Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak krmit kočku s onemocněním dolních cest močových

8. 12. 2009 | Zvířátka
FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease – Onemocnění dolních cest močových u koček) je časté onemocnění vyskytující se v kočičí populaci. Toto onemocnění je provázeno řadou příznaků.
Jedná se například o
  • namáhavé a bolestivé močení
  • časté močení
  • olizování ústí močové trubice
  • přítomnost krve v moči
  • močení mimo kočičí toaletu a další.

Příčiny vzniku onemocnění jsou různé. Nejčastěji se jedná o tzv. idiopatické FLUTD. To znamená, že neznáme příčinu vzniku onemocnění. Při tomto typu se setkáváme se zánětem stěny močového měchýře, tzv. Felinní idiopatickou cystitidou. Další častou příčinou FLUTD je vznik močových kamenů. U koček se nejčastěji setkáme s výskytem struvitů a kalcium oxalátů. Mezi další příčiny patří uretrální zátky, novotvary, poranění močového měchýře, infekce a další.

Žena a kočkaNa vzniku onemocnění se podílí i řada faktorů. Patří mezi ně věk, pohlaví, kastrace, typ krmiva a způsob jeho podávání, hmotnost, příjem tekutin, plemeno a další.

Jak by tedy měla vypadat dieta pro kočku s onemocněním dolních cest močových?

Rozhodně toto krmivo již spadá mezi klinické diety, které lze sehnat u veterinárních lékařů nebo na jejich předpis. Tato dieta by měla předcházet vzniku FLUTD. To znamená, že by měla v první řadě předcházet vzniku močových kamenů. Toho docílíme podáváním krmiva, které udrží fyziologické pH moči koček (6,2-6,4) a má kontrolované hladiny rizikových živin. Jedná se hlavně o ty prvky, které tvoří stavební součásti jednotlivých močových kamenů (fosfor, vápník, oxaláty, bílkoviny). Je vhodné, aby dieta pro takto postižené jedince obsahovala inhibitory tvorby močových kamenů. Jedná se například o citráty nebo vitamín B6
.
Nedílnou součástí terapie FLUTD je dostatečný příjem tekutin. Ten je ovlivněn řadou faktorů.  Vhodným řešením jak zvýšit příjem tekutin u koček, které odmítají pít, je podávání kapsiček nebo konzerv. Vlhké krmení obsahuje totiž cca 70% vody oproti granulátu, který obsahuje cca 10% vody.

Kočka pije z kohoutkuNěkteří výrobci krmiv přidávají do svých produktů sůl právě za účelem zlepšení pitného režimu zvířete. Vysoký obsah sodíku skutečně zvýší příjem vody, ale pokud není Vaše kočka stoprocentně zdravá, riskujete tím vznik a rozvoj dalších zdravotních potíží. Jedná se například o hypertenzi, rozvoj probíhajícího onemocnění ledvin a další.

Při podávání speciální ledvinné diety je důležité vyvarovat se podávání jakýchkoliv pamlsků, vitamínových a minerálních doplňků a zbytků od stolu. Všechny jmenované složky potravy můžou totiž narušit vyváženo dávku jednotlivých živin a mohou tak komplikovat zdravotní stav zvířete.

Díky správně zvolenému krmivu můžete Vaší kočce pomoci zmírnit onemocnění močového aparátu, předcházet jeho vzniku nebo návratu a celkově tak zlepšit kvalitu jejího života.
                               

MVDr. Sylva Havelková
                                Odborný poradce A-VET s.r.o.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dúfam, že naša s tým problém nemá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles