hvězdě, která se nachází asi pět kilometrů západně Broumova. Říká se o ní, že je hvězdou Broumovských stěn. Jde totiž o jedno z nejnavštěvovanějších míst a zároveň důležitou křižovatku turistických cest na samotném hřebenu Broumovských stěn.

Kroky mnoha turistů na Hvězdě míří k barokní kamenné kapli Panny Marie Sněžné, kterou tu nechal v roce 1733 postavit podle plánů stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera postavit milovník umění, opat Otmar. Na ochranu kaple tu byla také zřízena poustevna – chýše pro mnicha. Nařízením císaře Josefa II. však byla v roce 1787 kaple zrušena, odsvěcena a prodána. Dokonce byla určená ke zbourání – nový majitel strhl střechu kaple a odvezl oltáře a lavice. Zbourání celé kaple by však bylo drahé, a tak nakonec zbytek kaple chátral až do poloviny 19. století, kdy ji polorozbořenou koupil opat Jan Nepomuk Rotter. Po dlouhých letech se kaple díky němu dočkala obnovení a znovu byla také vysvěcena (v roce 1855).

V dávných dobách před postavením kaple se toto místo nazývalo Polická hora. Na skále zde byl v roce 1670 postaven vysoký dřevěný kříž, na kterém byla připevněná zdaleka viditelná pozlacená plechová hvězda sloužící pro orientaci pocestných (hvězda pocházela z klášterní věže, která byla zničená požárem v roce v roce 1664). Tou dobou se vrchu začalo říkat Hvězda. I poutní kaple Panny Marie Sněžné má půdorys ve tvaru pěticípé hvězdy – zajímavé ovšem je, že uvnitř má kaple kruhový tvar. Krásný je modře vymalovaný strop se zlatými hvězdami.

Na kapli navazuje čtyřicet metrů dlouhý kamenný ochoz, ze kterého je za pěkného počasí krásný výhled na Broumovskou kotlinu a okolní kopce a hory na severu: polské Góry Wałbrzyskie, Javoří hory, Góry Sowie. Na vyhlídce ochozu je umístěná kovová deska, která turisty seznamuje s názvy okolních kopců. Vyhlídky si užijte nejen z ochozu, ale i z okolních skal. Kaple dodnes dominuje celému širokému okolí. Ke kapli vás dovede kratší klenutý most přes cestu vedoucí skalní rozsedlinou.

Kolem svátku Panny Marie Sněžné (5. srpna) se zde koná již tradiční Hvězdecká pouť. Od letošního 1. července je kaple národní kulturní památkou.

Kam se můžete vydat v okolí?

Ve vzdálenosti pouhých padesáti metrů od kaple se nachází ve výšce 672 m další vyhledávaný cíl, kterým je dřevěná turistická chata Hvězda. Byla postavena také v roce 1855 díky rychle se rozvíjející turistice, jako hospoda v alpském stylu. Má ve skále vysekané vysoké klenuté sklepy. Díky kapli a hospodě se hřeben Broumovských stěn stal už v dávné minulosti vyhledávaným výletním místem a dodnes tomu není jinak. Vydat se dále můžete po hřebenovce, červeně značená Jiráskova cesta vás dovede například do šest kilometrů vzdálené Police nad Metují nebo k šestnáct kilometrů vzdálenému Hronovu, kde se nachází rodný dům spisovatele Aloise Jiráska. Opačným směrem po červené značce leží zhruba šest kilometrů vzdálený Broumov. Modře značená turistická cesta vás zavede po 2,5 kilometrech na vyhlídku Kačenka, popřípadě na 4 kilometry vzdálený Honský Špičák nebo po 11 km dojdete až do Vernéřovic. Tato trasa se ovšem nedoporučuje v zimě nebo za špatného počasí, protože to pak je terén těžko schůdný.

V bezprostřední blízkosti kaple Panny Marie Sněžné se nachází národní přírodní památka Polické stěny. Jedná se o bludiště divokých roklin vzniklých povětrnostními vlivy v pískovcových skalách. Skalních vyhlídek je tu bezpočet a nabízejí opravdu úžasné pohledy do okolní krajiny. Kromě roklí tu narazíte na skalní jeskyně, skalní hřiby nebo skalní věže, na kterých hnízdí výr velký nebo sokol stěhovavý. V samotných roklích rostou chladnomilné rostliny jako například papratka horská nebo podbělice alpská.

Ke kapli se snadno dostanete i v případě, že budete cestovat autem nebo autobusem. V lese pod ní (ani ne pět minut cesty, necelých 300 metrů daleko) se nachází malé odstavné parkoviště. Na parkovišti je zároveň konečná autobusové linky, která sem jezdí z Police nad Metují. Tak žádné výmluvy a vzhůru na hvězdný výlet!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hvězda Broumovských stěn:

Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
Hvězda Broumovských stěn
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek i fotky, taky jsme tam kdysi byli..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles