Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se liší spánek dětí a dospělých

11. 01. 2023 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Věděli jste, že spánek u dětí a dospělých se liší zejména zcela odlišným režimem? Miminka a děti dokáží usnout i několikrát během dne, naopak dospělý mají spánkový režim 24hodinový. Druhým rozdílem je odlišnost spánkových cyklů. Děti se během noci dokáží probudit častěji a hlavně snadněji.

Spánek dětí


U kojenců neprobíhají klasické cykly non-REM a REM spánku. Namísto toho se u kojenců střídají fáze aktivního a klidného spánku. Jeden cyklus zahrnující aktivní a klidný spánek trvá v prvním půlroce dítěte pouze 50 až 60 minut.

Jak se liší spánek dětí a dospělýchAktivní fáze spánku je do značné míry podobná REM spánku dospělého člověka. Poznáme ji pohybem víček, rychlým a zároveň nepravidelným dýcháním, občasným pohyby rukou a nohou nebo vydáváním hlasových projevů. V této fázi je velmi snadné dítě probudit.

Klidný spánek, jak už název napovídá, zklidní dýchá, tělo je téměř bez pohybu a víčka se nehýbou. Během klidného spánku můžete dělat i větší rámus, ale probudit dítě nepatří mezi snadné úkoly.

Vzhledem k důležitosti růstu, vývoje a učení je třeba, aby dítě strávilo mnohem více času ve fázi aktivního (REM) spánku. Naopak jejich těla jsou v mnohem lepším stavu než u nás a regenerace probíhá skvěle i beze spánku. Efekt klidné fáze je tedy tak nahrazen i jinými faktory.

Abychom mohli dětem k co nejdelší aktivní fázi, měly by dětské matrace být ze studené pěny s vyšší tuhostí, aby tělíčko podpořily tam, kde je třeba.


Spánek dospělých


Spánek dospělých probíhá v cyklech, z nichž každý má dvě fáze – mělký spánek (REM) a hluboký spánek (NREM nebo non-REM). Dochází při ní ke zvýšené aktivitě mozku, přičemž stále vnímáme, slyšíme nebo dokonce cítíme vůně. Svaly jsou téměř v klidu a srdce tluče nepravidelně. I menší hluk dokáže člověka v této fázi jednoduše probudit. REM fáze představuje 20 až 25 % doby spánku dospělé osoby.

S přibývajícím věkem potřebuje člověk trávit více a více času ve fázi non-REM. Hlavním důvodem je regenerace těla. Abychom šli tomuto faktoru naproti, je dobré volit vysoce komfortní matrace. V noci se nebudete tolik převalovat, dokonale padne vaší spánkové poloze a podpoří vaše tělo tam, kde je potřeba.  Matrace se prodávají v nejrůznějších rozměrech. Standard je matrace 90x200 cm.
Jestli potřebuje změnit pocit vaší stávající matrace nebo pořídit pouze něco na přespání na gauči, vrchní matrace (neboli topper na matrace) je pro tyto případy ideální volba.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !