Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si užít a přežít jízdu na kole

4. 06. 2014 | Cykloturistika
Jakmile usednete na kolo a vyjedete na silnici, stáváte se účastníky silničního provozu a je jedno, jestli vyrážíte na sedmdesátikilometrovou sportovní vyjížďku nebo pro rohlíky do vedlejší vesnice. Na co byste neměli zapomínat, abyste bezpečně dojeli vy i ostatní účastníci provozu? Odpovídá odborník z oddělení ministerstva dopravy Ing. Karel Pánek.
 
Jak byste definoval ohleduplného cyklistu, který v dopravním provozu neohrožuje ostatní ani sebe?
S postupem času se jízda na kole opět vrací z víkendových výletů zpět do měst a slouží svému účelu osobní přepravy. Ohleduplný cyklista musí být na prvním místě odpovědný. V praxi takový cyklista dodržuje pravidla silničního provozu. Má jízdní kolo v dobrém technickém stavu vybavené nutnými prvky bezpečnosti a zejména viditelnosti. V dobrém stavu by měl být také samotný cyklista, který je rovněž řidičem a nesmí jet na kole pod vlivem alkoholu nebo drog, na což je v poslední době stále více zaměřena pozornost policistů. Ohleduplnost je utvářena způsobem jízdy cyklisty v silničním provozu, ale i na cyklostezkách. Důležitá je vzájemná komunikace všech účastníků silničního provozu – řidičů motorových vozidel, chodců a cyklistů. Silnice je takovým sdíleným prostorem nás všech a musíme se vzájemně tolerovat a respektovat.

Jak si užít a přežít jízdu na koleJe cyklistická přilba základem osobní bezpečnosti při jízdě na kole? Jaké další vybavení či pomůcky doporučujete používat?
Vždy se najdou zarputilí odpůrci přileb, kteří mluví o přehnaném mediálním tlaku na osobní svobody, přičemž odkazují na odpovědnost a rozum každého jedince.

My však víme, že zkušenost vážného pádu z jízdního kola je jen těžko přenositelná a málo cyklistů skutečně domyslí, co vše se může při jízdě na kole přihodit. I přesto, že u nás je cyklistická přilba povinná pro děti a mládež do věku 18 let, měla by tvořit nedílnou součást výbavy každého cyklisty a to při jakkoliv dlouhé jízdě.

Aby byla cyklistická přilba bezpečná, musí napevno sedět na hlavě. Existují nějaké tipy a triky, jak toto při zkoušení zjistit? Prostředí v obchodě přeci jen není pohyb v ostrém provozu.
Trh potřeb pro cyklisty je velký a z pohledu kvality zejména různorodý. Doporučujeme ještě před zkoušením ověřit, zda se jedná o schválenou přilbu, která odpovídá bezpečnostním normám (označení CE). Většina přileb je dnes plně nastavitelná pomocí popruhů, které drží přilbu na svém místě. Pozornost je třeba věnovat velikosti obvodu hlavy. Přilba nesmí být příliš volná ani příliš těsná. Pohodlí cyklisty je neméně důležité jako samotná bezpečnost, proto doporučujeme vybírat přilbu dobře odvětratelnou a polstrovanou. Za pozornost stojí také tvar přilby. Cyklistická přilba má být co nejvíce hladká a kulatá tvarem, aby se při nárazu předešlo tříštění. Nemá mít aerodynamický "ocas", který způsobí při nárazu její natočení do strany a může v krajním případě nechat hlavu bez ochrany. Závěrem lze doporučit při výběru dát na dobrý pocit při nošení a vybírat barevné varianty a tvary dle vlastního úsudku. Přilba se tak stane oblíbenou součástí každé vyjížďky.

Lidé, kteří jezdí na kole pravidelně a berou to jako sport, jsou asi obvykle i dobře vybaveni z hlediska své bezpečnosti. Jaké bezpečnostní minimum by však měl dodržet ten, kdo na kole jezdí jen občas, třeba k rybníku na chalupě, a nechce utrácet tisíce za značkové vybavení?
Z pohledu bezpečnosti nezáleží na délce nebo druhu jízdy. Samozřejmě musíme vynechat extrémní druhy cyklistiky, kde se bez dodatečných ochranných prostředků jakými jsou nejrůznějších chrániče, neobejdeme. Základem je tolikrát zmíněná ochranná přilba a za snížené viditelnosti samozřejmě osvětlené kolo ideálně doplněné reflexními prvky umístěnými na pohyblivých částech těla (ruce a nohy), které zvýší cyklistovu viditelnost.

Jaká pravidla by ve vztahu k cyklistům měli respektovat řidiči a řidičky aut?
Řidiči, ale i cyklisté, se musí řídit zejména pravidly slušného chování. Samozřejmostí musí být respektování pravidel silničního provozu. Vzájemná tolerance je skutečně na místě. Praxe ze zahraničí dlouhodobě ukazuje, že nárůst počtu cyklistů ve městech vede paradoxně k jejich vyšší bezpečnosti. Řidiči motorových vozidel si musí na přítomnost cyklistů zvyknout a začít je vnímat jako partnery, se kterými sdílejí jednu silnici. Čeští řidiči si na přítomnost cyklistů na silnicích zvykají pomalu, ale situace se zlepšuje.

Cyklistické desatero

1. Dbejte na stav kola a jeho výbavu.
2. Snažte se vidět a být viděni.
3. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám.
4. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládnete.
5. Buďte ohleduplní a předvídaví.
6. Komunikujte s okolím, když odbočujete nebo měníte směr.
7. Jezděte při pravém okraji a s rozestupy.
8. Dávejte pozor na mrtvé úhly řidičů kolem vás.
9. Kolo zamykejte s rozmyslem.
10. Kolizi se zraněním nahlaste.

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jízdu si užíváme na svých nových elektrokolech.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles