8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak nám vláknina pomáhá (hubnout)

28. 02. 2024 | Diety
Jedno z hlavních doporučení pro zdravý jídelníček zní: “Jezte dostatek vlákniny“. Věta, kterou slýcháme pořád dokola a vznikají kolem ní otázky. Jaký je nejlepší zdroj vlákniny? Kolik jí máme jíst? Jak zvýšit její příjem snadnou cestou? Pojďme si to vysvětlit a přihodit k tomu konkrétní tipy, které můžete hned začít aplikovat.

Vláknina je bezpochyby důležitou součástí jídelníčku a hraje velkou roli při hubnutí. Žaludek ji totiž nedokáže zpracovat a dostane se tak do tlustého střeva v nestrávené podobě. Má také důležitou mechanickou i ochrannou funkci. Ve střevech bobtná, zvětšuje jejich objem a stimuluje peristaltiku. To přispívá k ideálnímu průchodu potravy střevem.

Vláknina stručně


Vláknina se vyskytuje ve všech rostlinných potravinách. V cizrně ji najdete, v sýru nikoliv. Jejím zdrojem je tedy zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka. K celkovému pochopení vlastností vlákniny je třeba zmínit její základní rozdělení na rozpustnou a nerozpustnou. Ty se v jednotlivých potravinách nachází v různých poměrech. Nerozpustná převažuje například v celozrnných obilovinách, rozpustná zase v ovoci. V rámci konkrétní potraviny je perfektním příkladem jablko. Jeho tuhá slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu, měkká dužina zase rozpustnou. Příroda nám tedy ukazuje, že potřebujeme oba její druhy.

5 nejlepších účinků vlákniny


    1. Vláknina nám pomáhá hubnout. Zvyšuje pocit sytosti a lépe pak pracujeme s pocity hladu. To snižuje tendence ke zbytečnému přejídání a nadměrnému přísunu kalorií.  

    2. Vláknina přispívá k regulaci hladiny krevního cukru. Díky tomu je křivka naší glykemie stabilnější a snižujeme tím riziko jejích výkyvů. Ty mají často za následek nežádoucí nájezdy na ledničku nebo prahnutí po sladkostech.

    3. Vláknina podporuje pocity spokojenosti a nasycenosti. Snižuje totiž denzitu našeho jídla. U potravin s nižší denzitou si můžete dopřát větší porce, a přitom obsahují méně kilokalorií. Patří mezi ně obvykle potraviny, které obsahují hodně vlákniny, jako zeleninové polévky nebo třeba saláty s luštěninami. Vysokou energetickou denzitu mají naopak potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukrů jako sladkosti či smažená jídla. Pokud chcete mít plný talíř a zároveň redukovat, je volba jídel s nízkou denzitou chytrou volbou.

    4. Funguje jako prebiotikum a podporuje správnou střevní mikroflóru. Prospěšné střevní bakterie se vlákninou živí, je tedy důležitá pro jejich růst a rozmnožování.  To má pozitivní vliv nejen na naše zdraví a obranyschopnost, ale i na trávicí procesy.

    5. Je skvělým pomocníkem při očistě těla. Je prevencí zácpy a dokáže odstraňovat některé toxiny a odpadní látky z těla.


Z nuly na sto během jednoho dne?


Zjistili jste, že vlákniny jíte opravdu málo a chcete to napravit hned od druhého dne. Ráno si rozmícháte do vody lžíci psyllia, ke snídani si dáte místo hemenexu celozrnnou ovesnou kaši s fíky a otrubami, k dopolední svačince už máte v krabičce připravené vlašské ořechy, ovoce, k obědu si dáte v indické restauraci čočkový dhal, k odpolední svačince žitný knäckebrot s luštěninovou pomazánkou, nakrájenou mrkví a den završíte zeleninovým salátem s tofu a quinoou. Dobrý pocit z rostlinného jídelníčku bohatého na vlákninu vystřídá bolest žaludku, nadýmání, průjem nebo zácpa. Abyste se tomuto vyhnuli, začněte postupně a pozorujte, jaké množství vlákniny je pro vás v danou chvíli to pravé. Pro začátek nepřekračujte doporučený denní příjem vlákniny, který se individuálně pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Jak s tímto doporučeným množstvím naložit v praxi?  

Jak vypadá dostatek vlákniny?


Ukážeme si na příkladu ilustračního jídelníčku:


Ke snídani celozrnné vločky s banánem a jogurtem, malá hrstka vlašských ořechů, lžíce mletých lněných semínek. Ke svačinkám jablko s arašídovým máslem nebo celozrnný sendvič s vejcem a plátky rajčat
K obědu quinoa salát s mixem zeleniny a pečeným kuřecím masem,
K večeři batát zapečený se sýrem cottage a špalíčky grilované zeleniny.

Pokud chcete vědět, jak přesně na tom s příjmem vlákniny jste, zapisujte si do mobilní aplikace alespoň 3 dny jídelníček, lépe ale 7 dní. Každý den uvidíte, kolik gramů vlákniny jste přijali a brzy získáte reálnou představu. Snadněji pak budete dělat konkrétní kroky, abyste její případný nedostatek doplnili formou kvalitního certifikovaného produktu.

Tipy pro každý den pro zvýšení příjmu vlákniny.


    • Vyměňte některé klasické suroviny za celozrnné. Pečivo, těstoviny, obiloviny. Najděte jejich variantu, která vám bude chutnat.
    • Zapojte ovesné vločky nejen při snídani. Dávejte je do polévek, zahustěte s nimi zeleninové i masové karbanátky, upečte z nich domácí ovesné sušenky. Mají všestranné využití.
    • Ke každému jídlu si dejte větší hrst zeleniny. Střídejte čerstvou, tepelně upravenou i kvašenou.
    • Vylepšete o zdroj vlákniny své oblíbené recepty. Do perníku místo části mouky přidejte pár lžic lněné vlákniny, do arašídových sušenek zakomponuje konopnou vlákninu, těsto na chleba vylepšete psylliem nebo jablečnou vlákninou.
    • Jídla doplňujte o luštěniny. Z červené čočky vytvořte pastu do tortilly, do bramboračky vhoďte 2 hrsti uvařené cizrny, část mletého masa v gulášovce nahraďte máslovými fazolemi.


Zvýšit příjem vlákniny není vůbec složité, ale začněte pozvolna. I malá změna v jídelníčku může znamenat velkou změnu v životě.

Zdroj, foto: Labeta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !