Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak ošetřit drobné popáleniny nebo opařeniny? Nepoužívejte led, pomůže studená voda.

28. 04. 2021 | Péče o tělo
Popálit nebo opařit se můžeme i doma poměrně snadno, nejčastěji při běžných domácích pracích, jako je vaření, žehlení či při manipulaci s horkou vodou nebo svíčkami, a v nemalé míře může dojít také k popálení pokožky při pobytu venku na slunci. Většinou se však naštěstí jedná pouze o drobné popáleniny, tedy popáleniny prvního stupně, které si můžeme snadno ošetřit sami s pomocí naší domácí lékárničky. Jak postupovat, abychom co nejrychleji utišili bolest, urychlili hojení a minimalizovali vznik jizvy?

Zkontrolujte závažnost popáleniny


Před samotným ošetřením je nutné zkontrolovat, o jak závažné popálení nebo opaření pokožky se jedná. V případě popálení chemickými látkami, elektřinou, popálení větší plochy než je vaše ruka, nebo pokud se na popáleném místě vytvoří velké puchýře či je pokožka v místě popálení bílá až spálená, pak určitě bez zbytečného odkladu vyhledejte lékařskou pomoc. Stejně tak, když je poraněné malé dítě, těhotná žena či jsou popáleniny v oblasti obličeje nebo intimních partií.

Pokud se ale jedná o drobné popáleniny, které jsou začervenalé a pokožka není poškozena, přestože je můžou doprovázet příznaky bolesti, zarudnutí nebo otoku, nejsou tyto popáleniny příliš závažné. Nesou pouze malé riziko vzniku infekce a jizvení, lze je tedy bezpečně ošetřit v pohodlí vašeho domova. Vždy je však důležité přistoupit k ošetření popáleniny co nejdříve.

Místo ošetřete studenou vodou


Nejprve z okolí popáleniny odstraňte případné oblečení, šperky či hrubé nečistoty, které by mohly zabránit ošetření při vzniku otoku. Popálení nebo opaření je poté vhodné ihned začít chladit, nejlépe jemným proudem studené tekoucí vody o doporučené teplotě 8-12 °C do vymizení palčivé bolesti. Ochlazení se doporučuje až po dobu 15 minut u dospělého člověka, u dětí se chlazení doporučuje maximálně po dobu 1-2 minut, u velmi malých dětí se chlazení neprovádí z důvodu hrozícího podchlazení. K chlazení nikdy nepoužívejte led, protože ten by mohl popálenou pokožku ještě více poškodit a způsobit až omrzliny. Vzniklé puchýře se při samoléčbě nikdy nestrhávají, ani nepropichují. V případě popálenin od slunce krok s ochlazením vodou přeskočte. Na ránu a její okolí je možné poté použít např. sprej na popáleniny-

Zamezte dalšímu působení tepla


Pokožku je vhodné chránit před dalším působením tepla, naopak se doporučuje ji opakovaně chladit a hydratovat. Popálená pokožka ztrácí schopnost si sama udržovat vlhkost, v důsledku toho se obtížněji hojí. Popálené místo po ošetření zakryjte sterilním obvazem nebo na něj nanášejte hydrogelový sprej. Ten na místě popálení vytvoří ochranný film, který pomáhá urychlit proces hojení, ránu regeneruje, hydratuje a zjemňuje.


Podpořte proces hojení


Drobné povrchové popáleniny, které nezasáhly hlubší vrstvy kůže (jako je tomu v případě vážnějších popálenin II.b a vyššího stupně, které si již žádají lékařské ošetření), se hojí pouze v řádu několika dní, a při správném a rychlém ošetření po nich nezůstávají ani jizvy. Rozhodujícím faktorem je samozřejmě rozsah takového popálení, ale i druh zasažené části těla nebo například věk popáleného člověka.

Zdroj, foto: Aveflor


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !