Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak s dětmi bezpečně na sluníčko

6. 05. 2013 | Péče o tělo
Konečně přicházejí dlouho a netrpělivě očekávané slunné dny a s nimi i lepší nálada a možnost trávit volný čas na čerstvém vzduchu. Nesmíme ovšem zapomenout na to, že sluneční paprsky jsou sice na jedné straně životodárné, na druhé ovšem obsahují škodlivou složku v podobě UV záření. A právě před ní je třeba se chránit. Na následujících řádcích představíme různé způsoby ochrany před UV zářením.

Nebezpečnost UV záření


UV záření může vyvolat celou řadu kožních problémů, od méně závažných až po zhoubný nádor kůže. Nejvíce ohroženy jsou přitom děti, jejichž pokožka je méně chráněna vlastním tukem a má tenčí rohovinovou bariéru.

Dětské spálení se často podceňuje, neboť po něm pokožka  obvykle rychle regeneruje, ale přesto může dojít i po jediném případu spálení k trvalému poškození genetické informace, což významně zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže v dospělosti.

Pokožka dospělého člověka je sice poněkud odolnější, ale to rozhodně neznamená, že by dospělí měli ochranu před UV zářením podceňovat.

UV ochrana před sluncemZpůsoby ochrany


Ke způsobům ochrany patří opalovací krémy, oblečení s UV ochranou, sluneční brýle, ale také dodržování zásad správného pobytu na slunci, kdy se slunečnímu záření vystavujete jen na omezený čas a v určitou denní dobu. Abyste mohli tuto dobu správně stanovit je třeba vědět, jaký jste fototyp.  

Znáte svůj fototyp?


Možná tvrzení, že každý člověk je jiný, lze poznačit za klišé, ovšem co se týče reakcí na sluneční záření, je to klišé platné a pravdivé. Podle reakce kůže na slunění se rozlišuje šest základních fototypů, z nichž v našich zeměpisných šířkách připadají v úvahu první čtyři. Jak bylo řečeno, znalost fototypu je důležitá pro určení bezpečné doby vystavení se slunečním paprskům. Více prozradí následující tabulka:

Fototyp Reakce na 1 hodinu slunění
(na jarním poledním slunci)
Bezpečná doba pobytu na slunci
1 vždy zrudne, nikdy neztmavne 10 minut
2 obvykle zrudne, pigmentuje jen málo 10 - 20 minut
3 někdy rudne, pigmentuje dobře 20 – 30 minut
4
nerudne, vždy ztmavne 145 minut

Kosmetika

Kosmetika, čili různé opalovací krémy a oleje, je všeobecně známou a běžně používanou ochranou před UV zářením. A také ochranou poměrně spolehlivou, byť má svá omezení a nevýhody, ať už jde o krémy fungují na bázi chemické nebo fyzikální. Ne všechny krémy se dobře snesou s pokožkou. Obzvlášť pozor u miminek, ta se do 6měsíců nemají vůbec mazat, později se vždy poraďte se svým lékařem.

Krémy se také během užívání mechanicky stírají či při koupání smývají a jejich účinek klesá. Neustálé domazávání se zase zejména v případě kvalitních krémů může výrazně prodražit.

Velmi důležitým aspektem tohoto druhu ochrany je, že se obtížně používá pod oblečením. Těžko se namažete mastným olejem pod čisté tričko. Ovšem jak bylo řečeno, běžné oblečení před UV zářením dostatečně nechrání. Řešením může být oděv s ochranným UV faktorem.

Každopádně investici do kvalitního krému nepodceňujete, raději kupte kvalitnější krém s větší ochranou. Vždy také podrobně zkoumejte příbalové letáky. Jistotou bývají krémy z lékáren.

Dětské oblečení s UV faktorem


dětaké oblečení s UV faktoremJak bylo řečeno, běžné oblečení nedokáže dostatečně ochránit před UV zářením. Bavlněným tričkem totiž projde kolem 10 % UV paprsků. Pokud tedy chcete být před nebezpečnými následky vystavení UV záření dobře chráněni, sáhněte raději po oblečení s ochranným UV faktorem.

Tento faktor je označován také jako UPF a udává, kolikrát daný ochranný prostředek zvyšuje bezpečnou dobu pobytu na slunci. Pokud tedy člověk s fototypem 1, u něhož je bezpečná doba nechráněného pobytu na slunci 10 minut, použije oblečení s ochranným faktorem UPF 20, může na slunci bez obav strávit 10 x 20, tedy 200 minut. Samozřejmě je zároveň nutné ochránit například opalovacím krémem ty části těla, které oděv nezakrývá.

Výhodou oděvů s ochranným faktorem je jejich zdravotní nezávadnost a stálost poskytované ochrany. Rovněž se na rozdíl od kosmetiky jedná o jednorázovou a trvalou investici, takže tento způsob ochrany ve výsledku vyjde levněji.

Na českém trhu dnes pořídíte už docela slušnou nabídku UV oblečení s ochranným faktorem až 50+ pro dospělé i pro děti.

Na slunce s rozumem


Možnost používat kosmetické ochranné prostředky proti UV záření a oblečení s UV ochranou neznamená, že byste měli rezignovat na obecná doporučení o bezpečném pobytu na slunci. Stále platí, že pokud je to možné, neměli byste v létě trávit na sluníčku dobu jeho nejintenzivnějšího svitu, tedy mezi 10 a 15 hodinou. V této době je lepší pobývat ve stínu.

Lékaři rovněž nedoporučují používat jakékoliv opalovací krémy pro děti do 6 měsíců věku. Žádoucí naopak je prohlížet si pravidelně pokožku a případné změny ihned konzultovat s lékařem.

A velmi důležitá rada na závěr: nezapomeňte si před UV paprsky chránit sobě a dětem také zrak kvalitními slunečními brýlemi. Pro děti se v tomto směru nabízí praktické dětské sluneční brýle s gumičkou okolo hlavy, které nepadají a děti je neztratí při hraní na pláži.


Zdroj: Skibi Kids



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hop a šupšup jedem na další štaci pro rajčátka hihihi
Obrázek uživatelky
profil
ztracený čas!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
16. 05. 2013 20:58 Sebrán "Rýže" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:48 Sebrán "Rajče" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:42 Sebrán "Rajče" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:38 Sebrán "Rýže" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:30 Sebrán "Rýže" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:24 Sebrán "Olivový olej" za 15 bodů
16. 05. 2013 20:21 Sebrán "Rýže" za 2 bodů
16. 05. 2013 20:14 Sebrán "Pečící pánev" za 20 bodů
16. 05. 2013 20:04 Sebrán "Plody moře" za 5 bodů
Obrázek uživatelky
profil
ještě jedna
Obrázek uživatelky
profil
...a ještě jedna
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles